Suolistotulehdukset eivät vaivaa Kimmoa

Vaikka Kimmo Tuononen oli ehtinyt potea laktoosi-intoleranssia lähes koko aikuisikänsä, pari vuotta sitten alkanut suolitulehduskierre yllätti hänet täysin.

Jyväskylässä asuva luokanopettaja Kimmo Tuononen, 40, on alun perin kotoisin Nurmeksesta. Viitosluokkalaisia eli 11-vuotiaita kirkassilmiä hän käy opettamassa Äänekoskella. Kimmo sairastui laktoosi-intoleranssiin jo parikymppisenä. Hän on sen jälkeen ollut todella tarkka syömistensä suhteen ja kysyy aina ensiksi, onko suuhunpantava kokonaan laktoositonta vai onko se vain vähälaktoosista. Ongelma pysyy tällä konstilla hyvin kurissa.

– Olen aina reagoinut vatsallani elämän eri käänteissä. Olen hyvin herkkävatsainen. hän tunnustaa.

Pari vuotta sitten iskenyt suolitulehdusten kierre tuli silti yllätyksenä. Iski korkea kuume, oksetti tai ilmaantui ripuli – tai sitten molemmat samaan aikaan – ja tulehdusarvot nousivat yli sadan. Kun lääkäri paineli sormillaan vatsaa, sattui hirveästi. Myös närästysoireet olivat alkaneet lisääntyä. Asia hoidettiin antibioottikuurilla, mutta kaikkihan sen tietävät, mitä antibiootit tekevät: ihan ensiksi ne tappavat suolistosta kaikki hyvät bakteerit ja vasta sen jälkeen ehkä taudinaiheuttajat.

– Tulehduksesta pääsin kuitenkin eroon, mutta en närästyksestä. Kului puoli vuotta, niin sama kuvio toistui. Nyt minut tähystettiin alakautta, mutta lääkärin mukaan sieltä ei löytynyt muuta kuin sisäistä kauneutta.

Apu löytyi omasta kaapista

Kului taas muutama kuukausi, kun sama ruljanssi toistui. Vatsakipu oli kova ja tulehdusarvot jälleen yli sata. Oksettikin vielä. Edessä oli taas antibioottikuuri. Kimmo oli joutunut aikamoiseen kierteeseen. Närästyskin kiusasi koko ajan.

– Piti lopettaa kokonaan herneiden syöminen, hernekeittoa en voinut enää kuvitellakaan. Myös mausteita oli pakko vähentää. Puolukka ja mustaherukka piti lopettaa, vaikka olin koko ikäni tykännyt niistä. Kai niissä oli happoa liikaa, sillä ne aiheuttivat vatsakipujen lisääntymistä. Yritin torjua närästystä lääkärin määräämillä närästyslääkkeillä.

Kimmoon iski kaiken kaikkiaan kolme suolitulehdusta, ennen kuin valoa tunnelin päässä alkoi näkyä. Apu löytyi oman asunnon alakerran kaapista.

– Se oli viime keväänä. Löysin vaimon ostamaa pH Balancea ja kysyin häneltä, että mikäpä se tämä sitten on. Hänelläkin on tapana jännittää asioita vatsansa kautta ja hän kertoi kokeilleensa sitä, josko se auttaisi, mutta sillä ei ollut hänelle vaikutusta. Itse olin jo siinä tilanteessa, että olin valmis kokeilemaan ihan mitä tahansa, koska maha oli koko ajan kipeä ja närästi.

– Otin kaksi tablettia, ja se vähensi heti närästystä oikein kunnolla. Vatsa rauhoittui selvästi. Söin loppuun kaikki vaimon ostamat tuotteet ja huomasin, että tästä alkaa olla oikeasti apua. Vaimo oli ihmeissään, että se oli auttanut minua mutta ei häntä, mutta eihän sama lääke auta jokaiselle.

Neutralisoi hapot vatsasta

Kimmo toteaa, että nykyään hän voi periaatteessa syödä ihan mitä haluaa, mutta sen kyllä huomaa, jos on tullut popsittua kovin mausteista ruokaa. Puolukkaa hän ei ole vielä kokeillut, mutta aikoo tehdä sen lähiaikoina. Ja jos koulussa on ollut hernekeittopäivä, illalla saattaa vatsaa hiukan nipistellä. Oireet menevät kuitenkin pH Balancella nopeasti ohi.

– Otan nykyään pH Balancea veteen sekoitettuna jauheena silloin kun muistan, vaikka pyrkimys on pitää kuvio säännöllisenä. Keskimäärin kerran päivässä kuitenkin. Unohtamisen huomaa, kun vatsaa alkaa kipristellä, mutta pH Balance kyllä aina auttaa.

– Kerran lasin pohjalla sattui olemaan hiilihappopitoista kivennäisvettä, mutta minä en tiennyt, että kyse oli kuplavedestä. Laitoin pH Balancea siihen lusikallisen, ja johan alkoi lasissa käydä kova kuplinta. Näin omin silmin, kuinka se neutraloi happoa.

Kimmo on enemmän kuin tyytyväinen keittiön kaapista vahingossa löytyneeseen vatsaongelmien ratkaisuun.

– Ei ole tarvinnut olla kuumeessa mahavaivojen takia. Tämä on ihan loistava tuote, ja olen nyt huomannut sekä käytännössä että teoriassa, ettei kyse ole mistään lumelääkkeestä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Petteri Kivimäki

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti:Bringwell
Avainsanat: laktoosi-intoleranssi, närästys, suolitulehduskierre

Kommentit

Oma kommentti