Teaniini torjuu stressiä ja ahdistusta

Anu MäkeläTeepensaan lehtien sisältämä teaniini on osoittautunut monipuoliseksi terveyttä edistäväksi aineeksi.

– Sillä on ainakin kolmenlaisia vaikutuksia, lääketieteen tohtori Anu Mäkelä kertoo.

Teaniini on vapaa aminohappo, jota esiintyy luonnossa nykytietämyksen mukaan eniten teepensaan lehdissä. Teaniinin sisältämät ainesosat säätelevät elimistömme keskushermoston välittäjäaineiden, kuten keskushermoston ylikiihtyneisyyttä alentavan GABA:n (gamma-aminobutyyrihappo), serotoniin ja dopamiinin tasoja.

– Vihreä, tee ja valkoinen tee ovat saman teepensaan lehtiä, lääketieteen tohtori Anu Mäkelä selvittää.

– Ne on vain käsitelty eri tavalla. Kyse on kuitenkin samasta kasvista. Kiinalaiset ovat käyttäneet teetä eri aikaan päivästä eri tarkoituksiin, mutta vihreän teen juonti rentoutumista varten on ollut tiedossa jo pitkään.

Mäkelä kertoo, että Englannissa tehtiin runsas vuosi sitten tutkimus mustalla teellä, missä havaittiin, että myös mustan teen ainesosat vähentävät stressireaktioita eli ne palauttavat kortisolitasot nopeammin normaalitasolle stressitilanteen jälkeen. Tutkijat eivät puhuneet teaniinista, mutta totesivat, että vaikuttavina aineina voivat olla muut tekijät yhdessä teaniinin kanssa.

– Teaniinin vaikutuksen reitti vie jännityksen ja hermostuneisuuden vähenemisen kautta mielen rauhoittumiseen ja hyvän olon tunteisiin saakka. Serotoniini antaa ihmiselle hyvän olon ja turvallisuuden tunteen, ja serotoniiniaineenvaihdunnan häiriö tai puutos aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Dopamiini puolestaan liittyy mielihyvän tunteisiin, Anu Mäkelä kertoo.

Ihmisen aivoaaltoja voidaan mitata EEG-mittauksella. Aivotoimintaa on tutkittu 30–40 minuuttia teaniinin antamisen jälkeen, ja on havaittu, että pikku hiljaa aivoaaltojen muoto muuttuu. Kun ihminen on stressaantunut, hänellä on paljon beeta-aaltoja, mutta niiden määrä alkaa teaniinin myötä vähentyä, jolloin ne muuttuvat suotuisiksi alfa-aalloiksi.

– Näin teaniini parantaa keskittymiskykyä ja samalla se rentouttaa. Alfa-aaltojen määrä on korkeimmillaan silloin, kun ihminen on hereillä rentoutuneena.

Anu Mäkelä on suositellut Antistress-nimistä teaniinivalmistetta monille jännityksestä ja stressin oireista kärsiville potilailleen.

– Moni on sanonut, että se rauhoittaa, muttei tee unista oloa. Valmiste sopii sellaisille, jotka saavat herkästi paniikkityyppisiä oireita tai jännittävät runsaasti stressitilanteessa. Minulla oli hiljattain potilas, jolla oli edessä suuri yliopistollinen työ, joka oli menossa opettajien arvosteltavaksi. Hän kertoi olevansa tällaisissa tilanteissa niin paniikissa, ettei hän ymmärrä, mitä hänelle puhutaan. Hän vain keskittyy siihen, ettei lähde juosten karkuun.

– Nyt hän tankkasi etukäteen kaksi vuorokautta Antistressillä ja tilaisuus meni hyvin. Hän kertoi kuunnelleensa sujuvasti, mitä hänelle puhuttiin. Hän naureskeli jopa unohtaneensa senkin, pitikö hänen lähteä karkuun vai ei, Mäkelä kertoo.

– Koska ihminen pystyy teaniinin avulla keskittymään paremmin, sillä on myös muistia ja oppimiskykyä parantavia vaikutuksia. Teaniinin on havaittu myös jonkin verran laskevan verenpainetta.

Anu Mäkelälle ei tule mieleen Antistressin ohella toista puhdasta teaniinivalmistetta. Hän toteaa, ettei se kamppaile samassa sarjassa nukahtamiseen tarkoitettujen valeriaanatuotteiden kanssa, mutta Antistress vaikuttaa myös yöuniin. Jos stressi vähenee tai poistuu, uni tulee silmään paremmin.

Teaniinilla on havaittu suotuisia vaikutuksia myös syöpäsairauksien tukihoidossa eräiden sytostaattien, eli solunsalpaajien kanssa.

– Teaniinia on Japanissa tutkittu doksorubisiini-sytostaatin käyttäytymiseen. Sitä käytetään rinta-, keuhko- ja verisyöpien sekä sarkoomien eli tukikudossyöpien hoidossa. On todettu, että teaniini lisää doksorubisiinin määrää syöpäsoluissa eli se tehostaa sytostaatin vaikutusta. Teaniinin ansiosta on pienemmällä määrällä sytostaatteja saatu samat tulokset aikaiseksi, jolloin sytostaatin haittavaikutukset elimistöön vähenevät.

Anu Mäkelä huomauttaa, ettei teaniinin voi sanoa parantavan syöpää, mutta se saattaa jopa kaksinkertaistaa tiettyjen syöpäsairauksissa käytettyjen sytostaattien tehon.

– Syöpäpotilaan kannattaisi viimeistään sytostaattihoitojen aikana juoda vihreää teetä ja käyttää teaniinivalmisteita. Japanissa teaniinia ja vihreää teetä jo suositellaan sytostaattihoitojen kanssa.

Anu Mäkelä ei tiedä ainoatakaan lääkeainetta tai luontaistuotetta, jonka kanssa teaniinivalmisteet eivät sopisi. Jopa verenohennuslääke Marevania ottavat potilaat voivat hänen mukaansa huoletta juoda vihreää teetä ja syödä teaniinituotteita.

– Teaniini laskee myös verenpainetta, jolloin joidenkin verenpainelääkkeiden vaikutus voi tehostua. Antistress sopii myös vanhemmille ihmisille. Moni on pystynyt vaihtamaan rauhoittavat lääkkeensä Antistressiin, jolla ei ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-2007

Teksti:Polar Pharma
Avainsanat: ahdistus, Antistress, solusalpaajat, stressi, sytosstaatit, teaniini

Kommentit

Oma kommentti