Ranen tassuongelmat ovat ohi

Kesällä neljä vuotta täyttävä cairnterrieri Rane oli reilun vuoden ikäinen, kun sen tassunpohjaongelmat alkoivat. – Yritin hoitaa Ranen tassuja kaikilla mahdollisilla konsteilla, mutta vasta nyt tilanne on hallussa, Ranen hoitaja Tarja Auranen kertoo.

Harvalla koiralla on sairaanhoitaja hoitajana, mutta cairnterrieri Ranellapa on. Tarja Auranen, 56, hoitaa sekä Ranea että hänen tyttärensä samanrotuista Peteä. Tarjan talliin kuuluu vielä kolmaskin cairnterrieri, Paavo, joka on Tarjan oma. Se täyttää ensi marraskuussa neljä.

Pete on porukan vanhin, ja sille tulee kesällä täyteen kahdeksan vuotta.

– Rane on sijoituskoira, Tarja selvittää.

– Omistaja asuu muualla, ja koska hänellä on narttukoiria, Rane ei sovi porukkaan. Rane on hankittu siitos- ja näyttelykoiraksi. Kuvio on koirankasvattajien keskuudessa hyvin yleinen.

Tarja kehuu Ranea estoitta.

– Se on tosi kiva koira, aivan älyttömän ihana, oikein mammanpoika. Se on hyvin sosiaalinen ja sen kanssa tulee toimeen.

Vaikka mitä konsteja

Ikävä kyllä Ranen elämän alkutaival on ollut vaikeuksia täynnä.

– Kun se oli reilun vuoden ikäinen, sen tassunpohjaongelmat alkoivat. Ne alkoivat punoittaa ja kun se pääsi nuolemaan niitä, ne menivät rikki ja saattoivat tulehtua hyvinkin pahasti. Kävin sen kanssa eläinlääkärissä, missä otettiin tassunpohjista näyte. Siellä kasvoi hiiva.

– Olen yrittänyt hoitaa Ranen tassuja vaikka minkälaisilla kotikonsteilla, mutta ongelmia on silti ilmennyt. Saattoi kulua monta kuukautta, että jouduin hoitamaan niitä kolme kertaa päivässä. Piti varjella, ettei se pääse nuolemaan niitä ja ulkona oli oltava tarkkana, etteivät tassut kastu. Sillä on oltava sukat ja tossut jalassa. Vaiva on ollut kerta kaikkiaan hyvin hankala.

Kahdella muulla Tarjan hoteissa olevalla cairnterrierillä ei ole ollut samoja ongelmia. Tarja arveli alkuun, että Ranen vaivat voisivat johtua hiivaa keräävästä ruokavaliosta, mutta ratkaisua ei löytynyt sieltäkään.

Cairneissa on kolmea eri väriä, ja yhden teorian mukaan alttius tassuongelmiin johtuisi koiran ominaisväristä ja että punaiset cairnit reagoisivat kosteuteen muita värejä herkemmin. Rane on punainen, mutta niin on myös Pete, jolla kuitenkaan ei ole minkäänlaisia tassuprobleemoja. Ei siis ihme, että Tarja on ollut ymmällä.

Syksy hankalaa

Viime syksynä Tarja päätti kokeilla Detria Relaxant Animal -sarjan tuotteita. Hän sanoo kuitenkin miettineensä pitkään, aloittaako hän, koska sarja ei ole ihan halvemmasta päästä.

– Päätin kuitenkin yrittää, sillä olin mielestäni testannut jo kaikki muut vaihtoehdot. Ostin ensin hoitoseerumia, mutta pesuneste on tehostanut sen vaikutusta. Olen hankkinut sarjaan kuuluvaa tassuvoidettakin, mutta sitä olen käyttänyt harvakseltaan. Kaikkein tehokkaimmaksi on osoittautunut ensin pesuneste ja sen jälkeen hoitoseerumi -yhdistelmä.

– Hoito on hyvin yksinkertaista. Olen laimentanut pesunesteen suihkepulloon ja suihkuttelen sitä Ranen tassunpohjiin. Sitä ei tarvitse edes pestä pois, pumpulilla pyyhkiminen riittää. Sen jälkeen sivelen tassunpohjiin hoitoseerumin. Otan nämä valmisteet heti käyttöön, kun Ranen tassut alkavat vähänkin punoittaa.
Tarjan mukaan kaikkein hankalin vuodenaika on syksy, jolloin on kosteaa ja tassut tahtovat kastua. Myös talvella, kun on märempiä jaksoja, Rane alkaa hyvin mielellään nuoleskella tassujaan, jolloin Tarja hyökkää linimenttien kanssa koiran kimppuun.

– Se katsoo hiukan kiukkuisena ja kysyvänä, että taasko se akka tulee, Tarja nauraa.

– Olen kuitenkin kokenut, että tästä hoidosta on ollut selvää apua. Se toimii erityisen hyvin ennaltaehkäisevästi eli heti kun tassut alkavat vähänkin punoittaa. Tilanne on ohi parissa päivässä. Odotan jännityksellä kevättä, koska Ranella on ollut jonkin verran keväisinkin punoitusta, mutta ei koskaan yhtä pahasti kuin syksyisin. Toivon, että hoitosarjasta on jatkossakin apua. Kyllä se on selvästi helpottanut tilannetta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: tassu, tassuongelma

Kommentit

Oma kommentti