”Pystyn taas nukkumaan”

Sirkka MäkivuotiKemiläinen Sirkka Mäkivuoti pääsi työperäisten selkävaivojen takia sairauseläkkeelle jo 15 vuotta sitten, mutta sen jälkeen häntä ovat vaivanneet lonkka ja polvet. Sirkka ei lonkan oireilun takia voinut edes nukkua oikealla kyljellään, kunnes hän löysi luontaistuotteen, joka vei kivut ja säryt.

Sirkka Mäkivuoti, 70, ehti paiskia yli 25 vuotta Veitsiluoto Oy:n sahalla Kemissä, kunnes hän vuonna 1991 pääsi viimein työperäisten hartiasärkyjensä takia sairauseläkkeelle. Kipuja ja kolotuksia oli molemmin puolin hartioita. Säryt aiheuttivat myös kummankin käden sormien puutumista ja hänellä on todettu myös hermoratojen tukoksia.

–  Työ oli rankkaa tehdastyötä, hän kertoo. – Ja toisinaan hyvin kylmää, sillä talvisin puutavara haettiin kinoksesta sisälle, höylättiin ja pantiin puolivängällä koneista läpi. Olin höyläämössä ottamassa tavaraa vastaan, ja höylästä tuli joskus jopa huvilahirsiä. Nostelin puutavaraa etupäässä käsilläni aika korkealle ja tein koko ajan samaa liikettä. Tietäähän sen, mitä siitä seuraa.

– Kävin särkyjeni takia lääkärissä, mutta ei minulle määrätty muuta kuin särky- ja unilääkkeitä, joista en kuitenkaan ole ollut ikinä innostunut. Särkylääkettä olen ottanut vain äärimmäisessä hädässä. Lääkärit tunnustivat kahden kesken, että vaivani ovat työperäisiä, mutta paperille ei tahtonut saada mitään.

Sirkan selkävaivat johtuivat myös ulkoisista avuista. Hän on harteikas ja isorintainen nainen, ja paine hartioissa kasvoi työn lisäksi myös rintojen takia. Niinä hän meni hiukan yli nelikymppisenä Kemissä lääkärien suosituksesta rintojen pienennysleikkaukseen, mutta operaatio epäonnistui perusteellisesti. Sirkka ei tiennyt, että hän olisi paikallisen sairaskassan jäsenenä ollut oikeutettu menemään vaikka Helsinkiin saakka plastiikkakirurgin leikattavaksi, ja nyt kävi niin kuin kävi. Sirkka joutui pieleen menneen leikkauksen takia olemaan puolitoista vuotta poissa töistä ja määräaikaiseläkkeellä, mutta hän selvisi siitä ja palasi työelämään.

– Lääkärit meinasivat ennen leikkausta, että minulta loppuu painavien rintojen takia verenkierto käsistä. Olen kooltani alapäästä 38 ja yläpäästä 42 – eli tämän mallinen suomalainen nainen, hän nauraa.

Sirkka pääsi kerran kolmeksi viikoksi kuntoutukseen Kunnon Paikkaan. Siellä löytyi lisää vikoja.

– Todettiin, että olen niin sanottu oikoryhti-ihminen eli minulla on liian suora selkäranka. Selkävaivoja tuli lisää, kun odotin lapsia, jolloin selkäranka ei antanut kunnolla periksi. Kumma kyllä sen pahempia kulumia ei ole löydetty, mitä nyt vähäisiä madaltumia on havaittu.

Sirkka ja hänen aviomiehensä asustavat tätä nykyä kahdestaan. Puoliso teki alkuun töitä puuseppänä Veitsiluodossa ja kymmenen viime vuotta hän vaikutti Puuliiton toimitsijana Oulussa. Pariskunnan neljä lasta ovat lentäneet pesästä jo ajat sitten: lastenlapsia on kahdeksan ja seuraavaakin polvea jo kolme kappaletta.

