Tapion nivelkivut katosivat

Tapio NiemiTapio Niemi on monet säryt ja sairaudet kokenut mies, mutta nyt taas elämä hymyilee. – Kipuja ei ole missään. Olo on oikeastaan tällä hetkellä aika hyvä, hän myhäilee.

Tampereen Koivistonkylässä asuva Tapio Niemi, 64, on toiminut lähes koko ikänsä markkinoinnin johtotehtävissä. Työnantajina ovat olleet Pyynikki Oy, Orion-yhtymän Chymos ja viimeksi Vimpelissä vaikuttanut Järviseudun Peruna oy, joka kuitenkin myytiin Raisiolle muutama vuosi sitten. Tapio laskee istuneensa autossaan uransa aikana huikeat 4,5 miljoonaa kilometriä eli hän on huristellut maapallon ympäri yli 112 kertaa!

– Olen jo eläkkeellä. Jouduin ensiksi osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jalka- ja selkävikojen sekä uniapnean takia. Viimeksi mainittu on kuitenkin korjaantunut yöllä käytettävän CPAP-laitteen johdosta.

Tapio on naimisissa ja hänellä on vaimonsa kanssa kaksi aikuista tytärtä, joista vanhemmalla on jo kolme lasta. Tapion omissa sairauksissa olisi ollut riittämiin, mutta kahdeksan vuotta sitten myös hänen vaimonsa sairastui vakavasti. Hän sai aivoverenvuodon, joka oli koitua kohtalokkaaksi, mutta onneksi Tapio sattui olemaan kotona ja pariskunta asui keskussairaalan lähellä.

– Vaimo on parantunut niin hyvin, että hän pystyy kävelemään eikä vieras ihan äkkiä huomaa mitään. Hänen liikkeensä ovat kuitenkin hitaita, muisti on ajoittainen ja ongelmia on myös tasapainon kanssa. Hyvin on silti pärjätty.

Itseään Tapio nimittää lääketieteelliseksi ihmeeksi. Hänellä on uniapnean lisäksi todettu aikuisiän diabetes, astma ja siihen liittyvät pahat allergiat, verenpainetauti ja kaiken kukkuraksi vielä nivelpsoriasis.

– Korkea verenpaine todettiin ollessani 56-vuotias. Nivelvaivoja alkoi ilmaantua samoihin aikoihin. Ensiksi alkoi oireilla oikea lonkka, mutta luulin sen johtuvan paljosta autossa istumisesta. Myös uniapneaa ruvettiin epäilemään tuolloin ja sen diagnoosi varmistui. Yöt olivat vaikeita, sillä minulla alkoi esiintyä myös jumalattomia kramppeja ja suonenvetoja. Diabetes todettiin kolmisen vuotta sitten.

– Nivelpsoriasista ruvettiin epäilemään, koska käteni olivat aika pahan näköiset. Myös niveliä, oikeaa nilkkaa ja polviniveliä särki yhtä enemmän.

Tapio ei saanut nivelpsoriinsa juuri muuta kuin särkylääkkeitä. Onneksi hän sattui kuulemaan tuttaviltaan Espanjan itärannikon terveellisestä ilmanalasta, joka johtuu alueen suolajärvien vaikutuksesta. Paikka löytyi Costa Blancalta läheltä Torreviejoa. Sikäläinen ilmanala sopii erinomaisesti astmapotilaalle ja siitä oli apua myös psorivaivoihin, sillä ihottuma katosi sekä käsistä että päänahasta.

– Kaikkein vaikeimmin psoriasis iski päänahkaan. Ensin sitä luultiin hilseeksi, mutta sitten erikoislääkäri kertoi, mistä oli kysymys. Hän minulle suosittelikin hoidoksi etelän aurinkoa. Aluksi en osannut kiinnittää huomiota oikean nilkan särkyyn ja luulin sen olevan ohimenevää ja johtuvan lonkasta. Vasta vähän myöhemmin tajusin vaivojen olevan peräisin nivelpsoriasiksesta.

Tapio vaimoineen on käynyt Espanjassa aina silloin tällöin. Vaivat kuitenkin palaavat takaisin, kun he palaavat Suomeen.

– Pari vuotta sitten näin Ranskan tv:stä hauskan Litozin-mainoksen. Mainoksessa oli vanha ukonhöppänä, joka näki nuoren kauniin naisen mennä sipsuttavan ohi, mutta kun ukko yritti lähteä juoksemaan hänen peräänsä, siitä ei tullutkaan mitään. Ukon käteen iskettiin Litozin-purkki ja sanottiin, että ota tuosta niin homma hoituu. Mainos jäi killumaan alitajuntaani ja päätin, että tuotahan pitää kokeilla…

Tapio myöntää suhtautuneensa luontaistuotteisiin varauksellisesti.

– Yllätyksekseni säryt alkoivat vähentyä nopeasti eikä kramppeja ole tullut Litoziniin siirtymisen jälkeen enää kertaakaan. Minulla oli ennen sitä pahoja kramppeja sekä oikeassa kädessä että oikeassa jalassa. Kun olin esimerkiksi mökillä tekemässä remonttia, vasara saattoi jysähtää käteen kuin hitsattuna. Nyt olen saanut nukuttua yönikin rauhassa, nivelvaivat ovat kokonaan poissa, nivelet eivät enää ole turvoksissa eikä niitä kuumota.

– Nyt ei ole kipuja oikeastaan missään. Olo on tällä hetkellä oikein hyvä. En syö muita luontaistuotteita, mutta minulla on edelleen lääkkeet astmaan ja allergiseen nuhaan, sitten on verenpainelääke ja sokeritabletti. Onneksi diabetes hoituu ilman piikitystä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Veli-Matti Parkkinen

Terveys-Hymy 7-08

Teksti:Axellus
Avainsanat: diabetes, kipu, nivelpsoriasis, psoriasis, särky

Kommentit

Oma kommentti