Mikko Ahonen on mittaillut niin koteja, yrityksiä kuin julkisia tiloja.

Toimittajan kodin säteilytasot tutkittiin

Mainos

Terveys-Hymy haastatteli numerossa 9/2019 lääkäri Rauli Mäkelää, joka oli huolissaan kansalaisten kasvavasta säteilyaltistuksesta. Nyt mitattiin tuon jutun tehneen toimittaja Reijo Ikävalkon kaksion datasäteilyn määrä.

Eräänä sateisena keskiviikkoaamuna Espoon Tapiolassa sijaitsevan kaksioni ovikello sitten soi, ja ovesta astui sisään kaksi viisasta miestä, lääkäri Rauli Mäkelä ja hänen ystävänsä, tutkijamittaaja, filosofian tohtori Mikko Ahonen. Mittaustapahtuma oli Mäkelän junailema.
Ahosella oli mukanaan radiotaajuista säteilyä mittaavia saksalaisia mittalaitteita, joilla hän alkoi selvittää, minkälaisessa säteilyssä Tapiolan Revontulentiellä elettiin.
Mikko ei ollut ihan ensimmäistä kertaa niin sanotusti pappia kyydissä, sillä hän on tehnyt vastaavia mittauksia jo kymmenen vuoden ajan – ja on ollut vuosi vuodelta huolestuneempi koko ajan kasvavasta säteilymäärästä, johon ihmiset altistuvat.
– Olen periaatteessa kevytyrittäjä, mutta kuulun myös Ruotsissa professori, lääkäri Lennart Hardellin tutkimusryhmään. Olen tutkinut kymmenen vuotta sähkömagneettisten kenttien terveysvaikutuksia.
Mikko asuu tällä hetkellä Ruotsissa, missä tilanne säteilyaltistuksen suhteen on hyvin samankaltainen kuin Suomessa.
– Olemme mitanneet paljon Tukholmassa, ja yllättäen kaikkein suurimmat tasot on löydetty Gamla Stanin vierestä Skeppsbrogatanilta aivan meren rannasta. Siellä sijaitsevat myös liian matalalle asennetut matkapuhelinten tukiasemat. Kun ihmiset kävelevät siitä ohi, jo heidän päittensä tasolla mitataan kovat lukemat.
– Sekä Ruotsissa että Suomessa tilanne on aika samankaltainen. Molemmissa on voimassa ICNIRP-nimisen yksityisen eriskummallisen organisaation asettamat säteilyn raja-arvot, ja kuinka ollakaan, kummassakin maassa on hyvin vahva alan teollisuus. Säteilyn riskeistä keskustellaan hyvin vähän. Kummassakin maassa on tyypillistä, että suurkaupungeissa tasot ovat monta kertaa suuremmat kuin maaseudulla.
– Olen pitänyt esityksiä tulevasta 5G-teknologiasta ja olen huolissani siitä, että koko ajan asennetaan lisää lähettimiä. 5G tulee moninkertaistamaan lähistöllämme olevien antennien määrän. Jo nyt kannattaa huomioida, että vuonna 2011 Maailman Terveysjärjestöön kuuluva IARC-syöväntutkimuslaitos luokitteli eri laitteista tulevan radiotaajuisen säteilyn mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi. Silti sädetystä vain koko ajan lisätään.

Säteily rikkoi sydämentahdistimen

Mikko Ahonen on mitannut koteja, yrityksiä, julkisia tiloja, kuntien tiloja ja antanut mittauksen jälkeen suosituksia.
– Joskus minuun otetaan yhteyttä sen takia, että ihminen on sairastunut ja voi huonosti asunnossaan, mutta kun hän matkustaa maaseudulle mökilleen, missä on matalammat tasot, kotiasunnossa ilmenneet oireet poistuvat. Kun hän palaa takaisin kaupunkiin, oireet palaavat takaisin.
Ahosella on suorastaan karmaiseva esimerkki Turusta.
– Minut pyydettiin mittaamaan kerrostalon ylimpään huoneistoon. Talon katolla oli matkapuhelintukiasema, jonka radiotaajuussäteet menivät tehokkaasti huopakatosta läpi. Saman talon viereisessä huoneistossa asui vanhempi naisihminen, jolla oli sydämentahdistin. Hänet jouduttiin viemään useamman kerran teholle, koska radiotaajuinen säteily oli niin kova, että se rikkoi hänen tahdistimensa. Laite oli testattu kestämään 3V/m (24.000 µW/m²) ja radiotaajuinen säteily ylitti tämän rajan. Tilanne oli joka kerran hengenvaarallinen. Juristi- ja diplomi-insinöörikollegoideni avustamana saimme tämän matkapuhelintukiaseman poistettua.
– Meillä Suomessa suojellaan säteilyltä laitteita paremmin kuin ihmisiä. Lainsäädäntö on eriskummallinen. Juuri äsken vahvistettiin Suomen korkeat raja-arvot 10 W/m² eli 10.000.000 µW/m² uudestaan, mutta tässä prosessissa ei huomioida tutkimuksia, jotka osoittavat ihan selkeästi, että raja-arvot ovat aivan liian korkeat niin ihmisten, eläinten kuin hyönteistenkin osalta.
Rahako siis puhuu terveyden kustannuksella?
– En ota kantaa, Ahonen vastaa diplomaattisesti.
– Mutta teollisuudella on vahva vaikutus raja-arvoihin ja sillä on vahva vaikutus myös raja-arvo-organisaatioon. Saksaan on rekisteröity tämä eriskummallinen yksityinen klubi ICNIRP (International Commission of Non-Ionizing Radiation ’Protection’), joka määrää raja-arvot.
– En ota kantaa siihenkään, onko teollisuuden edustajia tässä klubissa mukana.

