Sydämen asia on elintärkeä

Joka viidennelle 70−80-vuotiaalle kehittyy elinaikanaan sydämen vajaatoiminta. Akuutti sydämen vajaatoiminta vaurioittaa tärkeitä elimiä ja voi olla hengenvaarallinen.

Akuuttia sydämen vajaatoimintaa sairastavista potilaista 20−30 prosenttia menehtyy vuoden sisällä. Sairaus on yli 65-vuotiailla yleisin sairaalassaolon syy.

Sydämen vajaatoiminta johtuu heikentyneestä sydämen pumppaustehosta. Elimistö ei saa riittävästi hapettunutta verta toimintojen ylläpitämiseksi, jolloin myös muut tärkeät elimet kuten maksa ja munuaiset voivat vahingoittua.

− Sairauden ennuste on huono. Sydämen vajaatoiminnassa kuolleisuus on suurempi kuin sydäninfarktin jälkeen ja monessa syöpätaudissa, minkä harva tietää. Potilaat on tärkeä saada hoidon piiriin, sillä asianmukainen lääkitys yleensä parantaa ennustetta. Riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on aikaisempi sydänsairaus tai korkea verenpaine, sanoo Hyksin sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Johan Lassus.

Sydämen vajaatoiminnan taustalla on aina sydänsairaus. Liikunta vähentää sydämen työkuormaa ja parantaa toimintakykyä. Sopivia liikuntamuotoja ovat kävely, hölkkä, hiihto ja pyöräily vähintään kolmesti viikossa ja ainakin puoli tuntia kerrallaan.Lisäksi tulisi hoitaa kohonnut verenpaine ja käyttää suolaa vain kohtuullisesti. Tarvittaessa vajaatoiminnan oireita hoidetaan nesteenpoistolääkkeillä, ACE-estäjillä tai ATR-salpaajilla sekä beetasalpaajalla.

Teksti: Hymy
Avainsanat: sydän, sydämen vajaatoiminta

Kommentit

Oma kommentti