Sota syöpää vastaan kiihtyy

Yhdysvaltain 37. presidentti Richard Nixon uskoi niin vankasti tieteen voittoon, että hän julisti vuonna 1972 sodan syöpää vastaan.


Richard Nixon lupasi ja myönsi tutkijoille kymmeniä miljoonia dollareita tavoitteen saavuttamiseksi, mutta syövät ovat niin viheliäisen ovelia ja sitkeitä, etteivät ne ole antautuneet.

Syöpätauteja on parisataa ja ne johtuvat geenien muutoksista, joista tuskin koskaan päästään kokonaan eroon. Vaikka hoidot ovat kehittyneet ja moni potilas paranee tai pystyy viettämään lähes normaalia elämää sairautensa kanssa, syöpä on alle 85-vuotiaiden yleisin kuolinsyy länsimaissa.

Nyt uusia hoitomuotoja etsitään onkolyyttisistä viruksista ja ravintolisistä, jotka voisivat parantaa potilaan immuunijärjestelmää ja tuhota syöpäsoluja ja estää niiden leviämistä muualla elimistöön.

Suomalainen syöpätutkija Akseli Hemminki muokkaa adenoviruksia, jotka pystyvät tunkeutumaan syöpäsoluihin, lisääntymään niissä ja lopulta ja tekevät niistä selvää jälkeä. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä alkutekijöissään, ja mahdollista viruslääkettä saadaan odotella vuosia.

Ravintolisistä syöpätutkijoita kiinnostavat erityisesti berberiini, D-vitamiini, kalaöljy ja maitohappobakteerit. Näillä aineilla – käyvän hoidon lisänä – voidaan jo nyt ehkäistä ja jarruttaa monia syöpätauteja. Ravintolisät vähentävät myös rankkojen syöpähoitojen sivuvaikutuksia.

HYKS:n syöpälääkärit ovat todenneet, että solumyrkkyjen lisänä annetut maitohappobakteerit ehkäisevät potilaiden vatsavaivoja ja oksentelua, jolloin he kykenevät ottamaan paremmin vastaan tarpeelliset lääkekuurit. Berberiini ja muut antioksidantit tehostavat kemoterapiaa ja sädehoitoa ja ehkäisevät niiden ikäviä sivuvaikutuksia.

D-vitamiinista on julkaistu lupaavia tutkimuksia, joiden mukaan suurin osa rinta- ja eturauhassyövistä voitaisiin ehkäistä, kunhan päiväannos olisi yli kymmenkertainen – 100 mikrogrammaa päivässä – terveelle keskivertoväestölle annettuun viranomaissuositukseen nähden.

Eläimillä ja ihmisillä tehdyt monet pätevät kokeet ovat osoittaneet, että erikoiskalaöljy E-EPA ehkäisee syöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Amerikkalaiset, kanadalaiset, englantilaiset ja saksalaiset syöpälääkärit suosittelevat kemoterapiaa ja sädehoitoa saaville syöpäpotilaille E-EPA:a noin kaksi grammaa päivässä.

Sitä suosittelee myös suomalainen syöpäprofessori Pentti Gröhn. E-EPA:a on annettu keuhkosyövän tukihoitona Teksasin yliopistossa ja Kanadassa Albertan yliopistossa ja tulokset olivat lupaavia: E-EPA tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee potilaiden lihaskatoa ja sairaalloista laihtumista eli kakeksiaa. Tulokset on julkaistu vuona 2011 Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitoksen tiedelehdessä Cancer, joten lääkäreiden pitäisi olla niistä tietoisia.

E-EPA kehitettiin Japanissa 30 vuotta sitten, ja sikäläiset lääkärit määräävät sitä yleisesti pääasiassa sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Päiväannos on yleisesti 1,8–2,7 grammaa, mikä on hyvin siedettyä.

Yokohaman yliopistosairaalan syöpälääkärit selvittävät parhaillaan E-EPA:n vaikutusta suolistosyövän tukihoitona. Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen valitaan 30 potilasta, iältään 40–80 vuotta. E-EPA:n päiväannos on 2,7 g. Verrokit saavat tehottomia lumekapseleita. Vaikutusjakso on yksi kuukausi, jonka jälkeen kaikkien suoli tähystetään ja mahdolliset uudet polyypit – syövän esiasteet – poistetaan ja tutkitaan histologisesti. Tutkimusta selostetaan BMC Cancer -lehden syyskuun numerossa.

Tutkijat uskovat vahvasti E-EPA:n voimaan. Jos se toimii niin kuin toivotaan, alettaneen E-EPA:a käyttää nykyistä laajemmin syövän hoitoon. Suomessa elää noin 100 000 syöpäpotilasta, joista 17 000 potee suolistosyöpää. Vuosittain ilmaantuu noin 25 000 uutta syöpätapausta, joista 3 500 on suolistosyöpiä.

Japanissa ja Yhdysvalloissa E-EPA on rekisteröity reseptilääkkeeksi, mutta EU:ssa se on ravintolisä, jota saa vapaasti terveyskaupoista. E-EPA:n myyntipakkauksiin painettu, terveille ihmisille tarkoitettu annosteluohje ei riitä syöpäpotilaille, vaan heidän tarpeensa on suurempi.

Vahvimmat Suomessa myytävät kapselit sisältävät 90 prosenttia puhdasta E-EPA:a, ja mukana on myös D3-vitamiinia, joka tehostaa vaikutusta. Ravintolisien yhteiskäyttö antaa yleensä paremman hoitovasteen kuin yhden yksittäisen aineen kokeileminen.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Terveys-Hymy 11-12

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: syöpä, syövän hoito

Kommentit

Oma kommentti