Tohtori Tolonen vaatii ravitsemusohjeita ajan tasalle

Matti TolonenTohtori Matti Tolonen väittää, että meitä on vuosikymmeniä johdettu harhaan pelottelemalla voin ja muiden tyydytettyjen rasvojen terveysvaaroilla. Monet muutkin lääkärit ajattelevat samoin, joten odotettavissa on uusi rasvasota.

Tohtori Matti Tolosen kanssa samaa mieltä ovat muun muassa lääkärit Antti Heikkilä ja Timo Kuusela. Ruotsalainen Lundin yliopiston sisätautiopin professori Göran Berglund ilmaisee asian selvin sanoin: ”Kaksi sukupolvea on saanut täysin väärää ravintoneuvontaa. Nyt on aika uudistaa ravitsemusohjeet ja perustaa ne nykyaikaiseen tieteeseen.”

– Uudet jättisuuret väestötutkimukset paljastavat, ettei tyydytetty rasva lihota eikä aiheuta valtimotauteja. Viime vuoden lopussa ilmestyneen eurooppalaisen EPIC-raportin ja aikaisemman amerikkalaisen suurtutkimuksen mukaan ravinnon rasvat eivät vaikuta painonhallintaan pitkällä tähtäimellä sitä eivätkä tätä, tohtori Matti Tolonen kertoo.

– EPIC-tutkimuksessa seurattiin kymmenen vuotta 90 000 ihmistä Isosta-Britanniasta, Hollannista, Tanskasta, Saksasta ja Italiasta. Rasvaisia ruokia syöneet eivät lihoneet sen enempää kuin muutkaan. Tulos tyrmäsi kerralla nykyiset opit vähärasvaisen ruoan eduista painonhallinnassa.

Vuonna 2006 Yhdysvalloissa julkaistiin siihen mennessä kaikkien aikojen suurin ja kallein ravitsemustutkimus. Hanke kesti kahdeksan vuotta ja maksoi lähes 400 miljoonaa euroa. Aineistoon kuului lähes 49 000 naista, iältään 50-70 vuotta.

Heistä yli 19 000 söi vähärasvaisia ruokia ja 29 000 tavallista, vapaavalintaista ruokaa. Ryhmien välillä ei havaittu mitään merkitseviä eroja rinta- eikä paksusuolisyövissä eikä sydäntaudeissa. Naiset eivät yrittäneet laihduttaa eikä ryhmien välillä ilmennyt merkittäviä eroja painossa. Myöskään kolesteroli ei muuttunut suuntaan eikä toiseen.

Kaikki asiantuntijat eivät lainkaan ilahtuneet uusista tuloksista, koska he ovat vakuutelleet vuosikymmeniä, että vähärasvainen ruokavalio laihduttaa, ehkäisee sydäntauteja ja syöpää ja on muutenkin terveellinen. Näitä väitteitä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisesti, niitä on vain hoettu niin paljon ja niin kauan, että melkein kaikki ovat alkaneet uskoa niihin.

– Sanomaa on alettu pitää dogmina, jota ei ole ollut lupa asettaa kyseenalaiseksi. Sen perusteella kouluruokailussa ja muualla voi on ollut pannassa ja sydänpotilaita on säikytelty kovan rasvan vaarallisuudella. Se on ollut valtava harha, jota lääketeollisuus on ruokkinut myydäkseen kolesterolia alentavia lääkkeitä, tohtori Tolonen sanoo.

Eikä tässä vielä kaikki. Tammikuussa 2010 Yhdysvaltain terveysvirasto ja Harvardin yliopisto julkaisivat uuden raportin, joka kumoaa vallitsevan käsityksen ns. kovan maaeläinrasvan yhteydestä valtimoiden kovettumiseen. Johtopäätös on tyly: tyydytetty ravintorasva ei aiheuta sepelvaltimo- eikä muita verisuonitauteja.

Suomessa Valion entinen tutkimusjohtaja, professori Kari Salminen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja ja maailman sydänliiton puheenjohtaja Pekka Puska ovat kiistelleet julkisuudessa vuosikausia voin ja muiden ns. kovien rasvojen terveysvaikutuksista. Salmisen mukaan tutkimukset puoltavat tyydyttyneiden rasvojen sopivaa käyttöä, Puska taas väittää niitä vaarallisiksi. Salmisen näkemys on nyt selvästi voitolla.

Uudet tutkimukset horjuttavat nyt tohtori Tolosen mukaan myös yleistä uskomusta kolesterolin osuudesta valtimotaudeissa. Hänen mukaansa kolesterolilla on yhtä vähän tekemistä valtimoiden kovettumisessa kuin palomiehillä tulipalojen sytyttämisessä. He ovat vain paikalla silloin kun palaa, Tolonen vertaa.

– Joka toisella sydänkohtauksen saaneella on pienet kolesterolilukemat, ja monilla terveinä pysyvillä on korkeita arvoja. On todennäköistä, että jopa 600 000 suomalaista syö turhaan kalliita kolesterolilääkkeitä.

Tolosen mukaan valtimotautien perimmäisiä syitä ei vielä tunneta varmasti. Taudit ovat selvästi sitä yleisempiä, mitä kauemmas päiväntasaajalta mennään. Sydänkohtauksia esiintyy eniten talvella, jolloin auringosta ei saada lainkaan D-vitamiinia. Sen puute nostaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja.

– Yleensä ajatellaan, että taudit johtuvat siitä, mitä ihmiset syövät. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei ruokavaliolla – eikä varsinkaan kovilla rasvoilla – olekaan valtimotautien synnyssä sellaista merkitystä kuin on uskottu. Useimpien kroonisten tautien syytekijäksi epäillään aikaisemmin sairastettujen virus- ja bakteeri-infektioiden elimistössä käynnistämää virheellistä immunologista reaktiota, joka jää ”päälle” osalla ihmisistä, Tolonen selventää.

– Virhereaktio on yleisin niillä, joiden veressä on liian vähän D-vitamiinia ja muita suojaravintoaineita. Ne torjuvat infektioita ja säätävät immuunipuolustusta. Pohjolassa, missä auringonvalosta saadaan vain vähän D-vitamiinia, sairastetaan enemmän ”elintasotauteja” kuin lähempänä päiväntasaajaa.

Infektioiden käynnistämä hiljainen krooninen tulehdus ja hapetusstressi myllertävät kaikissa pitkäaikaissairauksissa. Niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa vähähiilihydraattisella Välimeren ruokavaliolla ja ravintolisillä.

– Niistä parhaiten tutkittuihin ja tehokkaimpiin kuuluvat berberiini, D-vitamiini, karnosiini, ubikinoni ja E-EPA, tohtori Tolonen toteaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 03-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, rasva, valtimotauti

Kommentit

Oma kommentti