Ruokaremontti ja ravintolisät auttoivat

Laura ja Juhani Similä– Me ollaan saatu ihan uusi elämä, Espanjan Aurinkorannikon lähistöllä, pienessä sisämaan kyläyhteisössä asuva Laura Similä toteaa itsensä ja aviomiehensä Juhanin puolesta.

Yleisradion eläkkeellä oleva toimittaja Juhani Similä, 58, oli ehtinyt syödä tabletteja diabetekseensa vuosikausia, kun sairaus keväällä 2007 rajusti paheni. Kun oireisiin vielä liittyivät vaikeat iho-ongelmat, hän meni hyvin huonossa kunnossa tohtori Pentti Raasteen vastaanotolle Fuengirolassa. Raaste passitti Similän ensiksi laboratorioon ja sieltä sairaalaan, missä aloitettiin insuliinihoito pistoksina.

Myös Juhanin vaimo Laura, 58, oli tuolloin kaikkea muuta kuin terve. Molemmat olivat reilusti ylipainoisia, sillä 165-senttinen Juhani painoi yli 90 kg ja 158-senttisen Laurankin paino hipoi samoja lukemia. Myös Lauran verensokeri oli turhan korkealla, hän söi verenpainelääkkeitä, kolesteroliarvot olivat vaarallisen korkeat ja hänellä oli monenlaisia muita kremppoja. Laura sanookin, että voi melkein kysyä, mikä sairaus häneltä puuttui.

Juhanin sairastumisesta alkoi kuitenkin Similöiden uusi elämä.

– Meillä ei ollut näistä asioista juurikaan tietoa, ja niinpä sen hankkiminen pakon edessä vei useita viikkoja. Mullistimme Raasteen neuvojen mukaan koko ruokavaliomme, ja pois jäivät pitsat ja herkulliset leivonnaiset. Myös alkoholin käyttö loppui kokonaan. Lopetimme nopeiden hiilihydraattien kuten perunan, pastan ja riisin syömisen ja rupesimme popsimaan entistä enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Me emme syö suositeltua puolta kiloa kasviksia päivässä, vaan meillä niitä hupenee varmaan viisi kiloa. Ostamme ne suoraan oman kylän viljelijöiltä ja niinpä keittiö on niitä aina ihan täynnä.

Juhanin ruokaremontti alkoi alkukesästä 2007, mutta kun Lauran piti hoitaa miestään ja huolehtia monenlaisista käytännön asioista, hän pystyi aloittamaan saman kuvion täysitehoisesti vasta tämän vuoden kesällä. Tuloksia on silti syntynyt – ja aivan mahtavasti.

– Ruokavalion muutoksen lisäksi olemme ruvenneet Raasteen neuvojen mukaan syömään myös ravintolisiä, vaikka aikaisemmin suhtauduimme niihin kielteisesti. Nykyään otamme päivittäin 1-2 kappaletta 650 mg E-EPAa, yhden karnosiinitabletin, 100 mg ubikinonia, kolme Benfotiamiinia ja monivitamiinina nautimme nestemäistä Mivitotalia. Olemme ruvenneet myös liikkumaan, ja etenkin mies tekee nykyään pitkät kävelylenkit joka ikinen päivä. Kunto on noussut, lihakset kasvaneet ja koko ruumiinrakenne silmissä muuttunut.

Myös muita muutoksia on tapahtunut. Juhani otti viimeisen insuliinipiikkinsä heinäkuun alussa eikä hän tarvitse enää edes tabletteja, sillä diabetes otti ja katosi. Kadonneiksi voidaan laskea myös yli 30 kiloa. Myös Laura on pudottanut painoaan viidessä kuukaudessa jo toistakymmentä kiloa. Laura on voinut vähentää tuntuvasti verenpainelääkitystään ja onpa hän välillä kokonaan ilman sitä. Uuden ruokavalion myötä myös suolan käyttö on romahtanut.

– Vaaka oli välillä rikki, mutta kun aloitin laihdutuskuurin, paino alkoi kahdeksalla. Nyt se alkaa jo kuutosella, Laura iloitsee. – Tavoite on kauniiksi kuusikymppiseksi, sillä olen ollut aikoinani kaunis. Välillä tosin olin aikamoinen tankki ja ihan oikeasti helvetin ruma, mutta nyt mennään koko ajan parempaan suuntaan.

Tohtori Pentti Raaste on antanut Lauralle myös kivunlievityshoitoa jalkateristä kaulaan hänen moniin särkyihinsä, ja tulokset tälläkin rintamalla ovat hyviä.

– Viime toukokuussa en pystynyt enää kunnolla kävelemään vaan jopa konttasin. Nykyään kävelen taas Pentin hoitojen ansiosta oikein hyvin. Jalat ja lonkat ovat kunnossa. Elämä on siis muuttunut perusteellisesti parempaan suuntaan, mistä olemme ihmisen kokonaispakettina ymmärtävälle Raasteelle todella kiitollisia. Olemme onnellisia, sillä emme me tällaisesta tienneet. Meillä oli ihan vakaa käsitys siitä, että kun insuliinipiikit ovat kerran elämänkumppaniksi tulleet, niiden kanssa on jatkettava hautaan saakka.

– Myös Jussin ikuiset iho-ongelmat ovat sivutuotteena parantuneet, ja minulla puolestani on ensimmäisen kerran elämässäni kynnet, Laura nauraa. – Ravintolisistä pidän tärkeimpänä E-EPAa, koska rasva-arvoni ovat olleet jo pitkään päin mäntyä. Aion syödä sitä loppuikäni. Ja mitä muuhun syömiseen tulee, en noudattaisi tällaista ruokavaliota ja ottaisi näitä ravintolisiä, ellei hyviä tuloksia olisi tullut. Tämä systeemi todella tehoaa. Kyseessä ei silti ole minulle uskonto enkä saarnaa tätä kenellekään, mutta meille tämä sopii. Minusta ei olisi sellaiseen painonpudotukseen, jossa koko ajan pitäisi punnita ruokia ja laskea kaloreita. Tämä systeemi on helppo, terveellinen ja toimii. Ja kokkaaminen on ihanaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

 Kuvat: Osmo Lehtinen

Terveys-Hymy 12-08

Teksti:Bio Vita
Avainsanat: diabetes, painonhallinta, kunnon kohennus, iho-ongelma

Kommentit

Oma kommentti