Synnytyksen jälkeen kävelylle

Monet nuoret äidit saavat lapsen ohella myös lisäkiloja. Nyt on tullut kolme hyvää ohjetta, kuinka niistä pääsee eroon: 1) kävely, 2) teollisten transrasvojen välttäminen, 3) televisio kiinni. Nämä ohjeet ovat peräisin Harvardin yliopistosta.

Harvardin lääketieteellisessä tiedekunnassa seurattiin lähes tuhatta nuorta äitiä. Kun synnytyksestä oli kulunut puoli vuotta, he saivat vastata kyselyyn television katselutottumuksistaan, fyysisestä toimeliaisuudestaan ja ravinnonkäytöstä. Äidit olivat lihoneet raskauden jälkeen keskimäärin 0,6 kg ja 12 prosentille oli kertynyt vähintään viisi lisäkiloa. Kun tarkistettiin telkkarin äärellä vietettyä aikaa, voitiin todeta jokaisen lisätunnin lisänneen lihomisen riskiä joka neljännellä äidillä noin viisi kiloa tai enemmän. Sen sijaan riski lihoa saman verran oli 33 prosenttia pienempi niillä, jotka tekivät päivittäisen kävelylenkin. Pakollisten transrasvamerkintöjen astuttua voimaan USA:ssa perheenäitien on ollut helpompi tehdä entistä terveellisempiä ruokaostoksia. Erityisesti teollisista lähteistä peräisin olevat transrasvat lisäsivät ylipainoa muiden terveyttä nakertavien ominaisuuksiensa lisäksi.

Pelkistettynä ohje kuuluu näin: katsokaa telkkaria korkeintaan kaksi tuntia päivässä, kävelkää päivittäin edes puoli tuntia ja syökää mahdollisimman vähän teollisia transrasvoja sisältäviä ruokia.

Teksti: Hymy
Avainsanat: synnytys

Kommentit

Oma kommentti