Ravintolisät auttavat nivelreuman hoidossa

Mainos

Uusi suomalaistutkimus osoittaa ravitsemushoidon (ruokavalio ja ravintolisät) huikeat tulokset reuman tukihoidoissa. Reumapotilaat hyötyivät mm. D-vitamiinista, kalaöljystä, kurkumauutteesta ja monivitamiinivalmisteesta sekä probiooteista.
Vuonna 2013 aloitettu tutkimus julkaistiin kansainvälisessä vertaisarvioidussa lehdessä. Siinä selvitettiin ruokavalion, probioottien ja ravintolisien antamaa apua reumasairauksiin lähettämällä klinikan lääkärin hoidossa olleille potilaille yksityiskohtainen kyselykaavake. Kaavakkeen saaneista 104 potilaasta kiitettävät 79 palauttivat sen ja peräti 70 (88,6%) ilmoitti hyötyneensä hoidosta. Tutkittavat potilaat olivat sairastaneet reumaattisia niveltulehduksia keskimäärin 6.9 vuotta ja 81% heistä käytti varsinaisia reumalääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä vielä useammat.
Ravitsemusterapeutin ohjaamana tavanomaisesta suomalaisesta ruokavaliosta jätettiin aluksi pois gluteeniviljat, kaura, maitotuotteet ja sokeri. Näitä ruokia palautettiin käyttöön mahdollisuuksien mukaan tulehduksien rauhoituttua, mutta merkittävä osa potilaista havaitsi jotkut ruokavalion rajoitukset välttämättömiksi jatkossakin jotta sairauden oireet pysyivät poissa. Tärkeimpiä ravintolisiä olivat antioksidantit, kalaöljyt, kurkumauutteet sekä hyvälaatuiset probioottibakteerit. Ravintolisien annostelun ohjaamiseen käytettiin myös laboratoriokokeita, mm. kaikilta potilailta mitattiin veren D-vitamiinipitoisuus.
Hoidon myötä sekä reuma- että tulehduskipulääkkeiden tarve väheni merkittävästi, niveltulehdukset rauhoittuivat ja yleisvointi koheni valtaosalla potilaista. Tutkijaryhmä toivoo, että tämä hoito otettaisiin vasta puhjenneissa reumataudeissa laajaan käyttöön ja apteekkilääkkeisiin turvauduttaisiin vasta ellei edellä kuvattu luontaisesti anti-inflammatorinen hoito anna riittävää apua.

Teksti: Mika Lahtonen
Avainsanat: nivelreuma, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti