Terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö: Pycnogenol voi torjua monia sairauksia

Mainos

Lääkäreiden tietokannaksi kutsuttu PubMed tuntee peräti 500 tieteellistä tutkimusta Pycnogenolista. Terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö on poiminut Terveys-Hymyn lukijoille parhaat palat.

Mitä suomalaisen suussa vaikeasti lausuttava ja vielä vaikeammin kirjoitettava Pycnogenol sitten oikein on?

Kyseessä on ranskalaisen rannikkomännyn kuoriuutteesta valmistettu ravintolisä, jolla on todettu olevan lukuisia terveyttä edistäviä ja sairauksia torjuvia ominaisuuksia.
Terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö, 65, on käynyt ranskalaisilla mäntyviljelmillä useita kertoja. Paikka sijaitsee Biskajan merenlahden pohjukassa Bordeauxin ja Biarritzin välisellä rannikolla.
– Kyseessä on suojeltu pycnogenolmetsä. Joka ikinen puu on istutettu. Kun tulin aikoinaan mukaan kuvaan, metsän koko oli alle miljoona hehtaaria. Nykyään se on jo yli kaksi miljoonaa hehtaaria ja laajenee koko ajan. Metsää ei ole koskaan lannoitettu eikä käsitelty torjunta-aineilla. Ainoa teollisuuden muoto siellä on sahateollisuus. Tuuli puhaltaa koko ajan Atlantilta päin, joten puut kasvavat jo valmiiksi vinoon. Jokainen puu on rivissä, ja näky on suomalaiselle todella hämmentävä kokemus.
Hörkkö on Suomen tunnetuin pycnogenolasiantuntija, ja hän kiertää eräänlaisena matkasaarnaajana lääketieteellisissä tapahtumissa sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi ensi syksynä hänellä on parikymmentä esitelmää Ruotsissa, aiheena hiljainen tulehdus ja kuinka sitä voidaan torjua Pycnogenolilla.
Niinpä Hörkkö joutuu aina silloin tällöin tekemisiin esimerkiksi lääkäripäivillä sellaisten tahojen kanssa, jotka hymähtelevät Pycnogenolille ja väittävät, ettei sitä ole tutkittu.
Tämä väite on Hörkölle kuin tanssiinkutsu.
– Olen pyytänyt, että googlataan yhdessä ja katsotaan lääkärien tietokannasta PubMed:istä, onko tutkittu. Kun tätä juttua tehtiin, sieltä löytyi 496 tieteellistä tutkimusta Pycnogenolista. Tämä saa kyllä vastapelurin hiljaiseksi ja myöntämään, että ohoh, enpä tiennytkään. On kaikkein helpointa ja halvinta väittää, ettei jotakin asiaa ole tutkittu. On tutkittu!

Monta perusmekanismia

Jarmo Hörkkö kertoo, että Pycnogenol toimii viiden eri perusmekanismin kautta.

– Se on ensinnäkin hyvin voimakas antioksidantti. Se sopii sekä ikäihmisille että nuoremmille aikuisille, jotka haluavat pitää itsensä kunnossa. Pycnogenol on voimakkain kaupallinen vesiliukoinen antioksidantti. Kun ihmiselle tulee ikää, elimistön rappeutuminen kiihtyy, ja esiin nousee kaksi tekijää, jotka ovat mielestäni kaikkein ratkaisevimmat: hapettuminen ja tulehdus. Ikääntymisen tuomia vaivoja voidaan hidastaa ja torjua siihen liittyviä haittatekijöitä. Puhutaan sekä oksidatiivisesta että tulehdusstressistä.
– Jos nuorilla ihmisillä elimistö on hapettunut ja tulehtunut, silloin rappeutuminen tapahtuu tavallista nopeammin. Vastaan tulee ikääntymiseen liittyviä rappeutumissairauksia kuten kohonnutta verenpainetta, diabetesta ja syöpää.
Jarmo Hörkkö on itse loistava esimerkki hyvässä iskussa olevasta 65-vuotiaasta. Eläkeikä tuli ja meni, mutta mies vain pyyhältää paikasta toiseen.
– Olen syönyt Pycnogenolia yli 30 vuotta ja olen ikäisekseni terve, ei mitään lääkitystä. Silmänpainetauti kyllä kulkee suvun miespuolisissa ja käyn silmälääkärissä kerran vuodessa. Minulle silmälääkäri sanoo joka kerta, ettei ole mitään vaurion merkkiä näkyvissä, jatka vaan Pycnogenolin ottamista.
Hörkkö sanoo, että Pycnogenol pystyy torjumaan sekä elimistön hapettumista että toimimaan myös tulehdusta vastaan.
– Se on paitsi voimakas antioksidantti myös anti-inflammatorinen aine, joka laskee tulehdusta elimistössä. Tässä on syy, miksi sitä käytetään Suomessa runsaasti sekä allergian että astman hoitoon. Allerginen reaktio on itse asiassa hyvin nopea tulehdusreaktio, ja kun se saadaan vaimennettua, silloin hillitään myös allerginen reaktio ja estetään histamiinin purkautuminen.
Hörkkö varoittelee myös hiljaisesta tulehduksesta.
– Voidaan helposti ajatella, että ikäihmisillä kuuluukin tulehdusarvojen olla vähän koholla. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Crp:n eli tulehdusarvon pitäisi olla alle yhden. Kun normaalilla terveyskeskuskäynnillä mitataan tämä tulehdusarvo, suositus on alle viiden. Herkkä crp on kuitenkin eri asia.
– Esimerkiksi Antioksidanttiklinikalla on käytössä tietty protokolla, kun uusi potilas tulee saamaan hoitoa. Siellä katsotaan tulehdusarvot, D-vitamiinitasot ja homokysteiini. Ne korreloivat terveydentilaan ja tulehdustilaan, ja kaikki nämä tekijät on saatava haltuun. Tavoitteena on elintapojen muuttaminen yhdessä ravintolisien kanssa, jotta herkän crp:n taso saadaan alle yhden.

