”Suosittelen potilailleni suihkeita”

Kirurgi Taija Somppi on hyvin huolissaan suomalaisten ravitsemuksesta ja erityisesti D-vitamiinitasoista. Aina ei edes purkista otettu D-vitamiini auta, koska monet valmisteet imeytyvät heikonlaisesti.


Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi toteaa, että markkinoilla on pilvin pimein erilaisia vitamiini- ja hivenainevalmisteita, mutta niiden imeytyvyys ei aina ole niin hyvä kuin toivotaan.

– On myös erilaisia ihmisiä, joilla imeytyvyys on vielä tavallista huonompi, joten tilanne ei aina riipu edes tuotteesta. Suoliston kunto vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka erilaiset mineraalit, vitamiinit ja ravintoaineet imeytyvät, ja sen takia on todella hienoa, että markkinoille on tullut hyvin imeytyviä tuotteita.

Kirurgi Taija Somppi viittaa uuden, Pohjoismaiden Terveyssuihkeet -nimisen yrityksen tuotesarjaan, johon kuuluvat muun muassa BetterYou Dlux 3000 D-vitamiinisuihke, B12- ja magnesiumsuihkeet.

– Ne imeytyvät suun limakalvolta ja sopivat ihmisille, joilla on ongelmia suolistossa. On kuitenkin todella tärkeää, että juuri heille saataisiin D- ja B12-vitamiinitasot kohdalleen, sillä juuri näistä on aika monilla melkoinen puute. Tämä koskee erityisesti D-vitamiinia, mutta myös B12-vitamiinia, sillä molempien imeytyvyys on hiukan haasteellisempaa kuin muiden vitamiinien.

Taija Somppi sanoo suosittelevansa mieluummin suihketuotteita kuin tabletteja – ja erityisesti sellaisille potilailleen, joilla on ongelmia vitamiinien imeytymisessä.

– Puutoksia tahtoo olla monissa muissakin asioissa, jolloin mukaan tulee väkisinkin useampia kapseleita ja kuoriloita, joten on äärettömän hienoa, että on olemassa tuotteita, jotka imeytyvät suun limakalvoilta niin ettei kaikkea tarvitse niellä. Suihkeiden käyttömukavuus on siis myös merkittävä tekijä.

Viitearvot pielessä

Somppi on hyvin huolissaan suomalaisten D-vitamiinitasoista. Hänen mukaansa viranomaisten antamat viitearvot eivät kuvasta lainkaan sitä, mikä olisi ihanne.

– Annettu alaraja on 25 nanomoolia litraa kohti, mutta kuitenkin aina vastausten tullessa mukana on sivuhuomautus, jonka mukaan osteoporoosin ennaltaehkäisyn kannalta arvon pitäisi olla vähintään 80 nanomoolia per litra. On kuitenkin havaittu, että vielä jopa 115 arvoilla luustosta on tapahtunut kalsiumin liukenemista.

– Kun ihmiset käyvät mittauttamassa D-vitamiinitasonsa terveyskeskuksissa tai työterveyshuolloissa, usein väitetään arvoa 50 jo hyväksi, kun alaraja on tuo edellä mainittu 25. Se on kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä arvo. D-vitamiinin määrä tulisi olla vähintään 115, mieluiten 120-130 tai vielä senkin yli.

On sitten kokonaan eri juttu, kuinka paljon D-vitamiinivalmisteita pitäisi nauttia, jotta reilusti yli sadan lukemiin päästäisiin.

– Se on aina hyvin yksilökohtainen asia, kirurgi Somppi myöntää.

– Olen tavannut potilaita, jotka ovat käyttäneet apteekin vahvoiksi luultuja tablettimuotoisia tuotteita vuosikaudet, mutta kun on katsottu verestä D-vitamiinitasot, ne ovat olleet ihan surkeat. Suihkeilla tasot on kuitenkin poikkeuksetta saatu nousemaan. Potilaskokemuksista on nähty, että kun vuosia käytössä olleet tabletit on vaihdettu suihkeisiin, arvot ovat saattaneet nousta huimasti jo kuukauden käytön jälkeen.

Voi on aina voita

Taija Somppi heittää piikin myös suomalaisen margariiniteollisuuden suuntaan. Hän itse on voin vankkumaton ystävä.

– Yksi syy, miksi suomalaisten A- ja D-vitamiinitasot ovat niin alhaiset, johtuu beceleistä ja benecoleista. Kun näitä käytetään, A- ja D-vitamiinien imeytyvyys heikkenee, koska ne sisältävät juuri rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen vaikuttavia kasvistanoleita. Voita pidetään edelleen tietyissä piireissä niin kauhean vaarallisena, vaikka siitä saisi A- ja D-vitamiineja. Kun käytetään kaiken maailman ravintoarvoiltaan huonoja, vitamiiniklöyhiä ja keitotekoisesti käsiteltyjä  kevyttuotteita, tulehdussairaudet lisääntyvät koko ajan, koska erityisesti juuri D-vitamiini on omiaan ehkäisemään niitä.

Taija Somppi kantaa huolta suomalaisen myös ravitsemuksen yleisestä vitamiini- ja hivenaineköyhyydestä. Hän uskaltaa arvostella jokapäiväistä leipäämmekin.

– On ihan vinoutunut juttu, että ihmisiä ohjeistetaan syömään leipää aivan käsittämättömiä määriä. Monet klinikkamme potilaat ovat sairastuneet nimenomaan leipää syömällä. Veren sokeritasot ovat lähteneet nousuun, suolisto on mennyt huonoon kuntoon ja sen jälkeen onkin jo useita kansansairauksia kolkuttelemassa. Monet ovat tervehtyneet jättämällä leivän kokonaan pois tai ainakin vähentämällä sen syöntiä radikaalisti.

– On täysin käsittämätöntä, että joitakin potilaita on jopa peloteltu sillä, että olisi vaarallista jättää leipä pois. Monia diabeetikoita, joilla verensokeritasot ovat entisestään nousseet, on kehotettu vain lisäämään ruisleivän syöntiä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Kalle Parkkinen

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, leipä, magnesiumsuihke, margariini, ravitsemus, suolisto, vitamiinisuihke, voi

Kommentit

Oma kommentti