Samin hankala psori rauhoittui

Sami LaitakariHelsinkiläinen Sami Laitakari on kärsinyt vaikeasta ja laaja-alaisesta psoriasiksesta jo seitsemän vuotta, mutta nyt pitkän synkän putken päässä näkyy valoa.

Sami Laitakari, 39, hoitaa urheilualan myymälää Helsingissä. Sami on aina urheillut kaikenlaista. Hänen päälajinsa oli jääkiekko, missä hän kuitenkin lopetti A-junnuihin. Tämän hetken mielilaji on golf.

Samilla ei ole ollut koskaan mitään allergioita. Niinpä hänelle tuli täytenä yllätyksenä, kun psoriasis iski täysillä tämän vuosituhannen taitteessa, jolloin Sami oli hiukan yli kolmekymppinen.

– Sitä alkoi tulla päälaelle, hiuspohjaan ja selkään, hän muistelee. – Elin juuri silloin tavallista stressaavampaa vaihetta. Psori reagoi aluksi hoitoihin, mutta sitten tulin laiminlyöneeksi niitä ja tilanne paheni. Psoriasis levisi koko kroppaan vain kasvoja lukuun ottamatta.

Onneksi Samin psori ei ollut kutiavaa lajia ja se antoi hänen nukkua, mutta sosiaalista elämää se rajoitti ikävästi. Mieli ei tehnyt kesäisin esimerkiksi uimarannoille.

– Kyllä se oli aikamoinen kolaus, kun siihen mennessä ei ollut mitään terveysongelmia. Tilanne paheni pikku hiljaa. Sain siihen kortisonia sekä rasvoina että lääkkeinä suun kautta, ja myös valohoito tuli kuvaan mukaan.

Vajaa vuosi sitten Sami tutustui Kuolleenmeren La Cure -mineraalituotteisiin.

– Idea tuli Helsingin Ihopisteen kautta. Minulta kysyttiin, kokeiltaisiinko tätä juttua, ja olin tietysti heti valmis. Sarjassa on puolisen tusinaa eri tarkoituksiin olevaa tuotetta, joita sivelen kroppaani. Se alkoi toimia melkein heti ja koko ajan on menty selvästi parempaan suuntaan. Psorin määrä ja karsta on selvästi vähentynyt. Sitä on vielä nilkoissa, ja jaloista se kuulemma yleensäkin häviää kaikkein viimeksi. Vaatteet päällä psoria ei enää näy missään.

Myös kortisonin määrä on saatu minimoitua eikä suun kautta otetulle lääkitykselle ole enää ollut tarvetta.

– En ole ottanut suun kautta lääkettä enää aikoihin. La Cure -hoito jatkuu yhä ja käyn viikoittain pari kolme kertaa saamassa valohoitoa, jota annetaan aina kolmesta viiteen minuuttia kerralla. Olen hyvin tyytyväinen nykytilanteeseen ja toivon tietysti, että jonakin päivänä viimeiset psoriläiskät saadaan nilkoistakin pois.

Psoriasis kulkee lievänä sukuvikana Laitakareilla, joskin se on Samin mukaan luonteeltaan hyppivää sorttia. Hänellä on kaksi poikaa, viisi- ja seitsemänvuotiaat, joilla psorista ei ole tietoakaan – eikä sitä ole Samin veljilläkään.

– Faijalla sitä on vain kyynärpäässä ja sen siskollakin psoria on pienimuotoisena. Sopii toivoa, että minunkin psorini pysyy myös jatkossa hyvin pienimuotoisena tai että se katoaisi kokonaan pois.

La Cure -sarja perustuu Kuolleen meren mineraaleihin, mutaan, luonnon öljyihin ja aitoihin kasvien uutteisiin. Mineraaleilla on kyky imeytyä syvälle ihon alimpiin kerroksiin ja ne pystyvät siten ravitsemaan ja kosteuttamaan ihoa tehokkaasti. Mineraaleilla ja mudalla on myös kehoa rentouttava sekä stressiä, väsymystä ja särkyjä alentava vaikutus. Tuotteet palauttavat kehon oikean pH-arvon.

Tuotteet eivät sisällä eläinkunnan tuotteita eikä niitä testata eläinkokein. Hajusteina on käytetty luonnonhajusteita.

400 metriä merenpinnan alapuolella sijaitseva Kuollutmeri oli jo suosittu terveyslähde ja vapaa-ajanviettopaikka antiikin ajan kuninkaille ja kuningattarille.

Iholiitto ry:n ylläpitämä Helsingin Ihopiste toteutti tuotekokeilun syksyn 2006 ja kevään

2007 aikana La Cure -maahantuoja Anitta Mikkolan kanssa. Kokeiltavana olivat La Cure -sarjan saippua, suihkugeeli, shampoot, hoitovoiteet ja -öljyt. Kokeilussa testattiin tuotteiden tehoa suomalaisten tavallisimpiin ihosairauksiin psoriasikseen ja atooppiseen ihoon.

