Rintasyöpää voidaan ehkäistä

th_kuvitus_by_tiia_ahjotuliRintasyöpää ennaltaehkäistään kasvisruokavaliolla, vakuuttaa Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Korpela.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Vuonna 2011 Suomessa todettiin lähes 5000 rintasyöpää ja uusien rintasyöpätapauksien määrä on 60 vuoden aikana kahdeksankertaistunut. Rintasyöpä on sukupuolihormoneista riippuva syöpä ja naisilla rintasyöpään sairastuminen on yhteydessä kuukautiskiertojen kokonaismäärään. Mitä enemmän elämän aikana on kuukautiskiertoja, sitä enemmän rintasyövän vaara lisääntyy.

Synnytykset ja pitkä imetysaika vähentävät rintasyövän vaaraa. Suuri synnytysten määrä ja pitkä imetysaika suojaavat rintasyövältä. Jos on synnyttänyt kuusi lasta ja imettänyt heitä yhteensä kolme vuotta, rintasyövän riski vähenee yli 70 prosenttia. Mitä nuoremmalla iällä on synnyttänyt ensimmäisen lapsen, sitä vähäisempi on rintasyövän vaara. Raskauden aiheuttama suojavaikutus näkyy vielä yli 10 vuoden kuluttua synnytyksestä ja se johtuu keltarauhashormonin ja muiden suojahormonien vaikutuksesta rintarauhasen soluihin.

Rintasyöpään monta syytä

Rintasyöpä on monimuotoinen syöpä, jolla on monta syytekijää. Rintasyövän syytekijöitä ovat perintötekijät, ravintotekijät, vyötärölihavuuteen liittyvä rasvakudoksen tulehdus, tulehduksesta johtuva happiradikaalien liikaeritys ja estrogeenin aineenvaihduntaan liittyvä hormonihäiriö. Rasvamaksa ja runsas alkoholin käyttö edistävät myös rintasyövän syntymistä. Perintötekijät selittävät rintasyövän synnystä 5–7 prosenttia ja ravintotekijät 40–60 prosenttia.

Uutta tietoa ravinnon ja rintasyövän välisestä yhteydestä on saatu Harvardin yliopiston suuresta sairaanhoitajatutkimuksesta ja Okinawan rintasyöpätutkimuksista. Quebecin yliopiston syöpätautien ja biokemian professori Richard Beliveau ja syöpätautien tutkija, lääketieteen tohtori Denis Gingras kuvaavat kirjassaan Ruokavalio ja syöpä, kuinka ravinnolla voidaan hidastaa rintasyövän etenemistä.

Ruoka ja juoma sisältävät sekä rintasyöpää aiheuttavia aineita (karsinogeenit ja mutageenit) että rintasyöpää ehkäiseviä suojaravinteita (antikarsinogeenit ja antimutageenit). Rintasyöpä syntyy monen syytekijän yhteistuloksena monivaiheisena ketjureaktiona. Mikään yksittäinen ravintoaine ei selitä rintasyövän syntymistä, vaan ravinnon vaikutus perustuu koko ruokavalioon.

Kasvisruoka ehkäisee rintasyöpää

Ravintotekijät voivat edistää rintasyövän etenemistä voimistamalla elimistön ja rintarauhasen tulehdusreaktiota ja happiradikaalien eritystä sekä synnyttämällä estrogeeneistä haitallisia hapettumistuotteita.

Japanin Okinawan saarella esiintyy poikkeuksellisen vähän rintasyöpää, ja rintasyövän ilmaantuvuus on ollut maailman pienin. Kun okinawalaisnaiset hylkäävät perinteisen ruokavalion, he lihovat ja sairastuvat rintasyöpään kuten kaikki muutkin. Jos he muuttavat Yhdysvaltoihin ja omaksuvat uuden ruokakulttuurin, heidän rintaryöpäriskinsä viisinkertaistuu. Okinawan nuoret naiset ovat nyt omaksumassa amerikkalaisten roskaruokakulttuuria ja heidän rintasyöpäriskinsä tulee lisääntymään.

Okinawan niukkaenerginen kasvisruoka hidastaa rintasyövän etenemistä vähentämällä happiradikaalien eritystä. Se sisältää runsaasti tulehdusta ja hapettumista estäviä antioksidantteja sekä kasviestrogeenejä. Ne sammuttavat tulehdusta ja vaimentavat hapetusstressiä sekä normalisoivat häiriintynyttä estradioli-estrogeenin aineenvaihduntaa rintarauhasessa.

Okinawan perinteinen ruoka sisältää satoja rintasyöpää estäviä suojaravinteita kuten polyfenoleja eli fenolisia yhdisteitä. Tärkeimpiä rintasyöpää estäviä polyfenoleja ovat erilaiset flavonoidit. Kasvien fenolisia yhdisteitä okinawalaiset saavat 20 kertaa enemmän kuin suomalaiset. Okinawan ruoka sisältää rasvaista kalaa, soijaa, yrttejä, vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja vihreää teetä.

Rintasyövän voi ennustaa

Kasviestrogeenit ovat kasveissa esiintyviä, estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, joista tärkeimpiä ovat lignaanit ja isoflavonoidit. Kasviestrogeeneja esiintyy runsaasti kokojyväviljatuotteissa, marjoissa, hedelmissä, kasviksissa, pellavansiemenissä ja soijassa. Myös lehmän kesämaito sisältää runsaasti kasviestrogeeneja. Aasian väestötutkimuksissa ravinnon ja virtsan suuri kasviestrogeenien määrä on liittynyt pieneen rintasyövän ilmaantuvuuteen. Suuri kasviestrogeenien saanti voi hidastaa rintasyövän etenemistä sammuttamalla tulehdusta ja hapetusstressiä sekä vaimentamalla rintarauhasen liiallista estrogeeniaktiivisuutta.

Rintasyöpään sairastumista voidaan ennustaa tutkimalla perintötekijöitä ja mittaamalla veri- ja virtsanäytteestä rintasyövän indikaattoreita kuten DNA:n vaurioihin liittyvää kroonista tulehdustilaa, happiradikaalien liikaeritystä, suolistobakteerien endotoksiinia ja rasvojen hapettumista. Minkään yksittäisen laboratoriotutkimuksen perusteella ei voida ennustaa rintasyövän vaaraa, mutta rintasyöpää voidaan ennustaa tekemällä kokonaisarviointi tärkeistä syövän syytekijöistä.

Terveys-Hymy 6-2016

Teksti:Heikki Korpela
Avainsanat: kasvisruokavalio, rintasyöpä, rintasyövän ehkäisy

Kommentit

Oma kommentti