Rasvahappoja äidiltä tyttärelle!

Muistatteko Jaana Halla-ahon, josta kirjoitimme numerossa 2/2008? Perhe on sitten viime artikkelin kasvanut viime keväänä syntyneellä tyttövauvalla.


Markkinointimerkonomi Jaana Halla-aho, 35, on työskennellyt Ylivieskan Dressmannin myymäläpäällikkönä jo reippaat viisi vuotta. Saman firman palveluksessa on vierähtänyt yli vuosikymmenen verran.

Dressmann ei kuitenkaan ollut hänen ensimmäinen työpaikkansa, sillä Jaanan isällä on taksi, jota myös tytär ajoi aikoinaan. Jaana on ehtinyt työskennellä myös hampurilaisravintolassa ja kokoonpanijana tehtaassa.

– Tässä välissä ehdin äidiksikin, sillä tyttäreni Jessika on nyt jo 13-vuotias nuori neiti. Toukokuussa sain toisen lapseni Joannan, jota parhaillaan imetän.
Kun edellistä juttua tehtiin vajaat viisi vuotta sitten, Jaana asui vielä Ylivieskassa, mutta keväällä hän perheineen muutti Kalajoen hiekkasärkkien maisemiin. Meri ja rauhallinen ympäristö vetivät puoleensa.

Kolesteroli koholla

Koska Jaana on nuori, hoikka ja urheilullinen tyyppi, joka syö hyvin terveellisesti, hänellä ei pitäisi olla minkäänlaisia terveysmurheita. Yllättäen hänellä kuitenkin jo vuosia sitten todettiin rutiinitarkastuksessa omituisen korkea kolesteroli. Lukemat olivat 6,7, kun tavoitearvo on alle viiden.

Onneksi lääkäri oli viisas eikä edes harkinnut statiinilääkityksen aloittamista. Jos tilanteeseen ei tulisi muutosta, lääkärin mielestä lääkitystä voisi aloitella vasta vaihdevuosien kolkutellessa ovelle.

– Niinpä rupesin katselemaan jotakin luonnonmukaista keinoa, jotta saisin kolesteroliarvoni paremmiksi, Jaana kertoo.

– Olin käyttänyt ravintolisiä jo vuosia ja syönyt myös erilaisia rasvahappovalmisteita, mutta nyt löysin tuotteen, joka oli poikkeuksellisen monipuolinen koostumukseltaan ja sisältää samassa kapselissa kaikki keskeiset ja välttämättömät rasvahapot. Kyseessä on Via Naturalen Omegat-niminen rasvahappovalmiste.

– Minulla oli tuolloin muitakin ongelmia kuin korkea kokonaiskolesteroli. Hiuksia alkoi lähteä ja myös iho oli ikävän kuiva. Jessikan iho-ongelmat olivat vielä pahemmat, sillä hänellä kuiva iho muuttui aika ajoin ihottumaksi asti.

Äidille ja tyttärelle

Jaana alkoi ottaa kaksi kapselia päivässä ja Jessika yhden. Kummankin iho alkoi kohentua miltei silmissä. Jessikan ihottuma otti ja katosi kokonaan, mutta myönteisiä muutoksia tapahtui Jaanankin ihossa.

– Rupesin myös jaksamaan entistä paremmin enkä enää stressaantunut pitkien työpäivien takia yhtä pahasti kuin ennen. Hiusten tippuminen loppui kokonaan. Tunsin olevani entistä tehokkaampikin.

Myös kolesterolirintamalle kuului hyvää. Kun Jaanalle tehtiin uusi mittaus vuoden kuluttua Omegat-kuurin aloittamisesta, kokonaiskolesteroli oli selvästi pudonnut, ja mikä merkittävintä, hyvän eli HDL-kolesterolin määrä oli lisääntynyt.

Edellä kerrotuista tapahtumista on pian viisi vuotta. 30-vuotiaasta Jaanasta on tullut 35-vuotias kahden lapsen äiti ja pikku Jessikasta on kasvanut 13-vuotias teinityttö. Molemmat ovat jatkaneet uskollisesti Omegat-valmisteen syömistä. Jaana sanookin, ettei hän voisi kuvitellakaan aloittavansa päiväänsä ilman kapselia.

Pieni päivänsäde

Elämä hymyilee muutenkin hyvin leveästi, sillä perheeseen syntyi keväällä uusi jäsen, pikkuinen tyttö nimeltään Joanna.

– Kun tulin raskaaksi viime syksynä, minulle oli hyvin tärkeää, että otan säännöllisesti näitä kapseleita. Sikiökaudella aivojen ja silmien rakennusaineeksi tarvitaan ehdottomasti rasvahappoja, joten söin Omegoita koko raskauden ajan. Voin koko raskausajan aivan loistavasti, ja uskon Omegoilla olleen vaikutusta siihenkin. Myös raskaudesta palautuminen sujui todella sukkelasti.

– Tällä hetkellä imetän pikku murustani, sillä rasvahapot ovat tärkeitä kasvulle, kehitykselle ja elimistön normaalille toiminnalle. Olen varmaan näiden vuosien aikana säästänyt ryppyvoiteissakin sievoisia summia, Jaana nauraa.

– Iho on pysynyt hyvänä siitäkin huolimatta, vaikka olen aina ollut innokas auringonpalvoja.

Myös Jaanan kolesterolitasot ovat pysyneet hyvinä, mutta hän sanoo syövänsä rasvahappoja myös pitääkseen ihonsa ja hiuksensa kunnossa – ja yleisen hyvinvoinnin takia. Siinä sivussa hoituvat kolesteroliasiatkin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Anne Anttila

Terveys-Hymy 10-12

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: kolesteroli, rasvahappo, kuiva iho, hiustenlähtö

Kommentit

Oma kommentti