Auttaa sekä siellä että täällä

Jarmo Hörkön mukaan Pycnogenolilla on vahvasti tekemistä myös verenkierron kanssa.

– Kyse on typpioksidista. Se on aine, jota elimistö itse valmistaa aminohapoista ja sen tarkoitus on pitää verisuonet auki. Se rentouttaa verisuonten sisäpinnan endoteeliä, mutta tämäkin mekanismi vaimenee iän myötä. Kun näin käy, endoteeli kiristyy ja suonten tilavuus pienenee. Käytännössä se merkitsee, että verenpaine nousee ja samalla myös verenkierto heikkenee kaikissa suonissa, myös hiusverisuonistossa. Hiusverisuonia meillä on muun muassa aivoissa, sisäelimissä, ihossa ja raajoissa.
– Pycnogenol voimistaa typpioksidia tuottavaa synteesiä, ja kun buustataan typpioksidituotanto ylös, saadaan verisuonet auki. Typpioksidi laskee verenpainetta iästä riippumatta. Tästä myös ikäihmisten kohonnut verenpaine johtuu. Kun synteesiä voimistetaan Pycnogenolilla, päästään nuoren ihmisen tasolle: verisuonet avautuvat ja verenpaine laskee. Myös hiusverisuoniston verenkierto voimistuu, hapen ja ravinteiden pääsy kudoksiin paranee ja samalla kuona-aineiden poistuminen vauhdittuu.
– Pycnogenol myös estää veren kokkaroitumisen, mutta ei estä sen hyytymistä. Eräässä tutkimuksessa verrattiin Pycnogenolia ja aspiriinia ja todettiin, että 100 mg Pycnogenolia on tehokkaampaa veren kokkaroitumisen estämisessä kuin 500 mg aspiriinia. Pycnogenol ei sitä paitsi aiheuta jälkiverenvuotoa, jota voi ilmetä aspiriinin kanssa.
Typpioksidin voimistumisella on merkitystä myös miehisillä intiimialueilla.
– Esimerkiksi sopii vaikkapa Prelox-niminen valmiste, joka on Pycnogenolin ja l-arginiini -nimisen aminohapon yhdistelmä. Se on tarkoitettu erektiohäiriöiden hoitoon. Etuveitikassa on runsaasti hiusverisuonistoa, ja kun ikääntyessä typpioksidin tuotanto laskee, se tietää erektion heikkenemistä. Olen tavannut vanhoja papparaisia, jotka kertovat käyttävänsä Preloxia, mutta ei suinkaan erektiotarkoituksiin. He toteavat aivojen toimivan sen ansiosta paremmin, golfaaminen sujuu eikä edes halonhakkuu väsytä!
Hörkkö sanoo, että jo pelkkä Pycnogenol toimii hiusverisuonistossa ja parantaa erektiota.
– Jos syö kourallisen pähkinöitä päivässä ja ottaa samalla Pycnogenolia, sillä jo saa lisättyä typpioksidin tasoa, koska pähkinät sisältävät l-arginiinia.

Vanhuus tuo mukanaan rypyt

Pycnogenolilla on tekemistä myös vanhenemisen mukanaan tuomien ryppyjen kanssa. Nyt puhutaan kollageenista.

