Rekkakuski pieneni mukavasti

Esko MuonaJoensuulainen rekkamies Esko Muona ei ole koskaan kärsinyt kovin suurista liikakiloista, mutta painoa on kuitenkin hänen mielestään ollut 10-12 kiloa liikaa. Nyt Esko on löytänyt uuden tavan painonsa pudottamiseen.

Ylipaino on monen rekkakuskin riesa, mutta Esko Muona, 61, ei ole koskaan ollut makean ystävä, mistä hän on pelkästään tyytyväinen. Jos Esko joutuu synttäreille tai muihin kinkereihin, missä tarjotaan kahvia ja pullaa, hän haluaa hyvin pian makean nauttimisen jälkeen suuhunsa jotain suolaista.

–  On monta rekkakuskia, jolla paino-ongelma on minua pahempi, hän myöntelee. – Mutta on minullakin kaljamaha ja pullonkaulahartiat. Keskivartalolihavuutta on liikaa. Kun jalat levällään ajetaan, niin maha antaa mukavasti periksi. Siinä se hyllyy kuljettajan penkin ja ratin välissä.

Esko on, kuten puheistakin voi päätellä, syntyperäinen savolainen, Kuopiossa ensiparkaisunsa päästänyt. Hän muutti kuitenkin jo kolmevuotiaana Joensuuhun, joten hän itsekin hiukan aprikoi savolaisuutensa astetta. Esko on eronnut, aikuisia lapsia on kolme ja lastenlapsiakin on jo olemassa. Hän elelee tätä nykyä yksinään eli on nykykielellä sanottuna sinkku.

– Olen koko ikäni ollut autohommissa, hän kertoo. – Nytkin on alla suurin lain sallima eli 25-metrinen yhdistelmä. Omaa firmaa minulla ei ole vaan olen hommissa toisten palkkalistoilla. Kuljetan kappaletavaraa ja erikoiskuljetuksia.

Eskon terveys on pitänyt hyvin. Sairaalan kirjoissa hän on ollut vain pari kertaa olkapääleikkauksen takia. Mitään vakavaa sairautta ei ole ollut ikinä eikä Eskolla ole lääkitystä. Mies on terve kuin pukki ja vakuuttaa, että terveenä pysyykin, kun sopivasti muistaa juoda viskiä.

– Ylipaino taitaa kuitenkin olla ylivika, hän arvelee. – Isäukko oli minua muutaman sentin lyhyempi ja hänen painonsa huiteli sadan kilon molemmin puolin. Minulla on pahimmillaan ollut kiloja liikaa ehkä 10-12 eli ei kovin pahasti sittenkään, mutta kuitenkin. Tämä työ on epäsäännöllistä ja näissä hommissa on helppo poiketa nakkikioskille, jonka jälkeen voi taas jatkaa matkaa.

Esko ei ole käyttänyt sokeria viiteentoista vuoteen, mikä varmasti on yksi hänen suhteellisen hyvin kurissa pysyneen painonsa salaisuuksista. Laihdutuskokeilujakin hänellä on ollut, eivätkä muistot ole mukavia.

– Naimisissa ollessani rupesimme emännän kanssa rajulle dieetille, missä oli greippiä, kananmunaa ja lihatuotteita. Se ei kuitenkaan ollut Atkinsin dieetti vaan joku muu, mutta greippi ei sopinut minulle ja sain sen seurauksena niin jumalattomat mahakivut, että piti käydä keskussairaalassa ottamassa piikki. Se dieetti loppui siihen. Muita konsteja en ole sen jälkeen pahemmin kokeillut.

– Ikävä kyllä vapaa-ajan liikunta on jäänyt viime aikoina vähemmälle. Vielä kymmenkunta vuotta sitten sain pienellä vaivalla painoni 82 kiloon, ei tarvinnut muuta kuin pikkuisen ruokavaliota keventää. Syön jo nytkin kevyttuotteita.

Esko huomasi sattumalta lehdestä luontaistuoteyritys Fenno Naturan ilmoituksen, jossa etsittiin ylipainosta kärsiviä kansalaisia Faasi2-nimisen laihdutusvalmisteen kolme kuukautta kestävään testiin. Esko laittoi hakemuksen vetämään ja heti tärppäsi. Hän rupesi syömään Faasi2-tabletteja ohjeen mukaan eli kaksi kertaa kaksi tablettia joka päivä noin varttitunti ennen pääaterioita.

– Kun rekkahommissa tulee syötyä epäsäännöllisesti, kiskaisin joskus kolmekin tablettia, ja maha alkoi toimia aina vaan paremmin. Paino alkoi pudota ja vyötäröstäkin katosi muutama sentti. Laihduin kolmen kuukauden aikana 8-9 kiloa, vaikka en omasta mielestäni muuttanut elintapojani juuri mitenkään. Söin ihan niin kuin aikaisemminkin, mitä nyt ehkä vähän vihannesten määrää lisäsin.

– Maha alkoi toimia sen ansiosta vikkelämmin. Aineenvaihdunta vilkastui selvästi, sillä valmiste sitoi rasvaa, joka sitten tuli luonnollista tietä pois. Jouduin jonkin verran lisäämään vessareissuja, mutta ei missään nimessä häiriöksi asti. Ripulista ei ollut vielä tietoakaan.

Esko jatkoi Faasi2-kuuriaan vielä kolmen kuukauden koejakson jälkeenkin. Hän suunnittelee pääsevänsä 80 kiloon, johon tätä kirjoitettaessa oli vielä matkaa kuusi, seitsemän kiloa. Eli ei kovin paljon.

– Olen huomannut olevani päivän aikana harvemmin nälkäinen kuin aikaisemmin, mikä voi johtua valmisteen sisältämästä kromista. Minkäänlaisia sivuvaikutuksia en ole huomannut.

– Vaatteet mahtuvat päälle paremmin kuin ennen ja olo on muutenkin kevyt, hyvä ja mukava. Olin hiljattain kuljetusnäyttelyssä, ja vaikka olenkin jo tämän ikäinen, juoksin siellä rappuset ylös pari kolme porrasta kerralla. Eikä edes tehnyt heikkoa!

Teksti: Reijo Ikävalko
Kuva: Kauko Varis

Terveys-Hymy 1-2007

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: laihdutus, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti