Terapeutti Elina Hytönen: Punkit inhoavat valkosipulia

Mainos

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja terapeutti, filosofian maisteri Elina Hytönen ihmettelee, miksei asioista voi puhua niiden omilla nimillä.
– Maahantuoja ja luontaistuotekauppiaat eivät saa viranomaisten pelossa sanoa, että punkkeja voi torjua valkosipulivalmisteella. Rokotus ei ole ainoa vaihtoehto suojautumiseen.

Ihan heti kärkeen Elina Hytönen haluaa sanoa, että hän tuntee vain yhden valkosipulivalmisteen, jota hän ja hänen perheensä ovat käyttäneet jo vuosikymmeniä punkkien torjumiseen – ja menestyksellä. Tuotteen nimi on Kyolic ja sitä markkinoi pietarsaarelainen Valioravinto. Hytönen toteaa myös, ettei hänellä ole minkäänlaisia taloudellisia sitoumuksia Pietarsaaren suuntaan. Hän puhuu vain omista ja muidenkin kokemuksista.
– Menin eräänä päivänä luontaistuotekauppaan ja kysyin myyjältä, mistä ihmiset tällä hetkellä puhuvat. Hän kertoi, että punkeista tulee runsaasti kyselyjä koko ajan. Näin hänen takanaan Kyolic-valmisteita, mutta hän ei saanut kertoa niiden tehosta yhtään mitään. Ei siis saanut sanoa, että punkkeja voidaan karkottaa juuri Kyolicilla.
– Nyt punkkien sesonki on juuri alkamassa, niiden erikoiskuukaudet ovat kesä- ja heinäkuu. Ne liikkuvat ja tykkäävät kovasti käydä lämpimään verevään olentoon kiinni, olipa sitten ihminen tai eläin, Hytönen sanoo.
Punkkien torjuminen valkosipulin ja nimenomaan Kyolicin avulla on Elina Hytöselle tuttu juttu jo vuosien takaa.
– Minä itse ja perheeni olemme syöneet sitä punkkeja vastaan ties kuinka kauan. Meillä on mökki Pyhämaalla meren rannalla Uudenkaupungin pohjoispuolella, mikä ei ole ihan pahinta punkkialuetta, mutta on niitä runsaasti sielläkin.
– On vanhaa tietoa, että punkit eivät pidä valkosipulista. Vaikka kyseessä on kylmäkypsytetty valkosipuliuute eikä se haise valkosipulille, se pystyy tunkeutumaan verenkierron kautta ihoon, olipa kyseessä sitten ihminen tai eläin. Punkilla on 2 000 kertaa parempi hajuaisti kuin ihmisellä, jolloin se havaitsee jo hyvin pienestä määrästä ja kaukaa, että jaahah, tuohon en mene, se on epämiellyttävää.
Kyolic on Hytösen mukaan yksi maailman tutkituimmista valkosipulivalmisteista. Siitä on olemassa ainakin 750 tutkimusta.
– Ja hyvin on toiminut meillä, ei ole päässyt punkki puremaan, hän vakuuttaa.
– Tietysti pitää muistaa, että valkosipulin antama suoja ei voi olla täydellinen niin kuin ei ole rokotuksenkaan, ihmiset ovat niin erilaisia. Joku voi joutua ottamaan Kyolicia myös enemmän kuin joku toinen. Mutta siitä ei ole haittaa, tuote on turvallinen suurinakin annoksina. Koirille ei pidä antaa raakaa valkosipulia, sillä ne voivat saada siitä anemian, mutta niille voi ihan hyvin syöttää tablettimuotoista Kyolicia, jolloin punkit eivät tartu. Punkit kulkeutuvat perheisiin hyvin usein juuri koirien ja kissojen välityksellä.

Mutta ei saa mainita

Homma siis Hytösen mukaan toimii oikein hyvin, mutta siitä on oltava hissukseen.
– Valvova viranomainen vetoaa neljä vuotta sitten voimaan tulleeseen terveysväiteasetukseen. Eli ei saa väittää sellaista, mitä ei ole tieteellisesti todistettu. Nyt esimerkiksi Kyolicin kohdalla valmistajan pitäisi pystyä todistamaan, että siinä on 3-4 kemiallista aineosaa, jotka tutkitusti torjuvat punkkeja. Viranomainen on sanonut, että jos sellaisia aineosia ei ole Kyolicissa eikä asiaa pystytä todistamaan, silloin ne pitäisi lisätä siihen, jos tuotteesta halutaan puhua punkin torjujana.
Koska Elina Hytönen on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, hän painottaa sen filosofiaan kuuluvaa kokemuksen tuomaa tietoa ja sen merkitystä. On olemassa muutakin arvokasta tietoa kuin kemiallisesti laboratoriossa saatu tutkimustulos.
– On punkkeja ja valkosipulia tutkittukin. Ruotsissa tehtiin lähes 20 vuotta sitten tutkimus Kyolicista ja punkeista. Kyolicia annettiin luonnossa liikkuville varusmiehille, ja punkkeja ilmaantui tuskin ollenkaan. Kyseinen tutkimus julkaistiin Amerikan Lääkäriliiton lehdessä, mutta kriitikot eivät pidä sitä kovin hyvin tehtynä. Tarvittaisiin siis lisätutkimuksia.
Muutkin metsässä liikkujat ovat tarttuneet Kyoliciin.
– Moni suunnistaja käyttää sitä ja sanoo, että sillä pärjää ihan hyvin. Samaa sanovat koiranomistajat ja jotkut eläinlääkärit jopa suosittelevat sitä. On koiria, jotka eivät kestä punkkisalpaa (punkkipanta) tai punkkirasvaa, jolloin Kyolicin ansiosta koirakin pääsee luontoon.
– Homma siis toimii, mutta sitä ei saa sanoa ääneen. Harmillista, Elina Hytönen toteaa.