Mokkula ja puhelin suurimmat syylliset

Entä kuinka radiosäteilevä toimittaja Reijo Ikävalkon kaksio sitten oli?
– Pähkinänkuoressa sanottuna mittaustulos oli se, että tässä talossa suurin kuormitus tuli asunnon sisältä, ja sen suurin kuormituslähde oli olohuoneen sohvan vierellä oleva mokkula. Se aiheutti kahdenlaista kuormitusta: ensinnäkin mokkula oli yhteydessä 4G-tukiasemaan, ja usein 4G käyttää 3G:hen verrattuna paljon suurempaa tehoa ollakseen yhteydessä tukiasemaan. Sen lisäksi kyseisessä pienessä mustassa mötikässä oli myös wlan-reititin tässä huoneistossa olevia päätelaitteita varten. Tabletit, kännykät ja niin edelleen.
– Wlan-reititin oli mokkulassa päällä koko ajan, lähetti 10 hertzin taajuudella laitetunnustaan ja oli samalla yhteydessä päätelaitteisiin. Mokkula oli siis kaikkein suurin kuormittaja, mutta sen kuormitus saatiin selkeästi pienemmäksi, kun se siirrettiin sohvan vierestä 10 metriä poispäin keittiön nurkkaan.
– Tietokonetyöpiste oli radiotaajuisen säteilyn osalta kunnossa, koska siellä oli pöytäkone eikä ylimääräisiä radiotaajuisia lähettimiä ollut päällä. Mutta sitten: toimittaja nukkui yönsä kännykkä päällä, joka oli työtasolla aivan pään vieressä. Näin tekevät monet muutkin suomalaiset. Kännykkä oli kuitenkin huoneiston toinen suuri kuormituslähde, koska siinä oli aivan turhaan yölläkin päällä mobiilidata, wlan ja bluetooth + lukemattomat aktiiviset sovellukset (apps). Suositukseni onkin, että otetaan nämä langattomat datayhteydet pois yön ajaksi, mutta puhelin jää silti toimintakykyiseksi.
– Mittasin myös talon ulkopuolisia matkapuhelintukiasemia, mutta ne eivät ole viereisen talon seinässä samalla korkeudella, joten ongelmaa ei ollut. Matkapuhelinten tukiasemista ei aiheutunut merkittävää kuormitusta tähän asuntoon.
Eli yhteenvetona: mokkula keittiön nurkkaan ja ylimääräiset herkut puhelimesta yön ajaksi pois!

Putken päässä näkyy myös valoa

Ihan kaikkialla tilanne ei ole yhtä vakava kuin Suomessa ja Ruotsissa.
– On tiettyjä maita ja alueita, missä on toivoa, tohtori Ahonen sanoo.
– Euroopan mittakaavassa ehkä edistyksellisin on Ranska, missä asiasta käydään keskustelua ja siellä jo nyt rajoitetaan teleoperaattorien toimintaa. Siellä on tiettyjä suositustasoja, jotka ovat huomattavasti alhaisempia kuin esimerkiksi meillä käytössä olevat raja-arvot.
– Kaiken kaikkiaan on olemassa suositustasoja, jotka ovat jopa miljoona kertaa pienemmät kuin käytössä olevat raja-arvot. Esimerkiksi Euroopan ympäristölääketieteen järjestön EUROPAEM 2016 EMF -suositukset terveellisen kodin ja työpaikan osalta ovat tuhansia kertoja pienemmät kuin saksalaisklubin suosittelemat arvot.
– On iso ongelma, että meillä on Suomessa käytössä sellaiset raja-arvot, jotka eivät suojaa väestöä. Minä itse ja yli 200 tutkijakollegaani (emfscientist.org) näemme, että nykyisiin raja-arvoihin pitäisi saada muutos. Tavoitteena ovat sellaiset raja-arvot, jotka suojaavat ihmisiä, ja että otettaisiin huomioon laitteiden teho, olipa kyseessä sitten mokkula, matkapuhelimen tukiasema tai tutka.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: Mikko Ahonen, Rauli Mäkelä, Reijo Ikävalko, säteily

Kommentit

Oma kommentti