TURHA UMPPARI, UMPILIS€KKEEN TULEHDUS, 23.2.2010
INFLAMMATION OF APPENDIX 
© Kristiina Kurronen/KuvaryhmŠ/SKOY

Tällainen on umpilisäkkeen tulehdus

Mainos

Jos oikealle puolelle alavatsaa ilmaantuu lähes sietämätön kipu, kyseessä voi olla umpilisäkkeen eli kansankielellä umpisuolen tulehdus.

Joka vuosi Suomessa umpisuoli poistetaan noin 10 000 ihmiseltä – joko umpisuolen tulehduksen tai vahvan epäilyn takia.
Potilaiden ikähaitari vaihtelee useimmiten 10-30 vuoden välillä, mutta tulehdus voi iskeä ihan minkäikäiseen tahansa. On arvioitu, että noin seitsemän prosenttia kansalaisista joutuu jossakin vaiheessa elämäänsä tekemisiin kiukuttelevan umpilisäkkeen kanssa.
Seitsemän prosenttia on kuitenkin hurja määrä ihmisiä: kun maamme väkiluku on viisi ja puoli miljoonaa, se tarkoittaa peräti
385 000 kansalaista!
Oireiden ilmaannuttua on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi, sillä hoitamattomana se saattaa johtaa hengenvaaralliseen vatsakalvontulehdukseen.
Umpisuoli sijaitsee alavatsan oikealla puolella paksusuolen alkuosassa. Umpisuolen pohjassa on umpilisäke, joka on vajaat kaksi senttiä paksu, matoa muistuttava 5-15 cm pituinen suolen osa.

Kipu voimistuu sietämättömäksi

Umpilisäkkeen tulehdus käynnistyy useimmiten siitä syystä, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko syystä tai toisesta ahtautuu, jolloin umpinaiseen pussiin jäävät bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat umpilisäkkeen seinämän tulehduksen. Umpilisäkkeen tulehdus on etenevä tila, joka ei parane itsestään.
Äkillisesti ilmaantuva kova vatsakipu on kaikkein tyypillisin umpilisäkkeen tulehduksen ensimmäinen oire. Kipukohta sijaitsee yleensä navan alueella tai sen alapuolella ja siirtyy muutaman tunnin aikana alavatsan oikealle puolelle. Umpilisäkkeen tulehduksessa kipu voimistuu tuntien kuluessa ja sitä on kuvailtu lähinnä sietämättömäksi. Kipua pahentaa vielä yskiminen.
Muitakin oireita ilmenee. Pahoinvointi, oksentaminen ja ruokahaluttomuus kuuluvat kuvaan. Joillakin esiintyy myös tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja kipua virtsatessa. Myös kuume ja vilu voivat vuorotella. Kuumeista potilasta paleltaa, vaikka päällä olisi pari paksua vilttiä.
Joissakin lievemmissä tapauksissa leikkausta ei tarvita vaan antibioottikuuri riittää. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa voitaisiin antibioottihoidolla välttää tarpeeton umpilisäkkeen poisto vuosittain jopa 3000 potilaalta.

Mihin umpilisäkettä tarvitaan?

Vielä toistaiseksi yleisin hoitomuoto on kuitenkin leikkaus. Tulehtunut umpilisäke hoidetaan joko avoleikkauksella tai tähystämällä. Potilas pääsee kotiutumaan yleensä parin vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Jos leikkaus on tehty tähystämällä, potilas toipuu viimeistään parissa viikossa. Avoleikkauksen jäljiltä potilaan on syytä pitää matalaa profiilia jonkin verran kauemmin.
Koskaan ei voi tietää, kenelle umpilisäkkeen tulehdus ilmaantuu. Mitään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ei ole olemassa. Eikä tiedetä, miksi ihmisellä on umpilisäke, sillä kun ei ole elimistössä minkäänlaista roolia. On sanottu, että tulehdus on sen ainoa virka. Sen on arveltu olevan jäännös ajalta, jolloin ravinto oli vahvasti kasvispitoista.
Lääkärit painottavat, ettei tulehdusoireiden ilmaannuttua ole syytä panikoida. Kyse on useiden tuntien prosessista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oireiden ilmaannuttua olisi syytä hakeutua pikimmiten päivystykseen.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:OM-arkisto
Avainsanat: umpilisäkkeen tulehdus, Umpisuolen tulehdus, vatsakipu

Kommentit

Oma kommentti