Taru treenaa taas täysillä

Personal trainer Taru Leinolla on kehonrakennustaustaa ja hän on treenannut jo 24 vuotta. – Nyt ei mihinkään satu. Vielä pari vuotta sitten tilanne oli toinen, kun minulla esiintyi tosi pahoja rintarankasärkyjä, Taru toteaa.


Kokkolassa syntynyt, mutta tätä nykyä Pietarsaaressa asuva Taru Leino, 41, kertoo olevansa maamme ensimmäinen henkilökohtainen valmentaja eli hienommin personal trainer. Taru on myös diplomiravintoneuvoja ja valmistuu pian terapeutiksi. Hänen asiakkainaan käy väkeä pikkuvauvoista ikäihmisiin. Hän sanoo yrittävänsä opettaa ihmisiä syömään oikein ja toimii funktionaalisen lääketieteen periaatteilla.

– Perinteistä työpäivää ei varmaan ole olemassa, hän naurahtaa.

– Jos työaikaa katsotaan, niin se on aamukymmenestä iltakuuteen. Luonani käy monenlaisista ongelmista kärsiviä ihmisiä. Lapsiasiakkailla ovat kiusana yleensä ruoka-aineallergiat ja atopia, joka on tänä päivänä hyvin yleinen, tai yliherkkyydet ruoka-aineille. Paljon on myös eri ikäisiä suolistovaivoista kärsiviä.

Taru asuu seitsenvuotiaan poikansa ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa. Ero on kuulemma aika tuore, mutta ei siitä sen enempää. Elämässä on mentävä eteenpäin.

Syvien lihasten särky

Taru on aina ollut liikunnallinen ja urheilullinen ja niinpä hänellä on myös kehonrakennustaustaa. Nykyään hän treenaa omaksi ilokseen, mutta oli aikoja, jolloin hän oli vähällä lähteä fitness-kisoihin mukaan. Työkuviot sotkivat kuitenkin tämän hankkeen, ja hän toteaakin nyt, ettei se ollut sittenkään hänen juttunsa. Taru sanoo kuitenkin nostavansa hattua kaikille niille, jotka ovat lähteneet tähän hurjaan rääkkiin mukaan.

Taru on ollut ikänsä terve, mutta kovat treenit ovat kuitenkin jättäneet omia jälkiään.

– Minulla alkoi esiintyä todella kivuliasta rintarankasärkyä, joka oli peräisin syvistä lihaksista. Särky oli niin jatkuvaa, etten enää pystynyt treenaamaan selkälihaksia. Jos välillä erehdyin yrittämään, kipu iski heti ja lujaa. Ei tiennyt kuinka päin olisin ollut eivätkä siinä auttaneet minkäänlaiset venyttelyt tai nikamamanipulaatiot.

Sitten Taru kuuli Bringwell Finland Oy:n markkinoimasta pH-balance Pascoe -nimisestä kivennäisainevalmisteesta.

– Aloitin sen käytön pari vuotta sitten. Otan sitä aina aamuisin herättyäni tyhjään vatsaan yhden teelusikallisen huoneenlämpöiseen veteen. Odottelen puoli tuntia ja syön vasta sitten aamupalan. Juon lasisesta vesikannusta sitä pitkin päivää. Kun oli kulunut kuukausi tai pari, huomasin yhtäkkiä, että hetkinen, nyt on jotain muutosta tapahtunut. Särkyjä ei ollut enää.

Kuin ennen vanhaan

Taru arvelee särkyjen aiheutuneen paitsi kovasta treenistä myös hänen ruokailutavoistaan, sillä runsaasti treenaavat syövät paljon proteiinia ja ylipäätään happamuutta edistävää ruokavaliota.

– Vaikka söisit kasviksia 800–1 000 grammaa päivässä, se ei välttämättä riitä, koska elimistön happotila pysyy korkeana. Kyseessä on tietynlainen oravanpyörä, jolloin emäksisyyttä täytyy nostaa sen verran korkealle, että päästään balanssiin.

Joku naisihminen totesi kerran, että emäsjauheen avulla lakkaa olemasta hapan akka. Taru nauraa ja toteaa, että asiassa voi olla vinha perä.

– Voi sen niinkin sanoa! Ollaanhan siinä naama mutrulla, kun koko ajan on jatkuvaa särkyä. Minullakin säryt välillä helpottivat ja välillä ne palasivat taas takaisin – ja varsinkin silloin, kun yritin treenata. Yritykset kostautuivat sen verran kiitettävästi, ettei treenaushaluja enää paljon ollut.

– Mutta nyt kaikki kivut ja säryt ovat kokonaan ohi, kiitos pH-balance Pascoen. Pystyn vetämään ihan samanlaisia kovia treenejä kuin ennen vanhaan, Taru riemuitsee.

– Teen ihan normaaleja treenejä eikä enää särje mistään, treenasin sitten kuinka kovaa tahansa.

Hiljaa hyvä tulee

Taru käyttää päivittäin muitakin luontaistuotteita kuin emäsjauhetta. Repertuaariin kuuluvat muun muassa vahva B-vitamiinivalmiste, antioksidantteja, kurkumiinia ja ruusunjuurta lisämunaistukena. Hän kuuntelee kehoaan ja jaksottaa ravintolisiä ihan omien tuntemustensa mukaan. Välillä hän pitää taukoa.

– Ruokavalioni on sellainen, etteivät sitä muut ymmärrä, mutta ei heidän tarvitsekaan ymmärtää. Kyseessä on oma kehoni ja hoidan sitä parhaan kykyni mukaan. En syö mitään prosessoituja ruokia vaan kaiken pitää olla mahdollisimman luonnonmukaista ja puhdasta. Teen itse kaikki ruokani ja myös lapset ovat oppineet syömään samaa.

– Meillä kuluu runsaasti eri sateenkaaren värisiä kasviksia, marjoja, yrttejä, ruusukaalia, porkkanaa, lanttua ja valkosipulia. Vaalea liha kuuluu proteiinilähteisiin, ja myös palkokasvit. Olen ruokavalion avulla hoitanut lastenkin allergiat. Tyttärellä oli ongelmia suoliston kanssa ja hänellä oli myös ihottumaa, mutta kaikki nämä ovat nyt kunnossa. Nettisivuiltani löytyy tästäkin tarkempia tietoja.

Tarulla on tärkeitä vinkkejä uusille pH-balance Pascoen kokeilijoille. Hän neuvoo kiiruhtamaan hitaasti.

– Kannattaa aloittaa hyvin varovasti ja lähteä liikkeelle vaikka vain neljäsosa teelusikallisella, jos  taustalla on närästystä tai muita kipuja. Kun puhdistusreaktio alkaa, seurauksena saattaa olla lyhytaikainen päänsärky, joten alkuun kannattaa kokeilla mieluummin liian pienellä kuin liian suurella annoksella.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mikko Lehtimäki

Terveys-Hymy 1-13

Teksti:Bringwell
Avainsanat: emäs, happo, kehonrakennus, kivennäisaine, lihaksisto, rintarankasärky, särky

Kommentit

Oma kommentti