Tennistaituri pääsi kivuistaan

Rauno HarjumäkiMänttäläinen Rauno Harjunmäki on elävä todiste siitä, että urheilija ei tervettä päivää näe. Raunon krempat on aiheuttanut ikämiestennis, mutta onneksi hän on löytänyt särkyihinsä luontaisen avun.

Viime kuussa 50 vuotta täyttänyt Rauno Harjunmäki on kotoisin Kuopiosta ja varsinaiselta ammatiltaan puuteknikko, mutta työt heittivät hänet Mänttään ja kehitysvammaisten työohjauksen pariin. Rauno on ollut nykyisissä hommissaan 15 vuotta ja sanoo viihtyvänsä erinomaisesti. Tämänhetkinen työnantaja on Mäntän kaupunki. Rauno on ollut kimpassa naisystävänsä Irman kanssa jo 12 vuotta.

Rauno on ikänsä harrastanut urheilua, mutta tennikseen hän innostui vasta aikamiehenä eli 26-vuotiaana. Ja niin kuin tiedetään, tennis on laji, jossa kroppa joutuu kovalle koetukselle.

– Terveys on ollut muuten hyvä, mutta tennis ja sen oheisharjoittelu ovat tuoneet mukanaan monenlaisia särkyjä ja kipuja, Rauno tunnustaa. – Olenkin joskus sanonut, että helpompi on luetella ne paikat, missä ei ole mitään vikaa. Olen kärsinyt selkäkivuista, ranne- ja käsikivuista sekä jalkojen krampeista, kun etenkin nuorempana ei ollut tarpeeksi malttia harjoittelun kanssa. Tuli rehkittyä liikaa muun muassa punttisalilla.

Rauno on myös menestynyt tenniksessä, sillä hän pelaa 45-vuotiaissa mestaruussarjassa ja hänellä on nelinpelistä SM-pronssi. Hän arvioi parhaaksi puolekseen liikkumisen, mutta peruslyönnit saisivat lähteä lujempaa. Monet vaivat ovat kuitenkin estäneet kehitystä.

– Kivut ja säryt ovat oikealla eli syöttöpuolella. Olkapää on vihoitellut kymmenkunta vuotta, tenniskyynärpääkin minulla on ollut ja etenkin alaselkä oli ajoittain tosi kipeä. Olen ajanut Mänttä-Kuopio väliä 20 vuotta melkein viikoittain, ja myös autolla ajaminen alkoi käydä alaselän päälle. En lopulta tiennyt, missä asennossa olisin ajanut. Asentoa piti vaihdella ja välillä täytyi pysähdellä.

Rauno ei ole käynyt kuvauttamassa paikkojaan, sillä hän tietää vaivojensa johtuvan rasituksesta. Tenniskyynärpäähän hän kävi hakemassa kerran lääkäriltä kortisonipiikin, joka auttoi joksikin aikaa, mutta täysin kuntoon se ei tullut. Särkylääkkeitä on kulunut paljon.

–  Olen kokeillut vitamiineja, hivenaineita, suoloja, yrttejä, magnesiumia, homeopaattisia valmisteita, venyttelyä ja ruokavalion muutosta, mutta mistään ei ole ollut apua. Joskus helmikuussa Irma ehdotti minulle Via Naturalen Nokkos-Kalkki-Inkivääri + vihersimpukka -nimistä valmistetta, jota rupesin ottamaan neljä tablettia päivässä. Otan kaksi aamulla, yhden päivällä ja yhden illalla.

– Huomasin sen tehon alaselkään ja jo muutaman päivän kuluttua. Pystyin nousemaan aamulla sängystä ilman että mihinkään sattui. Seuraavaksi säryt häipyivät kyynärpäästä, ja nyt on enää jäljellä enää ihan pientä jomotusta olkapäässä, mutta uskoisin senkin katoavan, kun jatkan kuuria. Särkylääkkeitä en ole tarvinnut pitkään aikaan.

– Viime syksy meni mestaruussarjassa poskelleen, kun krampit ja kivut vaivasivat. Tänä keväänä voitin ratkaisupeleissä kaksi viimeistä ottelua, kun paikat olivat kunnossa. Osa siitä on ilman muuta tämän valmisteen ansiota.

Rauno luonnehtii tämänhetkistä terveystilannettaan loistavaksi.

– Selässä ei ole kipuja ja autolla ajo sujuu oikein hyvin, ei tule särkyjä senkään jälkeen. Nyt alan taas treenata kovempaa ja rasittaa kehoani paljon enemmän kuin aikaisemmin, koska paikat pitävät. Olen suorastaan elämäni kunnossa!

Asiasanat:

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Veli-Matti Parkkinen

Terveys-Hymy 6-09

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: inkivääri, kipu, nivelvaiva, särky, tenniskyynärpää

Kommentit

Oma kommentti