Raimon eturauhasyöpää ei voitu enää leikata

Raimo Ritakorvelle julistettiin kuolemantuomio tasan 20 vuotta sitten. – Mutta täällä minä vaan edelleen heilun, hän nauraa.

Terveys-Hymy kirjoitti jämijärveläisestä Raimo Ritakorvesta, 72, edellisen kerran lähes kymmenen vuotta sitten numerossa 10/2005. Jo silloin hänen henkiinjäämisensä oli iso ihme, mutta nyt sitä ihmettä on jatkunut vuosikymmenen verran lisää.

Raimo teki elämäntyönsä tielaitoksella autonkuljettajana, ja uraa kesti 30 vuotta aina siihen saakka, kunnes selkä teki tenän. Raimo oli vain hiukan yli viisikymppinen, kun hänestä ei enää ollut työelämään. Eläkepaperit lyötiin käteen 52-vuotiaana. Raimo oli niin huonokuntoinen, ettei hän kelvannut edes KELA:n kuntoutukseen.

Vielä tuolloin eturauhassyöpää ei ollut löydetty. Se paljastui vasta kun Raimo alkoi valitella pissavaivojaan. Syöpä diagnosoitiin joulukuussa 1995. Se oli tehnyt tuhojaan jo vuosikaudet, sillä se oli levinnyt niin laajalti, ettei leikkaus enää auttanut.

– Urologi valitteli tilannetta ja sanoi, että elinaikaa olisi maksimissaan viisi vuotta. Se oli alkuun tietysti ihan hirveä katastrofi, kun ensin sanotaan, että sulla on syöpä ja heti perään, ettei sitä voi enää leikata.

Kunto koheni

Raimo passitettiin siis kotiin odottamaan hidasta kuolemaa. Hän muistaa saaneensa jonkin aikaa hormonihoitoja ja senaikaisia lääkkeitä, mutta kun tilanne oli mikä oli, niistä ei ollut sanottavaa apua.
Hän kävi silti edelleen keskussairaalassa kaksi kertaa vuodessa testeissä.

– Täällä Jämijärvellä asui siihen aikaan iäkäs mies, joka niin ikään oli sairastunut syöpään. Hän oli kuullut tilanteestani ja pyysi ottamaan yhteyttä. Menin käymään, jolloin hän antoi pari purkillista Havupuu-uutejuomaa ja sanoi, että rupeas ottamaan tätä. Ja kun juoma loppuu, mene hakemaan Siikaisista lisää.

– Siitä se juominen alkoi, ja pikkuhiljaa kunto rupesi kohenemaan. Eikä sitä kuolemaa sitten ruvennut kuulumaan.

Lasillinen päivässä

Raimo sanoo kuitenkin, että hän pitää itseään edelleen syöpäpotilaana, vaikka sairaus ei enää muistuta itsestään.

– Kyllä se siellä varmaan on, mutta se nukkuu ja jotenkin koteloituneena. Olen edelleen käynyt sairaalassa kaksi kertaa vuodessa testeissä, mutta varsinaisilla kontrollikäynneillä en enää ole ollut pariin kolmeen vuoteen.

Testeissä otetaan aina eturauhassyöpää ennustava PSA-luku, jota sitten kontrolloidaan.

– Mutta mulla se oli viimeksi vuodenvaihteessa 0,1. PSA alkoi laskea heti kun rupesin juomaan Havupuu-uutejuomaa. Se on siitä lähtien pyörinyt nollan kieppeillä ja joskus papereissa on lukenut, ettei arvoa ole edes voitu mitata.

Raimo on nyt 20 vuotta juonut juomaa joka päivä lasillisen verran.

– Mulla on autotallissakin pullo, josta sitten sitä lutkuttelen.

Kaikki juovat

Lääkärit eivät ole sen kummemmin kommentoineet Raimon hämmästyttävää jatkoaikaa.

– Nämä nuoremmat urologit seuraavat vain PSA:n kehittymistä, ei muuta. Mutta kun sormella koittaa eturauhasta, siellä ei enää ole kyhmyä. Se on hävinnyt. Mutta silti minä pidän itseäni edelleen syöpäpotilaana. Se sairaus on nyt vain hiljaa.

Raimo on yrittänyt ottaa juoman puheeksi urologien kanssa, mutta heikoin tuloksin.

– Ne sanovat kuitenkin, että saa sitä juoda, mutta ei siitä mitään apua ole. Itse olen kyllä ihan päinvastaista mieltä, en muuten olisi juonut sitä kahtakymmentä vuotta. Minä rakastan ja kannatan sitä ja tykkään siitä niin kuin hullu pernavoista!

Myös Raimon lähipiiri juo. Raimon vaimo Inkeri, 68, pyörittää edelleen omaa parturikampaamoaan, ja myös kahden tyttären perheet ovat tutustuneet Havupuu-uutejuomaan. Hän on kuusinkertainen taata, sillä lastenlapsissa on viisi tyttöä ja yksi poika, ikähaitari 6–22.

– Täällä on paljon taatoja, hän selventää.

Lisää liikuntaa

Raimo on aina ollut urheilumiehiä, ja kun kunto alkoi Havupuu-uutejuoman ansiosta nousta, hän lisäsi liikuntaa.

– Olen kuntoillut ihan hirveästi, ja se on ollut minulle hyvin tärkeä juttu. Parhaillansa kävelin kengänpohjat puhki yhden kesän aikana. Syöpä ei rajoita elämääni millään tavalla ja kun aikaa kuluu, sen ajattelu katoaa takaraivosta. Ei sitä enää tule päivittäin miettineeksi.

Raimo on toiminut myös monissa paikallisissa urheilutapahtumissa talkoomiehenä. Erityisesti hiihto on sydäntä lähellä, mutta myös muitakin lajeja hän seuraa ahkerasti.

– Toimin 15 vuotta syöpämiesten tukihenkilönä, mutta siitä on nyt jo neljä, viisi vuotta, kun lopetin sen homman. Olen ollut paljon tekemisissä satakuntalaisten eturauhassyöpämiesten kanssa. Oma syöpä saattaa tosiaan vielä joskus putkahtaa mieleen, kun asiasta puhutaan, mutta ei suinkaan aina. Se on sitten sen ajan murhe.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Juha-Tapio Tuomela

Terveys-Hymy 5-2015


 

Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, eturauhasyöpä

Kommentit

Oma kommentti