Sokeri on sydämen vihollinen

Uusimmat tutkimukset osoittavat vakuuttavasti, että liiallinen sokeri saattaa lisätä sydäntautien riskiä. Tutkijat ovat huomanneet, että runsaasti sokeria syövien kolesterolitasot ovat usein koholla. Meidät on opetettu tuijottamaan tiukasti vain ruuan rasvaisuutta, mutta nyt näyttää siltä, että ruokiin ja juomiin lisättävä piilosokeri onkin yksi pahimpia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Runsas hiilareitten syönti on jo aiemmin yhdistetty veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta elintarvikkeisiin lisätyn sokerin vaikutuksia siihen ei kumma kyllä ole tutkittu.

Mutta nyt on. Tutkijat nimittäin selvittivät yli 6000 naisen ja miehen ruokavaliot ja jakoivat heidät neljään eri ryhmään sen mukaan, kuinka paljon energiastaan he saivat lisätyistä sokereista. Tutkimus osoitti, että sokerin saannin kasvaessa hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät tasaisesti. Sen sijaan huonon eli LDL-kolesterolin ja yhtä lailla haitallisten triglyseridirasvahappojen pitoisuudet kasvoivat sokerin saannin myötä. LDL-arvot kohosivat nimen omaan naisilla. Lisää tutkimuksia kuitenkin kaivataan, sanovat alan asiantuntijat.

Teksti: Hymy
Avainsanat: sydän, sokeri, sydäntauti

Kommentit

Oma kommentti