Tohtori Matti Tolonen 70 vuotta: ”Ei tunnu vielä missään!”

Tohtori Matti TolonenTerveys-Hymyn lukijoiden ja koko Suomen hyvin tuntema tohtori Matti Tolonen täytti pääsiäisenä 70 vuotta.

– Meno jatkuu entiseen malliin, hän nauraa.

Ne ajat ovat onneksi menneet, kun nuori kesätoimittaja aikoinaan kertoi 50-vuotiaan vanhuksen eksyneen metsään tai samanikäisen vanhuksen jääneen suojatiellä auton alle. Nykyään 70-vuotias on vielä täysin iskussa ja tiukasti työelämässä kiinni, olkoon tästä esimerkkinä vaikkapa tohtori Matti Tolonen.

– Ei tunnu edes yhtään arvokkaammalta, hän vakuuttaa iloinen pilke silmäkulmassaan.

– Ihan tässä itsekin ihmettelee, että hyvänen aika, kuinka mittarissa voi olla näin paljon vuosia. Kaikki jatkuu silti ihan niin kuin tähänkin asti, ei kyse ole muusta kuin kahdesta numerosta. En rupea lepäämään laakereillani, vaikka virallisesti olen ollut eläkkeellä jo vuosia. Henkisesti ja käytännössä olen silti kaikkea muuta kuin eläkeläinen.

Jotkut ehtivät jo epäillä Matti Tolosen siirtyneen kokonaan syrjään ja eläkepäivien viettoon, kun keväällä tuli tieto hänen perustamansa Bio-Vitan myynnistä Midsona-yhtiölle. Tolonen toppuuttelee kuitenkin spekulaatioita.

– En ole millään tavalla hyppäämässä tien sivuun. Minä en katoa minnekään, hän vakuuttaa.

– Jatkan tuotekehittelyä ja toimin uuden omistajafirman neuvonantajana ja konsulttina, eikä pelkästään Suomessa vaan muissakin Pohjoismaissa. Midsona on Ruotsin suurin toimija luontaistuotealalla, ja he halusivat jatkuvuutta.

”Olen itse esimerkki”

Tolonen kertoo, että koko ajan tuotekehittelyputkessa on tulossa uusia tuotteita. Päätöksentekoon vaikuttaa nyt hyvin moni asia, muun muassa tiukentunut Eviran valvonta. Myös EU:n EFSA:n suhtautuminen ravintolisien ja myös elintarvikkeiden terveysväittämiin on ollut todella nuivaa. Se haittaa sekä elintarvike- että ravintolisäteollisuutta, ja erityisesti elintarviketeollisuus on syvästi loukkaantunut tilanteesta, jos mistään hyvästä ja toimivasta terveyteen vaikuttavasta tuotteesta ei saa sanoa kuluttajalle yhtään mitään. Se tappaa innovaatiota.

Tohtori Tolonen toteaa kuitenkin, että ravintolisiin suhtaudutaan nykyään selvästi myönteisemmin kuin aiemmin.

– Se on koko ajan muuttunut parempaan suuntaan. Suhtautuminen oli erittäin kielteistä vielä 80-luvun alkupuolella, kun minäkin aloitin, mutta aika on työskennellyt edustamani näkemyksen puolesta. Eri puolilla maailmaa on tehty entistä enemmän päteviä tutkimuksia, jotka osoittavat, että ravintolisillä on erittäin hyviä terveysvaikutuksia, joilla voidaan vähentää sairastumisen riskejä ja voidaan jarruttaa jo syntyneitä tauteja.

– Tampereen yliopiston tutkijat julkaisivat loppukeväästä British Medical Journalissa suurella kohulla kannanoton, jossa he kyseenalaistivat lääkkeiden käytön sairauksien ennaltaehkäisyssä. Minä puolestani olen sitä mieltä, että ravintolisien käyttö sairauksien ehkäisyssä toimii. Olen siitä itse elävä esimerkki, sillä 70 vuoden iässä olen täysin terve enkä syö mitään lääkkeitä. Jos kaikki muutkin seitsemänkymppiset eläisivät tähän ikään ilman lääkkeitä, Suomi säästäisi miljardeja.

”Syön kourallisen päivittäin”

Tohtori Tolonen siis elää itse niin kuin opettaa. Niinpä hän on jo 30 vuotta napannut joka aamu kourallisen ravintolisiä.

