Tenho kyllästyi lihaskramppeihinsa

Rovaniemeläinen Tenho Pitkänen sai syksyllä 2012 pahan iskiaksen. – Oli pakko ruveta itse keksimään ja kehittelemään, mikä auttaisi, Pitkänen kertoo.

Syksyllä 2012 alkanut iskiasvaiva äityi seuraavana talvena niin pahaksi, että Tenho Pitkänen, 68, oli kompastua lattialla olevaan mattoon. Hän ei pystynyt enää nostamaan oikeaa jalkaansa. Edessä oli lääkärireissu.

– Hän passitti minut fysioterapiaan, mutta kun siitä ei ollut apua, kävin akupunktiossa ja useilla eri kansanparantajilla. Ei mitään helpotusta. Ainoa, mikä hiukan auttoi, oli Tenhon oman rovaniemeläisen Detrian Relaxant lihastenrentouttaja, mutta sekään ei lievittänyt kipua riittävän pitkäksi aikaa.

Seuraava vaihe oli magneettikuva, joka paljasti Tenhon vaivojen syyn. Lannerangasta löytyi hyvin suuri pullistuma, joka painoi iskiashermoa. Tenho kävi lääkärin kanssa keskustelua, mennäänkö eteenpäin kipulääkkeillä vai leikataanko, jolloin Tenho kallistui operaatioon. Se toteutettiin alkukesästä 2013.

– Leikkaus oli iso, isompi kuin alun perin käsitinkään, ja sen seurauksena makasin sängyn pohjalla koko kesän. Hoitelin sieltä toimitusjohtajan hommia aina syksyyn saakka. Liikkumaan en pystynyt, sillä jalka oli edelleen hyvin kipeä. Makuuhuoneesta oli keittiöön matkaa seitsemän metriä, mutta välillä piti pysähtyä huilaamaan.

Kunto romahti

Pitkän potemisajan kuluessa Tenhon lihaskunto romahti. Kun hän normaalisti kiersi kotimaisemissaan olevan Kirkkolammen rauhalliseen tahtiin vartissa, kului nyt 1300 metrin matkaan tunti, ja huilaustaukoja oli neljä.

– Tämä kuvaa, kuinka ihmisen kunto voi muutamassa kuukaudessa mennä älyttömän huonoksi, Pitkänen huokaa.

– Täytyi kuntoilemalla ruveta treenaamaan lihaksia, josta seurasivat helvetinmoiset lihaskrampit. Ne iskivät joka paikkaan: reisiin, pohkeisiin ja varpaisiin. Yritin voidella kramppaavia paikkoja lihastenrentouttajalla, joka auttoi lievästi, mutta se oli aina vain hetken huraus.

Sitten Tenho muisti magnesiumin, jonka kerrotaan auttavan lihaskramppeihin. Hän alkoi syödä magnesiumtabletteja ja -jauheita, ja illalla nukkumaan käydessä hän voiteli kramppaavat lihakset Relaxantilla. Lievää helpotusta tuli, ei kuitenkaan lopullista ratkaisua. Tenho kertoo syöneensä magnesiumpillereitä kourakaupalla, mutta tehoa ei ilmaantunut. Magnesium ei imeytynyt elimistöön.

– Sitten sain älynväläyksen. Miksei magnesiumia voisi laittaa mukaan Relaxant lihastenrentouttajaan? Kun rupesimme kokeilemaan sitä, tuli kuitenkin ongelmia. Tuote muuttui jonkun reaktion takia hernemäiseksi eli se kokkaroitui. Alkoi ankara kehitysprosessi, sillä monien asiantuntijoiden mukaan magnesium imeytyy huonosti ihon läpi. Piti kehittää sopiva bioaktiivinen kantoaine, jotta saatiin magnesium siirtymään kudoksiin.

Sitten eläkkeelle

Se sitten löytyikin, ja nyt meillä on tuote, jonka nimi on Detria Relaxant Magnesium. Sitä sopii voidella kramppaaville lihaksille, ja osaan sanoa omakohtaisiin kokemuksiini vedoten, että se auttaa. Se sopii esimerkiksi minun ikäisilleni ihmisille, joilla on huono lihaskunto.

– Nyt ei enää ole ongelmaa. Vetäisen sitä illalla lihaksiini, koska lihaskrampit iskevät yleensä illalla ja yöllä. Kun sitä laittaa lihaksiin, saa nukkua yönsä rauhassa.

Varsinainen tee-se-itse-mies tämä Pitkäsen Tenho. Kun kremppa tulee, hän keksii siihen omakohtaisen ratkaisun.

– Aiemmin oli sama juttu pakurikääpävoiteen kanssa. Nykyään minulla psori on melkein kokonaan kadonnut. Tarve pistää ihmisen liikkeelle, sillä ihminen on luonnostaan laiska. Tarvitaan kunnon motivaatio.

Tenho Pitkänen on käyttänyt itse kehittämäänsä voidetta viime syksystä lähtien.  Sairausseikkailunsa myötä hän luopui Detrian toimitusjohtajan töistä.

– Ratkaisu oli aivan oikea, sillä ei tämän ikäinen mies sovi enää operatiiviseen johtoon. Jo pitkään tavoitteenani oli, että siirtyisin syrjään operatiivisestä johdosta. Iskiasvaivan takia firman asioiden hoito kävi aivan sietämättömäksi, sillä en pystynyt matkustamaan sen paremmin lentokoneella kuin autollakaan. Jos jonnekin piti ihan välttämättä lähteä, tarvittiin hirmuinen määrä särkylääkkeitä.

– Meillä on Marraskoskella metsätila ja niinpä rupesin kohentamaan lihaskuntoa metsätöissä. Helkatti, mutta se vasta tautista hommaa oli, kun pohjalla oli huonoksi rapistunut kunto! Pikkuhiljaa asiat kohenivat, ja näillä eväillä jalat on pidetty iskussa. Nykyään nukun rauhassa yöni. Ja kun nyt lähden kiertämään Kirkkolampea, siihen kuluu se varttitunti ihan niin kuin ennen iskiasvaivoja. Ei enää tarvise pysähtyä huilaamaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Timo Lindholm

Terveys-Hymy 4-2016

Teksti:Detria
Avainsanat: huono lihaskunto, iskias, lihaskramppi, lihastenrentouttaja, magnesium, pullistuma lannerangassa

Kommentit

Oma kommentti