– Kollageeni on elimistön itse tuottama aine, ja sitä meillä on kaikissa kudoksissa kuten ihossa, verisuonissa ja nivelissä. Kun kollageenin tuotanto vaimenee iän myötä, se merkitsee myös ryppyjä. Tämä alkaa jo 25 ikävuoden jälkeen. Kollageenia vähenee ihosta, verisuonista, nivelistä ja sydämestä, mutta Pycnogenol pystyy lisäämään kollageenin tuotantoa ja palauttamaan sen kimmoisuutta.
– Erityisesti sen huomaa hiusverisuonistossa. Pycnogenol pystyy tilkitsemään haurastuneita ja vuotavia hiusverisuonia esimerkiksi silmänpohjan rappeumassa. Italiassa yksi Pycnogenolin pääkäyttöalueista on suonikohjujen ehkäisy. Naiset kulkevat lyhyissä mekoissa ja haluavat, että jalat ovat nätit ja kunnossa.
– Kollageenilla on suuri merkitys myös nivelissä ja sydänlihaksessa. Nivelissä kollageenityyny antaa joustavuuden, mutta kun se haurastuu, syntyy vaurioita. Kun sydänlihas heikkenee, se ei ole enää joustava, ja näin syntyy sydämen vajaatoiminta, kun yksi kammio on poissa kuvasta. Tästäkin asiasta on olemassa hyviä tutkimuksia, joita on tehty Pycnogenolilla ja ubikinonilla. Niillä on pystytty vahvistamaan sydäntä.
– Pycnogenol yhdistettynä ubikinoniin toimii verenkierrossa, sillä kun ubikinoni antaa voimaa sydämen pumppaamiseen, Pycnogenol auttaa parantamaan verisuonten joustavuutta. Tällaisia Pycnogenolin ja ubikinonin yhdistelmävalmisteita on maailmalla, ja meillä Suomessa sellainen on nimeltään Bio-Paine, jossa on Pycnogenolin ja ubikinonin lisäksi D-vitamiinia. Tällä hetkellä Pycnogenol ja ubikinoni -yhdistelmää on olemassa myös koirille ja kissoille. Muutama vuosi sitten Biofarm toi markkinoille yhdistelmän, joka sisältää Pycnogenolin ja ubikinonin lisäksi seleeniä, l-karnitiinia, tauriinia ja E-vitamiinia. Sen ansiosta vanhat koirat painelevat taas nuoruusvuosiensa vauhtia.
Hörkön mukaan Pycnogenol tasaa myös verensokeria.
– On olemassa entsyymi, joka muuttaa tärkkelyksen nopeasti imeytyvään muotoon, ja jos on taipumusta diabetekseen, se muodostuu turhan aktiivisena ongelmaksi. Silloin verensokeri kohoaa ensin ylös ja putoaa sitten nopeasti alas. Pycnogenol käytännössä laskee verensokeria ja estää sen haitallista heilahtelua. Se vaimentaa hyvin tehokkaasti kyseisen entsyymin aktiivisuutta.

Entä sitten annostus?

Meillä Suomessa pycnogenolvalmisteen vahvuus on 40 mg. Jarmo Hörkön mukaan sopiva ylläpitoannos on yksi milligramma painokiloa kohden.

– Tutkimuksissa käytetty terapeuttinen päiväannos on yleensä ollut 100-200 mg päivässä, tavallisimmin kaksi milligrammaa per painokilo, ja tätä määrää on käytetty hyvin yleisesti tutkimuksissa. Kevyellä aikuisella tai lapsella yksi 40 mg tabletti ylläpitoon voi riittää, mutta 80 kg painavalle aikuiselle sopiva annos voisi olla kaksi tablettia päivässä. Jos paino nousee yli 100 kilon, silloin on tarpeen kolme tablettia.
– Japanissa ihmiset ovat meitä pienempiä, ja niinpä siellä tabletin vahvuus on 30 mg. USA:ssa, missä ihmiset ovat isoja ja usein ylipainoisia, määrä vaihtelee 50-100 mg välillä. Itse otan päivittäin vähintään 80 mg, mutta jos edessä on jokin raskaampi rupeama, saatan ottaa kolme, neljäkin 40 mg tablettia päivässä. Usein myös yhdistelen tuotteita, joissa Pycnogenolia on mukana.
Ja sitten vielä tärkeä kysymys: sopiiko Pycnogenol muiden luontaistuotteiden ja ennen muuta lääkkeiden kanssa?
– Sopii kaikkien kanssa. Mitään rajoituksia sen käytölle ei ole, mutta on suotavaa pitää hoitava lääkäri tietoisena käytössä olevista ravintolisistä, Hörkkö muistuttaa.

 

Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 8/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arkisto
Avainsanat: Jarmo Hörkkö, Pycnogenol

Kommentit

Oma kommentti