– Eläkevuosina minun ei enää ole tarvinnut käydä lääkärissä hartiavaivojen takia, kun raskas työ loppui, Sirkka toteaa. – Vaiva on kuitenkin edelleen tallella, jos satun tekemään sopimattomia liikkeitä. Sauvakävelyn lääkäri kielsi ilman muuta, koska se rasittaa rankaa ja siinä joutuu tekemään kiertoliikettä. Normaalisti hartioita ei särje, mutta vaivat alkavat, jos pidän käsiä ylöspäin esimerkiksi lehtiä lukiessa. Pyörällä ajaessa sormet turtuvat, mutta siitä olen onnellinen, ettei niitä enää särje.

Vaikka Sirkka pääsi eroon hartiasäryistään, vuodet toivat tullessaan muita kolotuksia.

– Minulla on ollut polvivaivoja, ja myös oikea lonkka on oireillut sen verran pahasti, ettei oikealla kyljellä nukkuminen enää onnistunut. Koska en ole ikinä ollut särkylääkkeiden ystävä, yritin saada särkyjä pois luontaisin keinoin. Keittelin tuttavani neuvosta inkivääriä ja yritin juoda inkiväärivettä joka aamu, mutta se alkoi rasittaa vatsaa. Juttelin asiasta luontaistuotekauppiaani kanssa, ja hän suositteli minulle Vitala’s Finlandin Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukka -nimistä valmistetta. Olen syönyt sitä nyt jo yli kaksi vuotta ja hyvin tuloksin.

– Aloitin ohjeen mukaan eli kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla, mutta nykyään otan enää kaksi kappaletta joka aamu. Minun ei ole enää aikoihin tarvinnut syödä särkylääkkeitä minkään vaivan takia. Kun sauvakävely kiellettiin, olen harrastanut tavallista kävelyä, ja se sujuu oikein mukavasti, kunhan vain laitan ennen lenkille lähtöä apteekista ostetun polvisiteen oikeaan polveen, joka on vähän pahempi kuin vasen.

– Kivut ja säryt ovat kokonaan kadonneet. Ei särje polvia, ei lonkkaa, ja pystyn nukkumaan taas yöni oikealla kyljelläni. Olen ihan ilman muuta saanut selvästi apua tästä valmisteesta ja annan sille täydet 10 pistettä. Kerroin siitä lääkärillekin, ja hän sanoi, että jos siitä on kerran apua, niin jatka ihmeessä.

– Jos noita särkyjä ei olisi ollut, olisin koko ikäni ollut kiitettävän terve, hän toteaa. – Hiukan on kolesteroli ollut koholla, mutta hoitelen sitäkin nykyään liikunnalla ja ruokavaliolla. Statiinit eivät minulle sopineet, sillä päänahkani alkoi niiden takia oirehtia.

Erikoismenetelmällä uutettu inkivääri poistaa nivelten ja lihasten jäykkyyttä, arkuutta ja turvotusta. Tablettimuodossa se liukenee hitaasti ja tehokkaasti ilman vatsanärsytystä. Nokkonen puolestaan tunnetaan monipuolisena yrttinä, joka sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä muun muassa piitä ja fosforia, jotka ovat tärkeitä uuden luukudoksen muodostumiseen. Se lievittää kipuja välillisesti nopeuttamalla lihasten palautumista sekä maito- ja virtsahapon poistumista, minkä vuoksi sitä on käytetty kansanlääkinnässä jo pitkään nivel-, iskias- ja kihtivaivoihin.

– Lääkäri kielsi sauvakävelyn, koska siinä joutuu tekemään kiertoliikettä ja ranka rasittuu, mutta tavallinen kävely sujuu mainiosti, kemiläinen Sirkka Mäkivuoti toteaa. – Harrastan myös uimista, toimin eläkeläisissä ja olemme kovia reissaamaan. Viimeksi kävimme linja-autolla Bulgariassa.

Teksti Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 1-2007

Teksti:Vitala´s Finland
Avainsanat: kivut, nivelvaivat, Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukka, säryt, selkävaivat

Kommentit

Oma kommentti