Tasapainoa verensokeriin

Diabetesriskiä voi pienentää omalla elämäntapamuutoksella sekä ravintolisillä.

Kohonnut veren glukoosipitoisuus eli verensokeri on siinä määrin yleistyvä ongelma, että puhutaan jo epidemiasta. Myös riskiryhmään kuuluvien määrä kasvaa koko ajan.

Glukoositasapainoon voi onneksi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla ja ravintolisillä. Kromi, sarviapila ja alfalipoiinihappo auttavat tehokkaasti hallitsemaan verensokeria ja ne myös suojaavat elimistöä korkean verensokerin haitoilta.

Verensokeriongelma kehittyy yleensä huomaamatta vuosien mittaan. Varhaisia merkkejä verensokerin kohoamisesta ovat ”omenavatsa”, kohonnut verenpaine sekä kohonneet veren rasva-arvot ja melko usein myös kihti. Vyötärö kertoo riskistä, jos sen ympärysmitta miehillä on yli 94 cm ja naisilla yli 80 cm.

Ongelman ehkäiseminen

Alkuvaiheessa elimistön insuliiniherkkyyden vähentyessä insuliinia kyllä erittyy, mutta se ei vaikuta riittävästi laskeakseen veren glukoosia tarpeeksi nopeasti. Sen seurauksena verensokeri pysyy aterian jälkeen pitempään korkeana, mikä muiden haittojen lisäksi vaurioittaa ajan myötä pieniä verisuonia ja ahtauttaa suuria. Myöhemmässä vaiheessa myös insuliinin eritys on heikentynyt.

Verensokeriongelmaa voidaan ennaltaehkäistä ja jopa korjata elämäntapamuutoksilla: lisäämällä liikuntaa, pudottamalla painoa ja noudattamalla ruokavaliota, joka sisältää terveellisiä rasvoja, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä runsaasti kuitua ja kasviksia.

Ravintolisistä, kuten alfalipoiinihaposta, sarviapilasta ja kromista, voi saada merkittävää apua.

Sarviapilasta tasapainoa

Sarviapila – englanniksi Fenugreek – on itämailla yleinen herneen sukuinen viljelykasvi, joka on tunnettu vuosisatoja myös terveysvaikutuksistaan. Sen siementen verensokeria tasapainottava ominaisuus on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa.

Sarviapilalla on useita vaikutustapoja: Se lisää insuliinin erittymistä haimassa, vaikuttaa insuliiniherkkyyteen lisäämällä insuliinin sitoutumispaikkoja solukalvolla sekä hidastaa ruoansulatuksessa hiilihydraattien pilkkoutumista sokereiksi.

Sillä on jopa haimasolujen uusiutumista edistävä ominaisuus. Suomalaisten ravinnossa sarviapilaa on lähinnä vain currymausteseoksissa.

Alfalipoiinihappo suojaa

Alfalipoiinihappo on elimistölle luonnollinen ja välttämätön aine. Sitä on käytetty vahvana solunsisäisenä antioksidanttina jo vuosikymmeniä suojaamaan elimistöä korkean verensokerin aiheuttamilta pitkäaikaishaitoilta, jotka kohdistuvat erityisesti silmiin, munuaisiin, verisuoniin ja ääreishermostoon. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta alfalipoiinihappo on yksi tärkeimpiä suoja-aineita, mutta lisäksi se edesauttaa glukoosin imeytymistä verenkierrosta soluihin, tehostaa insuliinin vaikutusta ja säätelee glukoosin vapautumista maksasta.

Alfalipoiinihapon merkitys lisääntyy iän myötä, sillä sen muodostuminen elimistössä alkaa vähetä 30 ikävuoden jälkeen. Sitä on ravinnossa valitettavan niukasti; eniten hiivassa ja pinaatissa sekä maksassa, josta tämä aine ensi kerran eristettiin. Koska alfalipoiinihappoa ei saa ruoan mukana merkittäviä määriä, sen saantia voidaan täydentää vain ravintolisällä.

Myös kromia tarvitaan

Kromi on elimistölle välttämätön hivenaine, joka ylläpitää normaalia veren sokeripitoisuutta. Sitä tarvitaan insuliinin kiinnittymiseksi solukalvojen reseptoreihin eli vastaanottajiin, mikä avaa glukoosille pääsyn verenkierrosta solun sisään.

Kromin saantisuositus ja käyttö ravintolisänä vaihtelee välillä 50–400 µg (mikrogrammaa). Kromin saanti on Suomessa keskimäärin vain 30 µg päivässä, vähäisintä maailmassa. Kromia on runsaasti mustapippurissa, mutta pääasiallisia kromin lähteitä meillä ovat täysjyvävilja ja maitotuotteet. Jonkin verran kromia irtoaa ruokaan myös teräksisistä keittiövälineistä. Saantisuosituksen mukaista määrää on lähes mahdoton saada ruoasta, ja siksi on paikallaan täydentää ruokavaliota kromia sisältävällä ravintolisällä.

Onnistunut kohonneen verensokerin hallinta edellyttää yleensä kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta – ja oikein valitut ravintolisät ovat siinä erinomaisena tukena.

Teksti Terveys-Hymy

Kuva Skoy

Terveys-Hymy 8-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: alfalipoiinihappo, diabetes, kohonnut verensokeri, kromi, ravintolisä, ruokavalio, sarviapila, verensokeri

Kommentit

Oma kommentti