Sairaanhoitaja teki 17 kilon pienenemistempun

Jutta KeskisärkkäKun Jutta Keskisärkkä näki vuosi sitten otetut Kanarian lomakuvansa, hän järkyttyi ja päätti, että nyt täytyy tehdä jotakin. Jutta on tänään 17 kiloa pienempi ja vaatekaappi on mennyt uusiksi.

Jutta Keskisärkkä, 35, työskentelee sairaanhoitajana sisätautiosastolla Oulun Diakonissalaitoksella ja on tyytyväinen työhönsä. Hän valmistui vuonna 1998, joten työura on jo yli kymmenen vuoden mittainen. Nykyisessä työpaikassaan hän on ollut kaksi ja puoli vuotta.

Jutta on käynyt syntymässä Oulussa, mutta muutti Ruotsiin vain neljän kuukauden ikäisenä. Hän on asunut Tukholman liepeillä 14 ensimmäistä elinvuottaan, kunnes muutti takaisin Suomeen vuonna 1988. Jutan koulu oli tuossa vaiheessa vielä kesken, ja niinpä hän löysi itsensä yläasteen kahdeksannelta. Jutta kävi Oulussa ruotsinkielisen lukion ja pääsi jo Helsingin ruotsinkieliseen sairaanhoito-oppilaitokseen, mutta päätti kuitenkin jäädä Ouluun. Jutta viisasteleekin, että hän hallitsee sekä suomen että ruotsin kielen yhtä huonosti.

– Tutustuin tulevaan mieheeni Mikaan melkein heti Suomeen tultuani ja olemme olleet yhdessä pikku välivaiheita lukuun ottamatta 14-vuotiaasta saakka. Mika työskentelee puualalla ja meillä on kolme lasta: 14-vuotias Iita-Lotta, 11-vuotias Valtteri ja kuusivuotias Severi.

Jutta KeskisärkkäVuosi sitten tammikuussa Keskisärkän perhe lomaili Kanarialla. Loma sinänsä sujui hyvin, mutta kun Jutta kotiin päästyään alkoi selailla lomakuvia, hän pahoitti mielensä toden teolla.

– Ne olivat aivan järkyttäviä, hän huokaa. – Kun näin itseni niistä kuvista, päätin heti, että nyt riitti. Järkytyin ja kauhistuin. Olin mielestäni täynnä kaiken maailman roskaa, oli huono, tunkkainen ja vetämätön olo, päätä särki ja väsytti. En saanut itsestäni mitään irti. Haukiputaalla on luontaistuotekauppa, jonka omistaa eräs Sanna, ja marssin hänen luokseen. Pyysin Sannalta apua, sillä jotakin oli pakko tehdä. Tunsin oloni aivan kauheaksi.

Sanna suositteli Jutalle Harmonian MethodDraine -nimistä valmistetta. Jutta ei ollut koskaan aiemmin kokeillut mitään vastaavaa, mutta oli kuitenkin tietoinen, että hänen äitinsä oli jo vuosia aikaisemmin käyttänyt vastaavankaltaista tuotetta ja ollut tyytyväinen.

Sanna otti itseään niskasta kiinni ja aloitti kuurin, joka ainakin näin ulkopuolisen silmin katsottuna tuntuu hyvin askeettiselta. Mutta niinhän se on, että tie kauneuteen on kärsimyksellä kivetty.

– Otin ensin kolmen viikon puhdistuskuurin ja sen päälle vielä kahden viikon toisenlaisen kuurin eli yhteensä sitä kesti viisi viikkoa. Siinä juodaan nestettä hyvin paljon: aamulla 6 ml sekoitetaan litraan vettä ja juodaan se, ja sama temppu tehdään illalla. Sen lisäksi on juotava paljon myös tavallista vettä. Ruokailutavat täytyy laittaa kokonaan uusiksi, ja varmaan oma onnistumiseni johtui siitä, että noudatin niitä hyvin tarkasti. Sain Sannalta erilliset ohjeet, mitä sai syödä ja mitä ei. Valkoinen leipä ja vehnätuotteet olivat kiellettyjä, samoin kaikki virkistysaineet, maito- ja viljatuotteet. Periaatteessa ei saanut syödä muuta kuin gluteenitonta riisiä, kauraa, kasviksia ja hedelmiä. Ruokavalio oli hyvin suppea.