Kaikki kokeilijat kokivat La Cure -tuotteiden käytön erittäin helpoksi. Yliherkkyyttä tai ärsytysoireita ei ilmennyt yhdelläkään. Tuotteita kuvattiin useimmiten ylellisiksi ja myös kosmeettisesti miellyttäväksi.

Sekä psoriasiksen että atopian hoitoon käytetään paljon kortisonivoiteita, joiden haitat tunnetaan yleisesti. La Cure- sarjan tuotteiden käyttö vähensi kortisonin käytön tarvetta selvästi. Lisäksi tuotteiden sisältämät suolat ja mineraalit vaikuttivat ihon kutinaa, tulehdusta, hilseilyä ja tulehdusta hillitsevästi.

Varsinkin psoriasiksessa on usein ongelmana hiuspohjan raju hilseily ja kutina. Hoitoshampoon teho tähän ongelmaan tuli kokeilussa esille kiistatta. Samoin suolaa sisältävä kuorintaöljy koettiin erittäin tehokkaaksi psoriläiskien ja atooppisen ihottuman hoidossa. Tuotteiden koettiin tukevan toistensa vaikutusta.

Helsingin Ihopiste on Iholiitto ry:n ylläpitämä avohoitopaikka, missä on ihotautilääkäreiden vastaanotto. Siellä annetaan myös valohoitoja ja neuvontaa sekä koulutetaan ammattihenkilöstöä.

Sami Laitakari on ollut pitkään erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalon potilaana.

– Hänen psorinsa on ollut vaikeasti hoidettava, koska se on ollut hyvin laaja-alainen, Maria toteaa. – Sitä on yritetty saada aisoihin perinteisillä rasvaus- ja valohoidoilla. Kun siirryimme La Cure -suolavoiteisiin, varsinaisten lääkevoiteiden määrää on saatu vähennettyä. Koska ihottuma on ollut aika laajalla alueella, runsas kortisonin käyttö tuo mukanaan myös haittatekijöitä.

Maria Aitasalo on Samin tavoin hyvin tyytyväinen tilanteen kohenemiseen.

– Hänelle on talven ja kevään mittaan annettu valohoitoja. Valohoito yhdistettynä muihin hoitomuotoihin on tehokasta, pelkkä valo ei sinänsä auta. Psoriasiksessa on yleensä läiskien päällä paksusti hilsettä, ja jos sitä ei saada pois, ei valokaan auta, koska säde ei pääse siitä läpi. Suolavoiteissa on juuri se idea, että ne irrottavat hilsettä, jolloin valohoito pystyy vaikuttamaan täydellä teholla. Sen jälkeen psoria on helpompi hoitaa myös sekä lääke- että tavallisilla voiteilla.

– La Curen tehtävänä on juuri karstan irrottaminen ihosta, ja näiden valmisteiden sisältämä suola myös hillitsee ihotulehdusta. Psoriasiksessahan kyse on ihossa olevasta tulehdustilasta. Kun hilse saadaan pois ja tulehdus vähenee, läiskäkin vaalenee ja madaltuu ja muuttuu mahdollisimman huomaamattomaksi. Kokonaan sitä ei yleensä saada pois, eikä voi mennä takaamaan, ettei se koskaan enää tule takaisin, mutta sen kanssa on tällä tavalla helpompi elää ja se on myös kosmeettisesti miellyttävämpi asiakkaalle. Paksut ja rasvaiset kortisonivoiteet ovat ikäviä käyttää.

– Jostain syystä jalat paranevat aina muita paikkoja hitaammin ja yleensä sinne jää jotakin erityisesti sellaisille alueille, jotka normaalisti ovat vaatteiden peitossa. Vaate hankaa ihoa, eikä iho sen takia pääse paranemaan.

Aitasalo pitää Samia tyyppitapauksena, joskin laaja-alaisuutensa vuoksi astetta tavallista vaikeampana.

– Samilla psoriasis alkoi hiuspohjasta, joka on hyvin ikävä vaiva. Jos koko hiuspohja on karstassa, siitä kehittyy helposti paksu kuori, joka voi kiristää niin pahasti, että tuntuu kuin silmiä ei saisi auki tai kiinni. Tähän tarkoitukseen La Cure -sarjan shampoo on hyvä, sillä se näyttää poistavan hilseen todella hyvin ja se myös rauhoittaa tulehdusta. Yleensä punoitus leviää hiuspohjasta otsalle, korviin ja niskaan, ja shampoovaahto hoitaa myös tätä ongelmaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 8-07

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: allergia, atooppinen iho, iho-ongelma, psoriasis

Kommentit

Oma kommentti