– Otan kahta eri kalaöljyvalmistetta eli E-EPA:a ja CardiOmegaa. Lisäksi otan berberiiniä, karnosiinia, ubikinonia, magnesiumia jossa on mukana D-vitamiinia ja otan myös ihan pelkkää D-vitamiinia, vaikka asun talvet Andalusiassa. Talvella otan D-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä, mutta pääsiäisestä eteenpäin syksyyn saakka 50 mikrogrammaa. En siis lopeta sen käyttöä kesälläkään. Lisäksi otan Uuden Seelannin vihersimpukkauutetta, fosfoseriiniä sekä monivitamiinihivenainetabletin.

– En ole ikinä saanut minkäänlaista yliannostusta mistään. Enkä ole sairastanut edes flunssia aikoihin. En ollut talvella päivääkään kipeänä, ei ilmaantunut edes yskän tai flunssan poikasta. Sama koskee vaimoani Liisaa, joka syö joka aamu saman satsin kuin minäkin.

Matti Tolonen painottaa myös terveellisen ja monipuolisen ruuan sekä liikunnan merkitystä.

– Suosikkejamme ovat kalaruuat, mutta kun Espanjassa ollaan, aika usein tulee syötyä hyvä pihvi. Myös lammas kuuluu suosikkeihini. Olen kaikkiruokainen, mutta jo monen vuoden ajan olen välttänyt perunaa ja muita nopeita hiilihydraatteja. Leipääkin syön aika vähän.

– Korostan vanhenemisessakin kuntoilua ja fysiikasta huolehtimista. Harrastan vaimoni kanssa liikuntaa hyvin aktiivisesti. Olen pelannut jopa viisi golfkilpailua viikossa ja jokin aika sitten voitin paikallisen golfklubin reikäpelin mestaruuden. Käyn myös jatkuvasti uimassa, ja tänäänkin olen jo ehtinyt kroolata 500 metriä. Pidän fyysisen kunnon hoitoa vähintään yhtä tärkeänä asiana kuin monipuolista ravintoa ja ravintolisiä.

”En jaksa lähettää terveisiä”

Kun tohtori Toloselta kysyy, mikä tai mitkä ovat olleet hänen lääkärin uransa huippuhetkiä, hän miettii hetken.

– Voi ajatella niin monenlaisia asioita. Tietysti väitöskirjan teko ja siihen liittyvä tutkimustyö vaativat aikoinaan melkoisia ponnistuksia. Yksi kohokohdista on ollut myös se, kun olin töissä Maailman Terveysjärjestössä WHO:ssa sekä Euroopan aluetoimistossa että Geneven pääkonttorissa.

– Yksi kohokohdista on tietysti ollut sekin, kun aikoinaan siirryin työterveyspuolelta ravitsemuslääketieteen pariin. Vaihdoin sinä tavallaan ammattia ja otin samalla valtavan riskin. Tukijoita ei löytynyt tuolloin yhtään, mutta kun hommaan ryhdyttiin ja tuli menestystä, kadehtijoita on sen jälkeen riittänyt.

Entä onko tohtori Tolosella terveisiä johonkin ilmansuuntaan? Ystäville tai vihollisille?

– Eipä niitä vihollisia tässä vaiheessa enää taida olla. Välillä tosin on tehnyt mieli todeta, että ähäkutti, mitäs minä sanoin, mutta on viisaampaa antaa ihmisten itse tehdä omat johtopäätöksensä. Toivotaan, että tämä on nyt sitten sitä vanhuutta ja viisautta!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Osmo Lehtinen

Terveys-Hymy 6-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: luontaistuote, Matti Tolonen, ravintolisä

Kommentit

”Pidän fyysisen kunnon hoitoa vähintään yhtä tärkeänä asiana kuin monipuolista ravintoa ja ravintolisiä.”

”Jatkan tuotekehittelyä ja toimin uuden omistajafirman neuvonantajana ja konsulttina”

Eli voisiko ehkä olla niin, että Martti Tolosen hyvä kunto selittyisi suurimmaksi osaksi liikunnalla ja monipuolisella ruokavaliolla sekä aivojen virkeällä käytöllä että kokemuksella elämän mielekkyydestä. Kuinkahan ”suuri ” osuus hyvästä kunnosta kunnosta selittyy nimenomaan ravintolisillä Tolosen tapauksessa? Vrt. esim. vireä, liikunallinen, innokas ja terveellisesti syövä Tolonen johonkin masentuneeseen, köyhään, liikkumattomaan, halpaa makkaraa ja leipää mussuttavaan ikätoveriinsa. Ei taida ero johtua ihan ravintolisistä.

Joka tapauksessa onnea Toloselle 🙂

Oma kommentti