Sotkun munkit vaarallisia?

Jokainen intin käynyt tietää, että alokaskaudella höykytetään lujaa, jolloin kunto nousee ja paino putoaa. Paino alkaa kuitenkin nousta, kun höykytys vähenee ja siviili siintelee, ja nyt on syyllinenkin löydetty: sotilaskodin munkit. Asiasta on Oulun yliopistossa tehty oikein väitöskirjatutkimus, tekijänä Tuula Tähtinen.

Väitöksen mukaan varusmiesaikana lisääntyvä munkkien syönti uhkaa vakavalla tavalla varusmiesten terveyttä. Ruokavalion muutos heikentää väittelijän mukaan varusmiesten insuliiniherkkyyttä ja myös heidän verensä rasva-arvot nousevat. Väitöksen mukaan varusmiesten munkkien syönti peräti kolminkertaistuu armeijan aikana. Rasvarasitus on niin suuri, että se nollaa lisääntyneen liikunnan tuoman hyödyn.

Munkit maksavat sotkussa vain muutaman kymmenen senttiä, joten houkutus on suuri. Puolustusvoimien omistakin tutkimuksista selviää, että varusmiesten keskipaino on noussut 20 viime vuoden aikana selvästi. Kun se vielä 1980-luvulla oli reilusti alle 70 kg, oli se vuonna 2004 jo 77,4 kg. Tilanne näyttää siis hälyttävältä, eivätkä sotkun halvat munkit ainakaan paranna asiaa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: munkki

Kommentit

Oma kommentti