Riitta Puttonen sairastaa MS-tautia

Riitta PuttonenRiitta Puttonen sairastui MS-tautiin runsaat 10 vuotta sitten, ja sairaus vei hänet nopeasti eläkkeelle.

– Otan kolme kertaa viikossa interferonia, mistä on ollut apua, mutta helpotusta jalkojen väsymiseen ja nopeampaan palautumiseen rasituksen jälkeen olen saanut karnosiinista.

Suolahtelainen Riitta Puttonen, 47, on alun perin kotoisin Jyväskylän kupeesta Vihtavuoresta, mutta miehen työ vei hänet Suolahdelle. Riitta ja hänen puolisonsa päätyivät eroon vajaat kaksi vuotta sitten ja Riitta on tätä nykyä 13- ja 21-vuotiaiden poikien yksinhuoltajaäiti. Vanhempi pojista asuu vielä kotona, koska töitä ei ole löytynyt.

Jo avioerossa olisi yhdelle naiselle kestämistä, mutta myös vakava sairaus on koetellut Riittaa. MS-tauti osoitti ensimmäisiä oireitaan vuonna 1996. Se alkoi näköhermon tulehduksella. Riitta oli tuolloin raskaassa kolmivuorotyössä vaneritehtaassa.

– Näköhermon tulehdus ilmeni aika pian sen jälkeen, kun palasin hoitovapaalta töihin 1996, hän muistelee. – Siinä oli varmaan monenlaista stressitekijää, jotka saattoivat vaikuttaa taudin puhkeamiseen. Näkö sumeni yhtäkkiä, oli kuin piimälasin läpi olisi katsonut maailmaa. MS-tauti saatiin diagnosoitua noin vuoden kuluttua ensioireista, mikä tietysti oli aikamoinen isku, mutta toisaalta se oli myös helpotus, kun palapelin palat loksahtivat paikoilleen, sillä minua pidettiin luulosairaana. Työelämästä piti kuitenkin luopua aika pian taudin toteamisen jälkeen.

Riitta saa kolme kertaa viikossa interferonia pistoksina, ja pistoksista hän suoriutuu itse. Kyseessä on kallis lääke, jonka omavastuu täyttyy joka vuosi jo ensimmäisellä lääkkeen ostokerralla.

– Omavastuu on hiukan yli 600 euroa, jonka jälkeen yhteiskunta periaatteessa huolehtii lopusta, mitä nyt KELA vielä ottaa pikkumaksun siihen päälle. Interferonista on mielestäni ollut selvää hyötyä, mutta paljon apua on ollut myös Carnomax Plus -nimisestä karnosiinivalmisteesta, jota olen käyttänyt varmaan jo viitisen vuotta. Näön kanssa pärjää nykyään ihan hyvin ja myös alkuun ilmaantuneet tasapainovaikeudet ovat helpottaneet. Tasapainoa yritetään vahvistaa henkilökohtaisella jumpalla, mutta tähän ei ole parannuskeinoa. Se kuuluu osana MS-taudin oireisiin, ja väsyneenä oireet korostuvat. Interferonin ja karnosiinin lisäksi minulla on migreenilääke, astmalääke ja kalkkitabletteja, koska minulla on todettu osteoporoosin esiaste osteopenia eli luun haurastuminen.

– Otan karnosiinia normaalisti yhden tabletin päivässä, mutta MS-ryhmän jumppapäivinä otan kaksi. Jalat pysyvät mielestäni karnosiinin ansiosta parempina ja olen testannutkin sitä kolmen viikon kuntoutusjaksoilla, jolloin olen jättänyt karnosiinin kokonaan pois. Jakson jälkeen jalat ovat selvästi normaalia väsyneemmät, mutta tilanne palautuu ennalleen, kun rupean taas syömään karnosiinia. Käytän myös monivitamiinivalmistetta sekä maitohappobakteereita, mutta Carnomax Plus on varsinainen kivijalka. Olen myös kokeillut Carnomax Strong -nimistä valmistetta, joka on vahvempaa. Se tuntuu vielä tehokkaammalta. Olen kokeillut tätä valmistetta satunnaisesti rankkoina päivinä, jolloin olen ollut paljon jalkojeni päällä.

MS-tauti rajoittaa silti Riitan jokapäiväistä elämää.

– Minulle voi tulla yhtäkkinen väsyminen, jolloin pitää istua hetkeksi levähtämään. Tällainen fatiikkikohtaus kestää jonkin aikaa, jonka jälkeen voin taas jatkaa matkaa, mutta kävelyni kyllä hidastuu. Nykyään minulla on onneksi kauppareissuilla apuna sähkömopo, mutta teen silti päivittäin omien voimieni mukaisen kävelylenkin. Onneksi silmät ovat nyt hyvässä kunnossa.

-Tämä tauti etenee aaltomaisesti ja silloin myös mieliala vaihtelee. Jos jostakin tulee kielteisiä päätöksiä, siitä voi seurata taudin paheneminen, joka vie helposti huonompaan kuntoon. Onneksi minulla on paljon ystäviä, jotka ovat auttaneet vaikeiden aikojen yli.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Ilkka Pietarinen

Terveys-Hymy 4-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: interferoni, karnosiini, MS-tauti

Kommentit

Oma kommentti