Syksy tuo taudit lapsiperheisiin

Syksyn tullen arki koulussa ja päiväkodissa on käynnistynyt, ja erilaiset tartuntataudit alkavat kiertää lapsiperheissä.

Lapsille tyypillisiä sairauksia ovat helposti tarttuvat flunssa eli nuhakuume, rokot sekä erilaiset loiset, kuten täit ja kihomadot. Paras keino välttää monet tartunnat on käsienpesu, kertovat lastentautien erikoislääkärit Peter Csonka ja Tiina Asikainen Terveystalosta.

Tartuntataudit ja loiset leviävät helposti, kun ihmiset kokoontuvat yhteen kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla. Lähikontaktissa esimerkiksi leikki-ikäisillä lapsilla loiset leviävät helposti, joten tartunta ei tarkoita huonoa hygieniaa tai hoitoa. Flunssakaudella käsien huolellinen pesu on tehokas keino vähentää monien tautien tartuntariskiä.

Vesirokko

Vesirokko on varsin tarttuva tauti, se voi tarttua pelkästään yhteisen hissimatkan aikana, ilman ihokontaktia.

– Vesirokon itämisaika on 14–21 vuorokautta ja tauti kestää noin viikon. Vesirokkoon liittyy jälkitautien kuten korva- tai keuhkotulehduksen mahdollisuus. Kotikonstina lapselle voi laittaa yöksi käsiin kevyet tumput estämään raapimista. Vesirokkorokotus on tehokas suoja yli yksivuotiaille, kertoo lastenlääkäri Tiina Asikainen Terveystalosta.

Pitkittynyt yskä

Virusperäinen hengitystieinfektio ei mene ohi päivässä tai parissa. Esimerkiksi yleinen rhinovirusinfektio kestää alle neljävuotiailla keskimäärin 12 vuorokautta ja aikuisillakin jopa 2–3 viikkoa, kertoo lastentautien erikoislääkäri Peter Csonka Terveystalosta.

– Sen sijaan yskän jatkuttua yli neljä viikkoa on hyvä antaa lääkärin arvioida muut oireet ja tutkimusten tarve. Yskänlääkkeitä ei suositella lapsen yskän hoitoon. Jos yskä haittaa nukkumista tai normaalia elämää, on syytä hakeutua lääkäriin.

Enterorokko

Enterorokon ihottuma ei lapsilla yleensä kutise. Lastentautien erikoislääkäri Peter Csonkan mukaan rokko alkaa yleensä suu- ja nieluoireilla.

– Rakkuloita ja näppylöitä voi ilmaantua myös kämmeniin, jalkapohjiin ja pakaroihin. Lapsi kuumeilee ja hänellä voi olla vatsavaivoja. Enterorokkoon ei ole hoitoa ja se paranee itsestään noin viikossa. Lapsen oloa voi lievittää, tärkeintä on hyvä nesteytys ja helposti nieltävän ravinnon nauttiminen.

Päätäit ja kihomadot

Kovaa kutinaa aiheuttava 2–3 millimetrin kokoinen päätäi leviää helposti esimerkiksi naulakossa päähineestä toiseen tai vaikkapa musiikkikuulokkeiden välityksellä. Täin munia eli saivareita voi nähdä hiuksissa ja kulmakarvoissa.  Kihomato puolestaan on vajaan sentin pituinen vaalea mato, joka runsaasti esiintyessään aiheuttaa peräaukon kutinaa.

– Sekä täiden että kihomatojen hoitoon käytetään apteekista saatavia itsehoitotuotteita. Saivareet poistetaan tiheällä täikammalla. Lisäksi koko perheen vaatteet ja lakanat pestään, pakastetaan tai saunotetaan loisten häätämiseksi. Ilmoita aina tartunnasta kouluun tai päiväkotiin, se auttaa tartuntakierteen havaitsemisessa ja hoitamisessa.

Flunssa eli nuhakuume

Saattaa tuntua, että pikkulapset ovat aina flunssassa. Terveystalon lastenlääkäri Tiina Asikaisen mukaan alle kolmevuotiailla jopa 5–10 hengitystieinfektiota vuodessa on kuitenkin vielä normaali määrä. Tartuntojen määrä vähenee vastustuskyvyn kehittyessä.

– Paras tapa suojautua on hyvä käsihygienia ja kertakäyttöisen nenäliinan käyttö – käytetty liina heitetään roskiin, ei lytätä taskuun. Nenäliinan puuttuessa aivastetaan mieluummin hihaan kuin paljaisiin käsiin. Myöhemmin talvella saapuvalta influenssalta parhaiten suojaa influenssarokotus.

 

 

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: enterorokko, flunssa, kihomato, loinen, nuhakuume, päätäi, rokko, täi, tartuntatauti, vesirokko, yskä

Kommentit

Oma kommentti