”Punkkirokotteessa on riskinsä”

Elina Hytönen ei ole punkkirokotteen ystävä, vaikka hän toteaakin, etteivät suinkaan kaikki sen ottaneet saa haittavaikutuksia, ei ainakaan välittömästi.
– Se ei välttämättä ole terveellinen vaihtoehto. Sen monet haittavaikutukset muistuttavat puutiaisaivotulehduksen oireita. Lisäksi se voi aiheuttaa vyöruusua ja pahentaa jo olemassa olevia autoimmuunisairauksia kuten MS-tautia, reumaa, keliakiaa ja autismin oireita. Rokotteen valmistajan ilmoittama lista haittavaikutuksista on huomattavan pitkä.
– Niitä ovat muun muassa kasvohalvaus, erilaiset tuntohäiriöt, näköhermon tulehdus, tinnitus, sydämen tiheälyöntisyys ja muitakin iho-oireita kuin vyöruusu. Rokote voi pahentaa tilannetta, jos immuunipuolustus on vähän valmiiksi sekaisin, pelkkä lievä vilustuminen voi joskus riittää. Tai tupakointi. Koskaan ei voi etukäteen tietää, kenelle rokotuksesta seuraa hankalia sivuoireita.
Elina Hytönen puhuu lämpimästi Kyolicin puolesta.
– Jos puhutaan sillä tehdyistä 750 tutkimuksesta, ne ovat kohdistuneet muun muassa sydämen toimintaa edistävään vaikutukseen, samoin verenkiertoon. Se pitää suonet puhtaina ja vähentää kalkkikertymiä, se pitää ääreisverenkierron kunnossa ja on myös hyvä antioksidantti. Samalla kun estää punkkeja puremasta voi myös hoitaa terveyttään.

Punkit levittävät kahta tautia

Elina Hytönen kertoo punkkien levittävän kahta tautia, joista toinen on virus- ja toinen bakteeriperäinen.
– TBE-virus aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen, ja siitäkin meillä on kahta eri kantaa. Toinen on eurooppalainen ja toinen siperialainen. Virus leviää punkin syljen välityksellä ja tartunta tapahtuu ihan muutamassa minuutissa. Siksi punkki pitäisi löytää mahdollisimman pian, ennen kuin se ehtii asettua ihoon. Onneksi punkit ovat luonteeltaan hitaita, jolloin ne kävelevät ja etsivät kivaa, kosteaa ja karvaista paikkaa. Ne tykkäävät myös ohuesta ihosta, jolloin niitä löytyy taipeista.
– Onneksi tätä TBE-virusta kantaa vain 0,1-3,3 prosenttia punkeista, joten se ei ole kovin yleinen, se on paljon harvinaisempi kuin borrelioosibakteeri. Tätä virusta esiintyy Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Paraisilla ja pohjoisessa Kokkolassa ja Raahessa asti. Suomenlahdella sitä tavataan myös Kotkan tienoilla, mutta sitä löytyy myös sisämaassa kuten Lappeenrannassa ja Kuopiossa.
– Kaksi kolmasosaa tartunnoista on kuitenkin ihan oireettomia eikä seurauksia tule, mutta osalla voi muutaman viikon sisällä ilmetä kuumetta, päänsärkyä, lihassärkyä ja väsymystä. Useimmilla oireet loppuvat siihen ja menevät ohi. Joillakin saattaa kuitenkin tulla keskushermosto-oireita, huimausta, halvausoireita, kuumetta ja kovaa särkyä.
Toinen punkkien levittämä tauti on borreliabakteerin levittämä borrelioosi.
– Sitä kantaa noin joka viides punkki, ja siitä voi seurata flunssan kaltaisia oireita. Tartunnan saaminen vaatii myös vähän pitemmän ajan. Se voi olla useita tunteja, yön yli tai jopa joitakin päiviä.
Näin siis Elina Hytönen. Yhteenvetona voisi varmaan todeta, että tässä maassa on ihan turha pelätä sutta tai karhua. Punkki on sittenkin niitä vaarallisempi petoeläin.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: Elina Hytönen, Kiinalainen lääketiede, punkki, valkosipuli

Kommentit

Oma kommentti