Sekä hiivatulehdus että virtsatieinfektio paranivat

Liisa TörmänenOululaisella parturikampaaja Liisa Törmäsellä on hyviä kokemuksia suurista määristä C-vitamiinia. Hän on selättänyt parikin hankalaa tulehdusta.

– Sain ravintoterapeuttina työskentelevältä ystävältäni ohjeet, Liisa kertoo.

Liisa Törmänen, 25, on kotoisin Kuusamosta, mutta hän ajautui töiden perässä Ouluun. Tällä hetkellä hän kuitenkaan ei ole vakituisessa työssä vaan hoitaa kotonaan pian kolme vuotta täyttävää Matias-poikaansa. Liisa on ammatiltaan parturikampaaja, mutta hän suunnittelee alan vaihtoa. Kuvataiteet kiehtovat.

Liisa sairastui runsaat kaksi vuotta sitten munuaistulehdukseen. Virtsatieinfektio oli niin ärhäkkä, että se toi mukanaan verenvuotoa.

– Sain vahvan antibioottikuurin, ja vaikka söin samaan aikaan maitohappobakteereita, elimistöni meni täysin sekaisin, Liisa muistelee.– Silloin säikähdin aika lailla.

– Antibioottikuurin seurauksena tuli hiivatulehdus emättimeen. Kerroin ongelmistani ravintoterapeuttina työskentelevälle ystävälleni, joka suositteli minua syömään viiden vuorokauden kuurin C-vitamiinia. Söin Pharma Nordin 750 mg Bio-C -tabletteja 6000 mg päivässä, jotta myrkyt poistuisivat elimistöstäni.

– Ystäväni kertoi, että elimistöni sokeritasapaino oli heittänyt häränpyllyä, jolloin tarvittiin C-vitamiinia, joka minimoi sokerin ja tasapainotti tilannetta. Viiden päivän kuurin jälkeen vaivat olivat poissa, ja kaiken lisäksi luonnonmukaisella tavalla. Apteekin lääkkeillä ongelma olisi saattanut poistua hiukan nopeammin, mutta ei yhtä luonnonmukaisesti.

Liisa on samankaltaisella C-vitamiinin jättikuurilla saanut toisenkin kerran vaivansa katoamaan. Tuolloin hänellä oli virtsatietulehdus.

– Kuuri kesti ehkä vähän pitempään. Samalla nautin myös karpalomehua ja join paljon vettä. Ei aina tarvitse heti ruveta syömään antibiootteja, sillä on olemassa myös luonnon omia hoitomenetelmiä, jotka tukevat elimistön paranemisprosessia.

Liisa elää hyvin terveellistä ja luonnonmukaista elämää. Hän syö nykyään päivittäin 1–2 Bio-C -vitamiinia ja sen lisäksi Pharma Nordin Bio-Selen + sinkki -valmistetta. Hän ottaa päivittäin myös magnesiumia. Kerran vuodessa hän paastoaa.

– Ihan hiljattain rupesin kokeilemaan myös beetakaroteenia, sillä auringonpaiste aiheuttaa iho-ongelmia. Kun otan aurinkoa, seuraavana päivänä kaikki paikat ovat täynnä älyttömän isoja punaisia läiskiä. Kun olin viikon verran syönyt beetakaroteenia, läiskiä ei enää tullut. Aurinkoihottuma loppui kerrasta.

– Suuret määrät C-vitamiinia voivat aluksi aiheuttaa ripulia, ja niin kävi minullekin, Liisa tunnustaa. – Vähitellen vatsa kuitenkin tottuu. Kun rupesin 6000 mg päiväkuurille, vatsani ei enää reagoinut tilanteeseen mitenkään. Olin siinä vaiheessa jo sen verran pitkään käyttänyt C-vitamiinia päivittäin.

Liisa on huomannut C-vitamiinin tehovaikutuksen myös parturikampaajan työssään. Kokemukset ovat kaiken lisäksi omakohtaisia.

– Ihosoluni uudistuivat C-vitamiinikuurin päivinä niin voimakkaasti, että huomasin ihon alle jääneiden hiustenpätkien nousseen ihon alta pintaan. Sama homma tapahtuu aina myös paaston jälkeen.

Liisa ei ole puhunut C-vitamiinikuureista lääkärille sanaakaan, sillä hän tietää, että kaikki eivät hyväksyisi saati sitten ymmärtäisi asiaa. Hän luottaa ravitsemusterapeuttiystävänsä neuvoihin.

– Lääkärit eivät mielestäni silti menettäisi mitään, vaikka he suosittelisivat potilaille lääkekuurin rinnalla ravintolisiä. Jos ihmisellä on paha tulehdus, se on hoidettava antibiooteilla, mutta ravintolisät sopisivat siihen sivuun tukihoitona mainiosti.

Liisa on myös ruokapöydässä johdonmukaisen luonnonmukainen. Hän ei syö punaista lihaa kuin aniharvoin, mitä nyt kesäisin nuotiolla voi joskus maistaa makkaran tai kaksi.

– Sen jälkeen maha kyllä huomauttaa, ettei se oikein pitänyt siitä, Liisa nauraa. – Kun punaisen lihan jättää pois, olo muuttuu virkeämmäksi eikä ruuan jälkeen väsytä.

Liisa antaa paria ravintolisää myös Matiakselle.

– Hän saa kalanmaksaöljyä ja luonnon C-vitamiinia. Pienikin lapsi tarvitsee niitä, sillä nykyajan ruoka on niin pitkälle jalostettua, ettei se enää sisällä kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Markku Ruottinen

Terveys-Hymy 9-2004

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: C-vitamiini, hiivatulehdus, mainos, virtsatievaivat

Kommentit

Oma kommentti