Annukka Tärkki ja tytär Stella.

Rasvahappovalmiste auttaa keskittymään

Mainos

Sekä Annukka Tärkki että hänen tyttärensä Stella, 14, ja poikansa Stinde, 12, ovat käyttäneet erästä tiettyä rasvahappovalmistetta jo neljän vuoden ajan. Kaikkien keskittymiskyky on parantunut.

Hartolasta kotoisin oleva Annukka Tärkki, 51, ilmoitti jo pikkutyttönä, että hän muuttaa isona Helsinkiin. Haave toteutuikin melkein, sillä Tärkit asuvat Espoon Mankkaalla. Annukka itse työskentelee ranskalaisessa kauneus- ja dermokosmetiikka-alan yrityksessä kouluttajana, hänen miehensä Jorma, 55, vaikuttaa it-alalla ja myy ohjelmistoja. Pariskunnalla on kaksi lasta, 14-vuotias Stella ja 12-vuotias Stinde.
Esikoinen Stella alkoi oirehtia kolmevuotiaana. Tyttö ryki oudosti, räpsytteli silmiään ja nyki olkapäitään. Äiti-Annukka luuli ensin kaiken johtuvan juuri syntyneestä pikkuveljestä, mutta sitten lääkäri totesi, että kyseessä on varmaankin Touretten oireyhtymä. Se kuuluu nykimis- eli tic-häiriöihin. Niissä ilmenee erilaisia tahdosta riippumattomia lihasten nykimisiä kuten silmäniskeminen, kulmakarvojen kohotus, nenän kohottaminen, suupielten nykiminen, olan kohautus ja raajojen koukistaminen. Nykimishäiriöt alkavat useimmiten lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta ne voivat alkaa myös aikuisiässä.
– Se oli aika kauhea tilanne, kun pikkuveli oli juuri syntynyt ja kun emme alkuun tienneet, mistä oli kysymys, Annukka kertoo.
– Nykyään oireita ilmenee toisinaan jännittävissä tilanteissa, jolloin Stella alkaa nykiä olkapäitään, mutta joskus saattaa mennä useitakin päiviä, ettei oireita ole lainkaan.
Nelisen vuotta sitten Annukka sai kuulla eye q -nimisestä rasvahappovalmisteesta. Hän rupesi ottamaan sitä itse ja alkoi antaa sitä myös lapsilleen. Stindellä ei ole todettu Tourettea, mutta poika on ollut hyvin valikoiva syömistensä suhteen eikä koulukaan ole kiinnostanut, joten Annukka arveli eye q:n antavan potkua myös nuorelle miehelle.
– Minulle selvisi, että valmiste on erityisesti lasten aivoille hyväksi. Meillä on kyllä vauhdikkuutta myös geeneissä, joten arvelin eye q:n toimivan monellakin tasolla. Energiaa riittää ihan kotitarpeiksi niin minulla kuin Stindelläkin, vain koulu ei jaksa kiinnostaa.
– Otamme sitä joka aamu kaksi kapselia, mutta jos tiedossa on jotakin tavallista stressaavampaa, nostan aamuannoksen neljän ja kuuden välille. Kun stressitilanne on ohi, palaamme taas kahteen kapseliin.

”Koulumenestys on ollut hyvä”

Annukka sanoo varauksetta, että eye q on parantanut koko porukan keskittymiskykyä, ja erityisesti se näkyy lapsissa.
– Yritin jossakin vaiheessa pärjätä ilman sitä, mutta haittavaikutukset tulivat ilmi aika nopeasti. Huomasin kokemuksen kautta, että valmistetta pitää käyttää säännöllisesti ja että se tosiaan toimii. Keskittymiskyky paranee selvästi. Olen vuosien kuluessa saanut huomata, että mitä säännöllisemmin sitä käyttää, sitä paremmin se tehoaa.
– Lasten koulumenestys on ollut ihan hyvä, vaikka Stindeä ei juuri nyt koulu pahemmin kiinnostakaan, Annukka naurahtaa.
– Stellalla koulu on ihan oikeasti parantunut eikä Stindekään ole huono koulussa, mutta nyt hänellä pukkaa murrosikää ja vallalla tahtoo olla vähän negatiivinen kausi. Taidan lisätä hänelle annostusta jatkossa ja tarpeen mukaan ihan niin kuin tähänkin asti.
– On myös tärkeää, että eye q:ta käytetään ympäri vuoden, sillä harmillisen monet lopettavat sen kesäkuukausiksi. Ei tuotteen tarve vähene auringon paistaessa.

Tyttö voimistelee, poika on lätkässä

Menevien nykynuorten tapaan sekä Stellalla että Stindellä on omat harrastuksensa. Stella harrastaa teamgym-nimistä voimistelua ja Stinde pelaa jääkiekkoa.
– Teamgym on näytösvoimistelun kaltaista liikuntaa, jossa tehdään kaikenlaisia voltteja, se on ikään kuin joukkuevoimistelun ja telinevoimistelun välimuoto. Stinde pelaa jääkiekkoa, mutta hän viihtyy hyvin myös tietokoneen ja erilaisten pelien parissa. Olemme kuitenkin pitäneet urheiluharrastusta tärkeänä, ettei hän istu koko ajan tietsikan ääressä.
Myös kasvavien nuorten ruokavalio on tärkeä juttu.
– Neiti syö tosi terveellisesti, sillä hän treenaa ja on kilparyhmässä, mutta poika on oikein kranttu ja todella huono syömään. Niinpä olen jo pitkään antanut molemmille lapsille eye q:n lisäksi vitamiineja. Stindelläkin on epäilty Tourettea, mutta sitä ei ole testattu. Tiedän kuitenkin, että joillekin Tourette-ihmisille ruoka on hyvin hankala asia.

”Ei aina ensin lääkärille”

Annukka Tärkki ihmettelee suomalaisten intoa hakeutua lääkärille heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Niinpä hän ei ole ollut lääkärin puheilla Tourettesta sen koommin vaan on hoitanut tilannetta hyväksi havaitulla rasvahappovalmisteella eli eye q:lla.
– Olin hiljattain pitämässä koulutusta, kun vanha työtoveri tuli juttusille ja kertoi Saksassa opiskelevan tyttärensä menneen ostamaan apteekista kortisonia kuivan ihon takia. Siellä ei kuitenkaan enää ollut kortisonia edes myynnissä vaan he kertoivat, että kannattaisi lähteä liikkeelle homeopaattisesta valmisteesta tai apteekista myytävästä dermokosmetiikasta. Meillä mennään aina ekaksi lääkärille eikä mietitäkään mitään muuta.
Annukka on kuullut lähipiiriltään paljon myönteisiä kokemuksia eye q:sta.
– Eräällä tuttavallani on downpoika, jolle hän aloitti sen käytön. Äidin mukaan se on rauhoittanut poikaa ihan valtavasti ja auttanut erityisesti keskittymisessä.
Annukalla on lyhyet mutta ytimekkäät terveiset kaikille uusille eye q:n kokeilijoille.
– Kannattaa! Ihan oikeasti kannattaa lähteä kokeilemaan!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: Annukka Tärkki, eye q, rasvahappovalmiste

Kommentit

Oma kommentti