Suoraa puhetta vaietusta vaivasta

Maailman surullisin voimisteluliike on tiettävästi se, kun nainen levittää jalkansa ja mies kätensä. Niin ei kuitenkaan tarvisisi olla. Konsteja riittää.


Suomalaiselle miehelle mieskunnon heikkeneminen, erektio-ongelmat ja haluttomuus seksiin ovat usein vaiettu vaiva, josta ei ole haluttu puhua kenellekään, ei edes lääkärille.

Monissa muissa kulttuureissa seksiin on perinteisesti suhtauduttu toisella tavalla, avoimesti. Näin on ollut esimerkiksi Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan kansojen keskuudessa. Kun potenssiongelmia ja lapsettomuutta on esiintynyt, sitä on näissä kulttuureissa hoidettu perinteisillä yrteillä ja rohdoksilla.

Nykyisin tilanne on korjaantumassa meilläkin. Miehet uskaltavat nykyisin puhua avoimemmin tästä vaivasta ja hakevat apua. He tietävät, että erektio- ja mieskunto-ongelmat ovat yleisiä, eikä kukaan heistä ole ”se ainoa”.

Missä vika, kun ei onnistu? Monet seikat voivat vaikeuttaa miehen seksuaalista kanssakäymistä. Taustalla voi olla sairaus, kuten peniksen paisuvaiskudoksen pienten verisuonten verenkiertoa estävä valtimokovettumatauti, kansanomaisesti verisuonten kalkkeutuminen, verenpainetauti tai diabetes. Käytössä olevat lääkkeet voivat myös aiheuttaa ongelmia.

Arka asia miehelle

Moni nuori mies hakee suorituspaineittensa lievittämiseksi rohkaisua viinaryypystä, mutta alkoholi on kuitenkin yksi yleisimmistä erektiota heikentävistä voimista – samoin kuin tupakointi. Naisten mielestä paras seksi syntyy, kun mies on selvin päin. Myös stressi ja masennus saattavat aiheuttaa seksuaalista kyvyttömyyttä ja halujen heikkenemistä.

Mikä on normaalia? Siinä ei ole mitään epänormaalia, jos joskus ei huvita tai ei jaksa. Läheisyyttä ja lämpimiä tunteita voi toki ilmaista muutenkin. Pitää myös muistaa, että mieskuntokin rapistuu iän myötä, joskaan ei aivan yhtä vauhdikkaasti kuin naisilla vaihdevuosien alettua.

Arvioiden mukaan 50-vuotiaista miehistä noin 50 prosentilla, 60-vuotiaista 60 prosentilla ja niin edelleen erektio on vaikeutunut. Todellisesta ongelmasta voi alkaa puhua vasta silloin, kun mies epäonnistuu jatkuvasti molemminpuolisesta halusta ja yrityksistä huolimatta ilman, että taustalla olisi mitään ilmeistä syytä.

Näissä tilanteissa naiselta vaaditaan erityistä tahdikkuutta. Yksikin miestä loukkaava lausahdus voi saattaa miehen lopullisesti lukkoon, sillä kyvyttömyys on miehelle arka asia.

Vaihtoehtoja Viagralle on olemassa. Jos mieskuntoa heikentäviä syitä on useita, niin yhtä monia ovat myös nykyiset hoitovaihtoehdot. Elämäntapamuutoksiin kuuluu runsaan tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettaminen – tai ainakin merkittävä vähentäminen. Stressiä voi vähentää liikunnan ja muiden harrastusten avulla tai lomaa pitämällä.

Luontaiset rohdot?

Elämäntapamuutosten ohella mieskuntoa ja seksihaluja on mahdollista tukea ja nostattaa myös erilaisilla rohdolla, aminohapoilla ja muilla ravintoaineilla, joita saa varmimmin luontaistuotekaupoista. Mieskunnon kohottamiseen on tarjolla L-arginiininiä, Tribulus terrestris-, Maca-, Ginseng ja Polygonum cuspidatum (japanintatar) yrttiuutteita, sinkkiä ja resveratrolia sekä niitä sisältäviä tuotteita.

L-arginiini on aminohappo, joka osallistuu penisvaltimoita laajentavan ja niiden verenvirtausta parantavan typpioksidin tuottoon. Se auttaa saavuttamaan paremman erektion ja kestävämmän seksuaalisen nautinnon. Tribulus ja Maca ovat sukuviettiä kiihottavia, elintoimintoja voimistavia ja seksuaalisen läheisyyden kaipuuta lisääviä yrttejä. Sinkki ja resveratroli vahvistavat miehen hormonitoimintaa. Sinkillä erityisesti on keskeinen asema testosteronin toiminnassa.

Kotimaiset valmisteet ovat turvallisia ja kaikille sopivia tuotteita, sillä niiden koostumus on tunnettu. Sitä vastoin ulkomaisista valmisteissa on löydetty lääkeaineita ilman, että niistä olisi merkintää pakkauksessa. Sellaiset tuotteet saattavat olla todellinen terveysriski. Yrteistä ja ravintoaineista koostuvien luontaistuotteiden vaikutus alkaa hitaasti, vasta noin kuukauden säännöllisen käytön jälkeen. Jos käyttö lopetetaan, myös vaikutus häviää.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 5-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: erektio, erektio-ongelma, haluttomuus, mieskunto, potenssiongelma, seksuaalinen kyvyttömyys

Kommentit

Oma kommentti