Ravintokouluttajan laihdutusromaani

Christer SundqvistOlemme saaneet tottua siihen, että laihduttamisesta puhutaan vakavalla naamalla, sormi pystyssä huolestuen ja tieteellisin sanankääntein, mutta nyt siihen on tullut iloinen muutos.

Paraisilla asuva filosofian tohtori, biologi Christer Sundqvist on kirjoittanut elämänmakuisen pokkarin laihduttamisesta ja terveydestä ylipäätään. Kirjan nimi on Sietämätön leveys.

Christer on vuonna 1987 väitellyt tohtoriksi tarhaminkkien lisääntymisestä ja ravitsemuksesta. Hän havaitsi jo silloin, että huono ravitsemus näkyi minkkien sairasteluna, heikkona lisääntymisenä eikä turkin kiilto ollut sitä mitä piti.

Hän alkoi selvitellä myös ihmisten ravitsemusta, ja viitisen vuotta sitten Christer rupesi pitämään internetissä terveysblogia, joka on nykyään Suomen suosituin. Siellä sanan peistä taittavat myös monet muut asiantuntijat. Christerin blogiin pääsee tutustumaan esimerkiksi googlaamalla sanan veteraaniurheilija.

Sietämätön leveysChristerin kirjan päähenkilönä on 34-vuotias Jussi Tervonen, joka on laihtunut yli 30 kg vajaan vuoden aikana jättämällä lautaseltaan pois hiilihydraatit eli perunan, pastan ja riisin sekä korvaamalla ne runsailla vihanneksilla ja luontaisilla ravintorasvoilla.

– Laihduttaminen on periaatteessa erittäin helppo asia, mutta painonhallinta sitä vastoin on mahdottoman vaikeaa, Christer Sundqvist toteaa.

– Törmäsin monenlaisiin mielipiteisiin blogia pitäessäni ja idea siitä, että kirjoittaisin vielä joskus laihduttamisesta romaanin muodossa, ei jättänyt minua rauhaan.

Jussi pohdiskelee ystäviensä ja alan ammattilaisten kanssa, laihduttiko hän mahdollisesti väärin, sillä koululääketiede opettaa laihduttamaan aivan toisin. Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri Harri Hiltunen, joka oli ollut Jussin apuna hänen painonpudottamisessaan, järkyttyi pahan kerran kuullessaan minkälaisilla konsteilla Jussi oli laihtunut.

Lukijalla on hauskaa seuratessaan tästä seurannutta mielipiteenvaihtoa ja suoranaista konfliktia.

– Olen viettänyt elämäni hauskimmat hetket tietokirjailijana tätä kirjaa synnyttäessäni. Toivottavasti se välittyy myös lukijoille, kirjailija myöntää.

– Ravitsemus herättää tunteita. Tämä ei ole kaikin puolin kiltti kirja. Paikka paikoin se voi olla rankkaakin luettavaa. Tässä ravistellaan virallisia ravitsemussuosituksia aika ankaralla kädellä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 5-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ravintokouluttaja

Kommentit

Kiitos Sinikka! Oli mukava saada palautetta kirjasta ja luennoista.

Olen kuullut tämän Christerin luennon joitakin vuosia sitten. Hän oli jo silloin aivan mainio luennoitsija. Ehkä vielä siitäkin on meno parantunut. Hänellä on omaperäinen tyyli. Ei ehkä miellytä kaikkia. Minu miellytti.
Olen lukenut tuon kirjan Sietämätön leveys. Siinä saa nauraa, siinä saa itkeä, siinä saa tunnistaa itsensä, mainio kirja. Tulee myymään tosi hyvin. Jos ei myy hyvin, silloin me suomalaiset ollaan melkoisia ääliöitä kun jätämme parhaimmat kirjat hankkimatta. Olen lukenut kirjan varmaan neljä kertaa läpi. Joka kertaa löytyy jokin ihan uusi näkökulma. Se on tosi hyvän kirjan tunnusmerkki.

Oma kommentti