Sinin kilot ovat pysyneet kurissa

Sini RantanenMTV3:n ”Suurin pudottaja” -kilpailusta koko kansalle tutuksi tullut turkulainen Sini Rantanen on edelleen kadehdittavan solakassa kunnossa. Kilpailun aikana hän laihtui kahdeksassa kuukaudessa peräti 28 kiloa eivätkä kilot ole tulleet takaisin.

167-senttinen Sini Rantanen, 34, painoi hurjimmillaan 94 kiloa. Näin pääsi käymään silloin, kun hän jäi äitiyslomalle seitsemisen vuotta sitten. Sinin Lukas-poika on tätä nykyä reipas ekaluokkalainen.

– Minulla ei ollut lapsena eikä nuorena minkäänlaisia paino-ongelmia, koska liikuin niin paljon, Sini kertoo. – Olen harrastanut joukkuevoimistelua sekä kilpailijana että valmentajana. Mutta kun lapsen saamisen jälkeen aloitin työt ja tulin illalla kotiin, halusin jotenkin palkita itseni, ja niin paino vähitellen alkoi nousta. Vaikka toivuin helposti raskauskiloista, liikunta jäi, ja repsahdin jotenkin. Minusta tuli tasaisen jäntevän pyöreä. Minulla ei ollut mitään erityistä herkkua, mutta rasvainen ja kermainen ruoka maistui, samoin sipsit.

Sini on työskennellyt joulukuusta lähtien turkulaisen Hungry-mainostoimiston projektipäällikkönä. Hungry tarkoittaa nälkäistä, mutta Sini vakuuttaa, että hänen nykyisen työpaikkansa nimellä ja hänen laihdutuspuuhillaan ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Onpa vain omituinen yhteensattuma.

Sini on ylioppilas, hän on lukenut viestintää ja opiskellut graafista tekniikkaa. Hän ehti tehdä pitkän työuran kirjapainon yhteyspäällikkönä ennen kuin hän siirtyi mainostoimiston projektipäälliköksi kolmisen vuotta sitten. Hän vaikutti siis mainostoimistoympyröissä jo ennen kuin hän tuli tutuksi televisiosta.

Joku on joskus sanonut, että 95 prosenttia naisista laihduttaa 95 prosenttia ajastaan eikä vielä ole löytynyt naista, joka olisi painoonsa tyytyväinen. Sini allekirjoittaa tämän täysin.

– Olen yrittänyt pudottaa painoa vaikka minkälaisilla konsteilla ja olen jopa soitellut professori Rolf Nordströmin klinikalle ja kysynyt, paljonko rasvaimu maksaa, Sini nauraa. – Halusin kai päästä kiloistani irti vähän helpommalla, ettei minun tarvitsisi ruveta laihduttamaan. Lihavat tekevät mitä tahansa, kunhan ruokaa ei tarvitse jättää pois. He aloittavat mieluummin vaikka liikunnan.

Televisiokuvio tuli Sinin elämään aivan yllättäen, pyytämättä ja tilaamatta, niin kuin sanonta kuuluu.

– Muuan ystäväni tiesi tästä jenkeissä pyörivästä ohjelmaformaatista ja kun se tuli Suomeen, hän sanoi, että sopisin siihen ohjelmaan erinomaisesti. Tein hänen yllytyksestään hakemuksen ja siitä se lähti. Sijoituin vuoden 2006 finaalissa kolmanneksi, sillä laihdutin kahdeksassa kuukaudessa 28 kiloa. Se tapahtui ihan hullulla urheilulla ja määrätietoisella ruokavalion seuraamisella. Sipsit jäivät kokonaan pois. Minulla ei ollut tukenani kuin yksi proteiinivalmiste, sillä halusin varmistaa, että sain riittävästi proteiineja. Treenaus oli sen verran ankaraa.

– Jatkoin mainostoimiston töitä, kunnes minut syksyllä 2006 pyydettiin saman ohjelman koekuvauksiin juontajan tehtäviä varten. Niin se sitten jatkui.

Sini siis laihtui keskimäärin 3,5 kg kuukaudessa kahdeksan kuukauden aikana. Tahti oli huima, mutta kilot ovat pysyneet – ainakin suurin piirtein.

–  Se on rehellisyyden nimissä myönnettävä, että olin paastolla ennen viimeistä punnitusta, ja sen jälkeen takaisin tuli varmaan nelisen kiloa. Painoin hoikimmillani 66 kiloa, mutta tällä hetkellä paino pyörii 70 kilon paikkeilla. Se tuntuu olevan normaalipainoni, vaikka haluaisinkin, että lukemat alkaisivat kuutosella.

Nyt on kuitenkin uutta toivoa näkyvissä, sillä Sini oli tätä juttua kirjoitettaessa onnistunut pudottamaan painoaan vajaassa kuukaudessa kaksi kiloa. Tunnussana on Via Naturale -firman markkinoima Easy Control -valmiste. Ideana on, että kun kapselin ottaa tunti ennen ateriaa, se vähentää nälän tunnetta selvästi.

– Olen aikoinani kokeillut jos jonkinlaista valmistetta, mutta ajattelin tähän ryhtyessäni, että en voi hävitä mitään. Otan heti aamulla yhden kapselin jos muistan, sitten töissä toisen ja vielä illalla kolmannen. En ole ruvennut vihaamaan ruokaa, en kannata mitään totaalikieltäytymistä enkä ole jättänyt mitään herkkuani kokonaan pois, mutta nyt tuntuu siltä, että pystyn Easy Controlin avulla syömään maltillisemmin kuin ennen. Olen ihan supertyytyväinen nykytilanteeseeni enkä keksi mitään muuta syytä parin kilon katoamiseen. Nyt ei ole koko ajan semmoista järjetöntä vesi kielellä -fiilistä, että voisi syödä ihan mitä vaan.

– Työpäivät ovat pitkät ja ruokailu tahtoo olla epäsäännöllistä. Käyn jonkin verran salilla ja ideana olisi ruveta lenkkeilemään. Olen jos ostanut juoksupuvun, mikä on mun mielestäni jo järjettömän hyvä avaus!

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 6-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: laihdutus, painonhallinta, Suurin pudottaja

Kommentit

Oma kommentti