Taistelu statiineja vastaan jatkuu

Terveys-Hymy on kertonut jyväskyläläisen Leino Utriaisen tarinan. Hän oli vuonna 2006 kuolla statiinien aiheuttamaan haimatulehdukseen. Leino jätti statiinilääkityksen, parantui ja on sen jälkeen omistautunut statiinien aiheuttamien haittavaikutusten tutkimiseen.

Diplomi-insinööri Leino Utriaisen, 70, kahden ja puolen vuoden takainen Terveys-Hymyn 06/2011 juttu on luettavissa täältä . Siihen kannattaa siis tutustua aluksi.

Leino Utriainen nousi suomalaisten tietoisuuteen vuonna 2010 Yle ykkösen Kolesterolipommi-nimisen MOT-ohjelman kautta. Leino kertoi tarinansa, jonka jälkeen monet statiinipotilaat jättivät kolesterolilääkkeet pois ja huomasivat, että koko joukko vaivoja oli nimenomaan lääkityksen aiheuttamia.

Sen jälkeen kun Leino hylkäsi statiinit ja parantui, hän on keskittänyt koko tarmonsa niiden vastaiseen taisteluun. Hän on vakaasti sitä mieltä, että statiineista saatava hyöty on minimaalinen – jos sitä on lainkaan – ja että haitat ovat huomattavasti suuremmat.

Lokakuussa 2011 ilmestyi Leinon ja tohtori Matti Tolosen yhdessä kirjoittama kirja Suuri kolesterolihuijaus ja viime lokakuussa MTV3 kertoi 45 minuuttia -ohjelmassaan Leinon uudesta Statiinin uhrit -nimisestä kirjasta.

– MOT-ohjelman aikoihin statiinien käyttäjiä oli KELA:n rekisteritietojen mukaan 680 000, ja siihen tuli tällä vuosituhannella joka vuosi 49 000 uutta käyttäjää. Jos kehitys olisi jatkunut samaa tahtia, niin viime vuoden loppuun mennessä heitä olisi ollut jo 805 000.

– Ohjelman jälkeen lisääntyminen kuitenkin lopahti ja kääntyi jopa laskuun, jolloin viime vuoden lopulla käyttäjiä oli 663 000. Heitä oli siis 142 000 vähemmän kuin tasaisen vauhdin taulukolla.

Kiitosta kirurgeille

Leino on laskelmissaan tullut siihen lopputulokseen, että peräti joka viides statiinien käyttäjä eli noin 132 000 suomalaista saa jonkinlaisia haittavaikutuksia. Hänen omat viime vuotensa ovat olleet hankaluuksia täynnä, mutta nyt näyttää jo paremmalta.

– Söin vahvaa statiiniannosta Lipitoria kahdeksan vuotta. Syksyllä 2012 jouduin Kuopiossa ohitusleikkaukseen, joka onnistui erinomaisesti. Sepelvaltimoahtautumasta ei löydetty kolesterolia vaan kivikovaa kalkkia. Vuosi sitten valmistui kaksikin tutkimusta, joiden mukaan statiinit nopeuttavat sepelvaltimoiden kalkkeutumista. Pistän siis pikkuisen statiinien piikkiin vielä tämän ohitusleikkaukseen joutumisenkin. Pelkkä haimatulehdus ei siis riitä.

Loppusyksystä 2013 Leino joutui vielä toiseenkin operaatioon. Vasen lonkkanivel oli sen verran kulunut, että tarvittiin varaosaa. Tämäkin leikkaus onnistui vallan mainiosti ja Leino kiittelee häntä hoitaneita kirurgeja ja ortopedejä vuolaasti.

– Heitä kunnioitan oikein kovasti. En siis ole mitenkään koululääketiedettä vastaan. Kirurgit ja ortopedit eivät ole myymässä lääkkeitä vaan he ihan aidosti parantavat ihmisiä.

Vaihtelevia arvoja

Myös Leinon kolesteroliarvot ovat täysin hallinnassa.

– Silloin kun minulle aikoinaan määrättiin kolesterolilääkitys, kokonaiskolesteroli oli 7,2, mutta välillä se kävi viidenkin kieppeillä. Arvot vaihtelevat vuodenaikojen ja biorytmien, mutta myös mittausten mukaan. Tuore väitöskirja paljastaa, että samasta ihmisestä mitatut arvot voivat heitellä eri laboratorioiden välillä hyvinkin hurjasti, jopa 50 prosentin verran.

Virallisten suositusten mukaan kokonaiskolesterolin tulisi olla alle viiden, huonon eli LDL-kolesterolin alle kolmen, hyvän eli HDL:n yli yhden ja haitallisten triglyseridien alle kahden. Leino toteaa, ettei nykytiedon mukaan enää tuijoteta sokeasti kokonaiskolesteroliin. Monet tutkijat painottavat eri osatekijöiden välisiä suhteita – jos sitten niilläkään on loppupeleissä merkitystä.

Uutta tutkimustietoa karttuu koko ajan, ja monet tutkijat ovat asettaneet jo koko kolesteroliteorian kyseenalaiseksi. Niipä marraskuussa 2013 julkaistuissa Yhdysvaltojen hoito-ohjeissa on siirrytty sydäntautien kokonaisriskin arviointiin ja LDL-kolesteroli on vain yhtenä tekijänä monien muiden joukossa.

Poikkeus säännössä

Aina sen jälkeen kun Leino Utriainen on ollut julkisuudessa, hänen puhelimensa on soinut ja sähköposti on käynyt kuumana. Lääkärikunta on sen sijaan ollut hyvin vaitonainen, mutta loistava poikkeuskin löytyy.

– Kun olin lonkkaleikkauksessa, alkutarkastusta pitänyt ortopedi alkoi maistella nimeäni ja ihmetteli, mistä se oli hänelle tuttu. Mietin vähän aikaa, kehtaanko tunnustaa ja pelkäsin, että josko hän sen jälkeen leikkaa vähän tylsemmällä veitsellä.

– Mutta pelko olikin täysin turha: hän oli itsekin syönyt statiineja, jolloin jalat olivat kipeytyneet niin pahasti, ettei hän päässyt enää kävelemään edes loivaa ylämäkeä. Hän olikin sitten minun miehiäni! Annoin hänelle uuden kirjani omistuskirjoituksella.

Lääketeollisuus on ollut Leinon suuntaan hiirenhiljaa, mutta muutama statiinilääkäri on pillastunut. Muuan oululaisdosentti teki Julkisen Sanan Neuvostoon MOT-ohjelman jälkeen kantelun, mikä hylättiin. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman johdosta hän ilmoitti kantelevansa uudelleen.

– Siinäpä kantelee, Leino naurahtaa.

– Se ei meikäläistä haittaa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Petteri Kivimäki

Terveys-Hymy 1-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: haimatulehdus, kolesteroli, statiini

Kommentit

tressiä pukkaa noista kolestroli lääkkeistä,omalla kohdalla pitäisi aloittaa !koska arvo hieman koholla ja diabeetikko kun on,lääkäri jopa hieman vihainen kun en aloita:(

Oma kommentti