Sydän voi hyvin, kun syö marjoja

Kansanterveyslaitos on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan marjojen syönti edistää sydämen ja verisuoniston hyvinvointia. Marjojen ja marjavalmisteiden nauttiminen laskee muun muassa verenpainetta. Tutkimukseen osallistui joukko keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli kohonnut verenpaine tai muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Koeryhmä nautti sekä mehuna että hillona kahden kuukauden ajan erilaisia marjoja kuten mustaherukoita, mustikoita, puolukoita ja marja-aronioita, mutta mukana oli myös lumetuotteita verrokkina. Tutkimuksen alkaessa ja sen päättyessä tutkittavilta mitattiin verenpaine ja heidän veri- ja virtsanäytteistään selviteltiin sydän- ja verisuonitautien riskin ja marjojen käytön merkkiaineita. Niin kuin odottaa sopi, marjoista imeytyi verenkiertoon terveyden kannalta suotuisia flavonoideja ja C-vitamiinia.

Marjoja syöneiden ryhmässä verenpaine laski ja hyvä eli HDL-kolesteroli nousi lumeryhmään verrattuna. Lisäksi marjojen syönti vaikutti suotuisasti verihiutaleiden toimintaan. Tutkimusryhmä popsi marjoja päivässä noin 160 grammaa, mikä ei ole kovin paljon. Kotimaiset marjamme sisältävät runsaasti polyfenoleja, jotka saattavat olla terveydelle suotuisia. Kansanterveyslaitoksen marjatutkimus on monessa mielessä merkityksellinen, sillä ns. satunnaistettuja marjatutkimuksia on ihmisillä tehty hyvin vähän. Nyt on saatu siis osviittaa siitä, että säännöllisellä marjansyönnillä pystytään vaikuttamaan suotuisasti moniin terveyttä edistäviin tekijöihin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: marja, marjavalmiste

Kommentit

Oma kommentti