Riikan polvet paranivat

Riikka Orpanan molemmat polvet alkoivat kiusata todella vakavasti alle 40-vuotiaana. Tutkimuksissa paljastui niin vaikea nivelrikko, jolloin lääkäri totesi, ettei Riikka pysty enää koskaan juoksemaan.

Luontaistuoteasiantuntija Riikka Orpana, 48, elää kiireitä ruuhkavuosia. Hän kiertää pitkin ja poikin maata tekemässä asiakkaille erilaisia terveyteen liittyviä mittauksia, joten työtä ja tohinaa riittää. Riikka asuu insinöörimiehensä kanssa puolet ajastaan Lahdessa, puolet Virossa.

Riikan maailma alkoi kuitenkin pahemman kerran horjua keväällä 2007.

– En enää päässyt rappusia kunnolla kävellen ylös, koska molempiin polviin sattui niin pahasti. Välillä kipu oli pahempana toisessa polvessa, välillä toisessa. Aika ajoin en pystynyt astumaan toisen polven päälle ollenkaan. Ihmettelin asiaa tosissani, sillä olen aina harrastanut liikuntaa tosi paljon: nuoruudessani viisiottelua, juoksemista, hiihtoa ja jumppaa. Kun polviongelmat alkoivat, olin ammatiltani talliyrittäjä ja hevosia oli kaikkiaan 24, joista 16 omaa. Tilanne oli siis hyvin hankala.

Sukuvika

Nyt tyhmempi luulisi, että ratsastus kävisi lähinnä hevosten polvien päälle – eikä ratsastajan.

– Niinhän sen olisi pitänyt olla. Hevosille kyllä syötin rikkiyhdiste MSM:ää juuri nivelvaivojen takia, mutta en vielä itse siinä vaiheessa älynnyt ruveta sitä syömään.

Riikan polviongelma räjähti käsiin Pärnun reissulla. Hän ei enää pystynyt kävelemään portaita ylös ilman että hän piti tuesta kiinni.

– Olin aivan kauhuissani. Ei, ei voi olla totta, ei hyvänen aika! Olin tuolloin vielä alle 40-vuotias. Mikä tilanne olisi 70-vuotiaana? Mistä tämä kaikki voi johtua?

Kun Riikka palasi Suomeen, hänen äitinsä patisti lääkärin puheille. Polvet piti tutkia ja kiireemmän jälkeen sittenkin.

– Polvista otettiin kuvat ja tehtiin monenlaisia testejä. Selvisi, että molemmissa polvissa oli paha nivelrikko. Vasta myöhemmin muistin, että sama vaiva oli ollut molemmilla mummoillani.

Riikalle määrättiin kipulääkitys, jota hän lääkärin mukaan joutuisi syömään koko loppuelämän.

– Lääkäri totesi lyhyesti, että vaivani ovat tulleet jäädäkseen eivätkä ne siitä enää parane. Hän sanoi myös, etten enää ikinä pysty juoksemaan. Se pysähdytti.

Paraneminen alkaa

Kun Riikka tuli vastaanotolta, hän oli syvästi ihmeissään.

– Meinasin, että ei hyvänen aika. Vai että ikuinen lääkekuuri? Ja minä kun en ollut tähän asti tarvinnut minkäänlaista lääkitystä. Vai etten ikinä enää pysty juoksemaan?

Riikka ei kuitenkaan suostunut uskomaan lääkärin sanoja. Hän alkoi googlata ja löysi sieltä tietoa orgaanisen MSM-rikin vaikutuksista nivelrikkoon.

– Mietin, miksen voi itsekin käyttää samaa valmistetta, jota annan hevosilleni. Sitten perehdyin myös emäksiseen ruokavalioon ja aloin miettiä, olisiko tästä apua minun tapauksessani. Muutin ruokavaliotani aika lailla emäspainotteiseksi. Söin yhden kesän aamupalaksikin pelkkiä salaatteja, jätin liharuuat ja viljat kokonaan pois ja otin kalaöljyn omegarasvahapot käyttöön. Aloin vähitellen ymmärtää, mistä oli kysymys ja mitä keho tarvitsi.

Riikan paraneminen jatkui vauhdilla.

– En ole enää aikoihin ollut kokonaan emäksisellä ruokavaliolla. Nykyään syön ihan kaikkea, mutta suosin kuitenkin päivittäin emäksisöiviä ruokia kuten avokadoa, greippejä, sitruunaa ja viherjauheita aamusmoothiessa. Suosin myös gluteenitonta ruokaa, ja punainen liha on vaihtunut kanaan ja kalkkunaan. Kalaruokia syön pari kertaa viikossa.

– Sen verran olen kuitenkin oppinut nivelrikosta, että asiaan on puututtava heti, jos vähänkin tuntee nivelissään kipua. Se voi jo vuoden päästä olla paljon suurempi juttu. Pelkkä särkylääke ei paranna asioita.

Oikea syöminen ja ravintolisät

Riikka on oman kokemuksensa perusteella sataprosenttisen varma siitä, että tilanne helpottuu, kun syö oikein ja ottaa hyviä ravintolisiä.

– Itse käytän tällä hetkellä Aboa Medican Nodol-sarjan tuotteita ja monet muutkin ovat antaneet niistä minulle positiivista palautetta. Tuotteissa on mukana erittäin tärkeitä ja tehokkaita ainesosia nivelrikon hoidossa: siinä on glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM:ää, pirunkouraa ja myös mangaania. Aaloe tekee tuotteista helposti imeytyvän ja on samalla tehokas antioksidantti.

Riikka syö Nodolia kuureittain keskimäärin kolme kertaa vuodessa. Aamusmoothieen hän lisää pulveria, jossa on piitä, C-vitamiinia, kollegeenia, booria, molybdeeniä ja kromia.

– Aloin ymmärtää piin merkityksen, kun tein yliopistolle lopputyötä nivelrikon luontaisesta hoidosta fytonomin tutkintoa varten. Huomasin, että useimmilta nivelrikkopotilailta puuttui elimistöstä piitä, ja sen puutosta voi esiintyä jo lapsillakin.

Entä mikä on Riikan polvien tilanne vuonna 2017? Aikaa ongelman alkamisesta on kohta kymmenen vuotta.

– Jompaan kumpaan polveen saattaa ilmaantua pientä pistosta, mutta se kestää vain hetken.

Terveys-Hymy 1-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arto Wiikari Otavamedia
Avainsanat: emäksinen ruokavalio, nivelrikko, orgaaninen MSM-rikki, polvikipu

Kommentit

Oma kommentti