Rytmihäiriöt katosivat

Riitta TikkaEläkkeellä oleva mielenterveyshoitaja Riitta Tikka ehti kärsiä rytmihäiriöistä koko aikuisikänsä ajan, ennen kuin hän sai tämän kiusallisen vaivan kuriin.

Joensuulainen Riitta Tikka, 64, jäi eläkkeelle lähes seitsemän vuotta sitten 58-vuotiaana, täysin palvelleena ja 36 työvuoden jälkeen. Hän työskenteli 25 ensimmäistä vuottaan Harjamäen sairaalassa Siilinjärvellä ja loput työurastaan eli 11 vuotta lastenpsykiatrisella osastolla Joensuun Tikkamäellä. Lapsuus- ja nuoruusvuosinaan Vaasassa asuessaan hän kulki koulumatkallaan mielisairaalan ohi, jolloin hän muistaa ihmetelleensä, kuinka joku voi olla tuollaisessa paikassa töissä. Varttuessaan Riitta huomasi suorastaan haluavansa alalle ja viihtyi työssään erinomaisesti, vaikka etenkin lastenpsykiatrisen vuodet olivat henkisesti hyvin raskaita.

Riitta on toista kertaa naimisissa, mutta niin on hänen aviomiehensäkin, jolla on ensimmäiseltä kierrokselta neljä aikuista lasta. Riitalla itsellään on aikuinen poika. Riitta on ollut nykyisen aviomiehensä Teuvon, 75, kanssa naimisissa vuodesta 1993. Teuvo Tikalla oli työvuosinaan matkatoimisto Ilomantsissa.

– Terveys on pitänyt kohtalaisen hyvin, mitä nyt niskat, kaularanka ja polvet joskus oireilevat, mutta kai se kuuluu tähän ikään, Riitta naurahtaa. – On minulla myös verenpaine- ja kolesterolilääkitys, mutta varsinaisena riesana ovat olleet rytmihäiriöt, joita on pahimmillaan kestänyt melkein viikon.

– Verenpaine alkoi nousta viimeisinä työvuosina uupumuksen takia, ja olen syönyt lääkkeitä jo melkein 10 vuotta. Lukemat olivat pahimmillaan 190/95 ja joskus lääkärissä yläpaine näytti yli kahtasataa.  Kolesteroli oli 6,3, mutta koska molempien vanhempien puolella oli sepelvaltimotautia ja isäni kuoli infarktiin vain 33-vuotiaana, minulle aloitettiin statiinilääkitys. Nyt kolesteroli pysyttelee neljän paikkeilla. Yritin pudottaa kolesterolia ravitsemuksella, mutta se ei tuottanut tulosta.

Rytmihäiriöt ovat riivanneet Riittaa koko aikuisiän. Niitä saattoi tulla vaikka keinutuolissa sukkaa kutoessa. Sydän muljautti koska tykkäsi, mikä tietysti pelotti kovasti. Erityisesti muljautuksia tuli kuitenkin silloin, kun Riitta oli väsynyt.

– Rytmihäiriöt tuntuivat lisääntyneen sen jälkeen, kun rupesin syömään kolesterolilääkkeitä. Sydäntä tutkittiin, mutta alkuun ei vikaa löytynyt, ennen kuin minulle asennettiin vuorokaudeksi ns. holtteri. Kardiologi totesi, että minulla oli sydämessä ylilyöntejä, mutta hän rauhoitteli, ettei hauta ole niiden takia lähempänä, vaikka hän myönsi niiden olevan varmasti inhottavia.

– Satuin samoihin aikoihin keksimään Terveys-Hymystä jutun, jossa joku naisihminen kertoi saaneensa omat rytmihäiriönsä kuriin Bio-Qinon -nimisellä ubikinonivalmisteella. Päätin kokeilla samaa konstia. Menin Joensuun Prisman Life-luontaistuotekauppaan ja ostin paketin Bio-Qinonia. Rupesin tammikuun alusta ottamaan päivässä ensin 30 mg kapselin ja tuntuikin aluksi, että siitä oli apua, mutta sitten sydänoireet palasivat takaisin. Nostin annostusta pikku hiljaa ja lopulta se oli jo 90 mg, mutta halusin ottaa vieläkin enemmän, ja kun siirryin maaliskuussa 100 mg kapseleihin, tilanne helpottui selvästi.

– Olen nyt kuin toinen ihminen. Maaliskuun jälkeen ei rytmihäiriöitä ole ollut kuin aivan satunnaisesti ja hyvin lievinä. Muljahduksia ei ole tullut kerralla yhtä enempää. Nyt tunnen myös oloni tosi virkeäksi ja energiseksi ja jaksan käydä vesijuoksussa kahdesti viikossa seitsemältä. Ilman ubikinonia tätä ei varmaan olisi tapahtunut.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Johanna Kokkola

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: rytmihäiriö, sydän, ubikinoni

Kommentit

Oma kommentti