– Suurimmat herkut, joista jouduin luopumaan, olivat vaaleat leivät, pullat ja karkit, mutta niistä täytyy pysyä jatkossakin erossa, tai muuten paino alkaa taas nousta. Sallin itselleni nykyään ihan kaiken, mutta samalla yritän pitää itseni aisoissa. Tavoitteena on syödä vain sen verran, mitä kulutan.

– Vaikeita hetkiä ei varsinaisesti ollut lainkaan. Kaksi ekaa päivää olivat tietysti vähän outoja, kun ei saanut juoda edes kahvia. Oli vähän epätodellinen olo, kun pää oli pökkyräinen, mutta siitä eteenpäin oli tosi hyvä olla. Minusta tuli hyvin energinen ja suorastaan ylivilkas. Mies katseli tätä touhua vierestä ja sanoi, että hän nostaa hattua, hänestä ei tuohon olisi. Sanoi, että olen melko sinnikäs tapaus.

Jutan sinnikkyys palkittiin, sillä vaaka näytti päivä päivältä pienempiä lukemia. Hän sai MethodDrainella pois 8,5 kiloa, mistä hän riehaantui niin, että päätti jatkaa painonpudotustaan.

– Kun olin käyttänyt sekä puhdistuskuurin että Slim-kuurin, sain niistä niin hirveästi energiaa ja voimaa, että päätin jatkaa. Päänsärky oli kadonnut sen siliän tien ja olo oli kaikin puolin mahtava. Nukuinkin oikein hyvin.

– Seuraavaksi minuun iski urheilukärpänen, ja kuntosalilla sain pois toiset 8,5 kiloa. Kävin jumpassa 4-5 kertaa viikossa viiden kuukauden ajan, mutta sitten tuli takaisku, kun vain kilometrin päässä meiltä sijaitseva sali suljettiin. Onneksi uudet omistajat löytyivät ja sali jatkaa toimintaansa vuoden alusta. Rupean taas käymään siellä innolla.

Kun pienikokoinen nainen laihtuu vuodessa 17 kiloa, on selvää, että vaatekaappi menee uusiksi.

– En aikaisemmin ostanut itselleni juuri ollenkaan vaatteita, sillä ne eivät mielestäni näyttäneet päälläni yhtään miltään. Nyt olen tosi innostunut myös vaateostoksista, Jutta huokaa onnellisena.

– Joka suunnalta kuulee kommentteja, jotka ovat kaikki olleet oikein mukavia ja kannustavia. Naisetkin, jotka ovat yleensä kateellisia toisia naisia kohtaan, ovat olleet oikein innostuneita ja tulleet ihmettelemään että vau, miten olet saanut tämän aikaan.  Myös työpaikkani lääkärit ovat olleet positiivisella tavalla uteliaita ja kannustaneet minua.

Jutta suosittelee niitä, jotka harkitsevat samaa MethodDraine-kuuria, sopimaan itsensä kanssa hyvissä ajoin etukäteen, koska aloittaa. Kuvio on vähän samankaltainen kuin tupakoinnin lopettamisessa. On psyykattava itsensä tulossa olevaan pysyvään muutokseen.

– Moni on kysynyt, ehtiikö tämän kuurin aikana ajoissa vessaan, Jutta nauraa. – Hyvin ehtii! Minulla ei ole kerta kaikkiaan mitään negatiivista sanottavaa. Aion jatkossakin uusia saman kuurin aina silloin tällöin, kun siltä tuntuu. Nytpä tiedän, mikä auttaa, jos tulee samanlainen tunkkainen ja vetämätön olo kuin vuosi sitten.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 02-10

Teksti:Harmonia
Avainsanat: laihdutus, puhdistuskuuri

Kommentit

Oma kommentti