Siankärsämö vuoden 2016 rohdoskasvi

Siankärsämö on tuttu pihamailla ja pellonpientareilla kasvava mauste– ja rohdoskasvi.

Tätä monipuolista kasvia on käytetty muun muassa ruokahalua herättämään, ruoansulatusta edistämään, vastustuskykyä kohottamaan, vaihdevuosivaivoihin ja ulkoisesti haavojen hoitoon sekä lihaskipuihin. Monipuolisen perinnekäytön sekä tieteellisen tutkimuksen vuoksi Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut siankärsämön vuoden 2016 rohdoskasviksi.

Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella siankärsämö on ansainnut vuoden 2016 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian. Suomessa siankärsämö on ollut kansanlääkinnässä ykkösrohdoskasvi ja sitä on kutsuttu tuhattaituriksi, akantupakaksi ja pellon vanhimmaksi.

Historian alkuajoista lähtien ihmiskunnan hankkima tieto, laaja ja pitkäaikainen kokemus luonnontuotteiden käytöstä lääkkeinä siirtyi muistitietona sukupolvelta toiselle. Tämä tieto yhdistettynä nykyajan tutkittuun tietoon, tuotekehitykseen ja valmistusmenetelmiin on luonut nykyajan kuluttajalle turvallisen tavan hoitaa terveyttä myös kasvilääkinnän eli fytoterapian keinoin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: maustekasvi, rohdoskasvi, siankärsämö

Kommentit

Oma kommentti