Syöpäpotilas hyötyy ravintolisistä

Syöpälääkärit ovat vastustaneet kaikkein tiukimmin potilaittensa ravintolisien käyttöä vedoten usein siihen, ettei niitä ole tutkittu tieteellisesti. Nyt Helsingin yliopiston syöpälääkärit ovat vihdoin itse alkaneet tutkia ravintolisien vaikutuksia, jotka ovatkin osoittautuneet yllättävän myönteisiksi.

Helsingin yliopiston syöpälääkärit Pia Österlund, T. Ruotsalainen, R. Korpela, M. Saxelin, A. Ollus, P. Valta, M. Kouri, I. Elomaa ja Heikki Joensuu kirjoittavat British Journal of Cancer -lehdessä, että maitohappobakteerien anto vähentää merkittävästi solusalpaajahoidon (kemoterapian) aiheuttamia sivuvaikutuksia, vatsakipuja ja ripulia sekä vatsakipuja. Lääkäriryhmä hämmästelee sitä, ettei tähän asti ole osattu arvostaa ravintolisien hyödyllisyyttä.

Helsinkiläislääkärit tutkivat probioottien (Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteereiden) ja guarkuidun vaikutusta 150 paksusuolen syöpää sairastavalla potilaalla, joita hoidettiin 24 viikkoa leikkauksen jälkeen 5-fluorourasiili (5-FU) -nimisellä solusalpaajalla. Puolet heistä sai aitoja valmisteita ja vaikutuksetonta lumetta. Probioottiryhmän potilailla ilmeni merkitsevästi vähemmän vakavaa ripulointia ja vatsakipuja ja he tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa kuin verrokit. Verrokkiryhmässä piti vatsavaivojen tähden useammin pienentää solusalpaajan tehoavaa hoitoannosta. Potilaat sietivät hyvin probioottihoitoa, sanovat lääkärit. Guarkuitu ei lisännyt probioottien tehoa. ”Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia”, tutkijaryhmä kirjoittaa raportissaan. Se on herättänyt maailmalla suurta mielenkiintoa; tutkimus on uutisoitu muun muassa Reutershealthin verkkosivuilla.

Terveyskaupoissa on saatavana Lepicol-nimistä jauhetta, joka sisältää  L. rhamnosuksen lisäksi muitakin maitohappobakteereita: L. plantarum, L. bulgaricus, L. acidophilus ja bifidobakteereja sekä inuliinia, frukto-oligosakkaridia ja psylliumkuitua.

Syövän ja ravitsemuksen väliset syy-yhteydet ovat vilkkaan tutkimustoiminnan kohteina.

Tukholman Karoliinisen instituutin ja Harvardin yliopiston tutkimusten mukaan kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät useita eri syöpätauteja, muun muassa paksusuolen ja munuaisten syöpiä. Ruotsalaiset tutkijat Susanna Larsson, Maria Kumlin, Magnus Ingelman-Sundberg ja Alicja Wolk ovat selvittäneet mekanismeja, joilla kalaöljyn omega-3:t ehkäisevät ja hillitsevät syövän kasvua ja leviämistä. Tieteellinen näyttö on jo niin vahvaa, että Yhdysvaltain lääkelaitos FDA sallii omega-3-pitoisiin elintarvikkeisiin pakkausmerkinnän ”Vähentää syöpäsairauden vaaraa”.

Erityisen tehokas syövän estossa näyttää olevan EPAn etyyliesteri eli E-EPA, sillä se estää mm. keuhkosyövän kasvua ja leviämistä, kirjoittivat japanilaiset tutkijat Cancer Science -lehdessä vuonna 2005. Englantilainen Aston-yliopiston syöpäbiokemian professori Micheal Tisdale suosittaa lääkäreiden ammattilehdissä kaikille syöpäpotilaille EPA-rasvahappoa vähintään kaksi grammaa päivässä. Se kohentaa potilaan vointia ja yleistä vastustuskykyä ja ehkäisee sairaalloista laihtumista eli kakeksiaa, sanoo Tisdale.

Kalaöljyssä on monia rasvahappoja, joista EPA on tehokkainta, sillä se vaimentaa lihasten proteiineja hajottavien entsyymien aktiivisuutta, sanoo Tisdale. EPA ehkäisee kakeksiaa tehokkaammin kuin ruokavalion muutokset. Kakeksian ehkäisy ja hoito on tärkeää, sillä suuri osa syöpäpotilaista menehtyy juuri kakeksiaan. Tisdalen työryhmä on osoittanut EPAn tehon kaksoissokkokokeessa, johon osallistui 518 laihtunutta syöpäpotilasta. Kolmasosa heistä sai uutta EPA-valmistetta kaksi grammaa päivässä, kolmasosa neljä grammaa päivässä ja kolmasosa sai tehotonta lumevalmistetta. Heidät tutkittiin uudelleen kuukauden ja kahden kuukauden kuluttua. EPA-ryhmien potilaat olivat selvästi paremmassa kunnossa kuin verrokit.

Nestemäistä hainrustouutetta on tutkittu jo yli kymmenen vuotta syövän täydentävänä hoitona Kanadan, Yhdysvaltain ja Ranskan syöpäklinikoissa. Tutkimusta on rahoittanut mm. Yhdysvaltain syöväntutkimuslaitos. Tulosten mukaan hainrustouute, mutta vain nestemäisenä, ehkäisee sairaalloisten uudisverisuonten kasvua eli angiogeneesiä ja parantaa siten merkittävästi potilaiden vointia ja ennustetta. Uudisverisuonten kasvun ehkäisy on nyt yleistynyt syövän täydentävänä hoitona kaikkialla maailmassa. Nestemäistä hainrustouutetta saa Suomessa vapaasti terveyskaupoista.

Reijo Ikävalko

Hymy 1-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: E-EPA, kalaöljy, maitohappobakteerit, omega-3, rasvahapot, ravintolisät, syöpä

Kommentit

Oma kommentti