”Toipuminen on ollut uskomatonta”

Hakulinen NurmiPentti Nurmen maksa petti pitkän ryyppyputken jälkeen. Häntä oltiin jo siirtämässä sairaalan kroonikko-osastolle vanhusten joukkoon, mutta elämänkumppani Pirjo Hakulinen otti hänet kotihoitoon apunaan tohtori Matti Tolosen neuvot.

Mitä Pentille nyt kuuluu?

Pentti Nurmi, 56, jäi kesällä 2005 eläkeputkeen. Sen kunniaksi hän teki kaksi kosteaa Tallinnan matkaa. Niiden jälkeenkin tissuttelu jatkui, jonka seurauksena Pentin nilkat turposivat ja hänen maksansa petti. Pentti joutui sairaalaan ja tiputukseen. Tilanne näytti tosi pahalta, sillä hän muuttui sekavaksi ja lääkärit sanoivat Pentin kihlatulle Pirjo Hakuliselle, että jos maksa menee koomaan, mitään ei ole tehtävissä.

Pentti taantui yhtä sekavammaksi ja hänen käytöksensä muuttui väkivaltaiseksi ja arvaamattomaksi. Hän joutui viettämään Lahden keskussairaalassa kaksi kuukautta, jonka jälkeen hänet siirrettiin kaupunginsairaalaan. Rekkakuskina työskentelevä Pirjo vietti miehensä vuoteen äärellä pitkiä päiviä ja öitä. Tilanne huononi koko ajan.

Pentti siirrettiin kaupunginsairaalaan – Pirjo mielestä odottamaan kuolemaa.  Pirjon tytär soitti äidilleen ja kehotti hakemaan netistä tohtori Matti Tolosen biovita-sivut, josko sieltä löytyisi apua.

Kun Pentti alkoi kaatuilla, hänelle ruvettiin syöttämään skitsofrenialääkkeiden lisäksi myös epilepsialääkkeitä, vaikka ne Pirjon mukaan eivät ollenkaan sopineet maksavauriopotilaalle.

Pentti taantui henkisesti 1960-luvulle eikä hän muista neljän kuukauden jaksosta kuin lyhyitä pätkiä. Hän jutteli, mutta puheet olivat sekavia. Pentti ei enää osannut käydä edes vessassa ja hänellä oli koko neljän kuukauden ajan vaipat. Kyse oli lähinnä elävästä ruumiista.

Runsas vuosi sitten Pirjo sai yhteyden tohtori Matti Toloseen ja kertoi hänelle koko tarinan. Tolonen suositteli Pentille neljä E-EPAa ja kaksi Bio-Carnosinia päivässä, ja lisäksi hän neuvoi Pirjoa ottamaan yhteyttä keuruulaiseen psykiatrian ylilääkäriin Mauno Rauramoon. Rauramo hoitaa työkseen alkoholin ja huumeiden väärinkäyttäjiä. Hän kysyi Pirjolta heti, saako Pentti B-vitamiineja ja hän suositteli Bio-Vitan vahvaa Magnesium Plussaa, joka sisältää B-vitamiineja.

Pentti oli tuolloin täysin poissa pelistä. Hän tosin liikkui paljon ja käveli joskus jopa tuntikausia osastolla, mutta sängyssä hän makasi suu auki ja tuijotti yhteen paikkaan. Eräs lääkäri sanoi suoraan, että Pentti jää aivojensa tasolta autistiseksi ja kehitysvammaiseksi. Suorasanainen Pirjo ilmoitti hänelle suoraan, että ei perkele jää.

Kun Penttiä oltiin siirtämässä vanhusten kroonikko-osastolle, Pirjo sai tarpeekseen. Hän pyysi töistä vuorotteluvapaata ja otti Pentin kotihoitoon. Sairaalassa tätä vastustettiin jyrkästi, ja Pirjo myöntääkin, että ensimmäiset viikot olivat vaikeita. Pentti sai rajuja kohtauksia eikä tiennyt, kuka oli ja missä oli. Vielä joulukuussa vuosi sitten Pirjo joutui työntelemään Penttiä pyörätuolilla kaupungilla.

Pirjo piti kuitenkin pintansa. Hän alkoi vähin erin riisua Pentin kovaa lääkitystä ja lopetti sen kokonaan tammikuun alussa. He kävivät viikko sen jälkeen keskussairaalassa kokeissa, joiden mukaan Pentti oli yhä autistinen ja kehitysvammainen. Häneltä otettiin ajokortti pois.

Tilanne alkoi kuitenkin kohentua jo kevättalvella. Maaliskuussa Pentti asensi itse oman tietokoneensa, korkea verenpaine putosi normaaliksi ja maksa-arvotkin alkoivat asettua. Mies ei enää puhunut sekavia. Pullon korkin Pentti oli kiertänyt lopullisesti kiinni jo elokuussa 2005, mikä osaltaan auttoi asiaa.

Pirjo ja Pentti menivät psykologin uusintatesteihin heinäkuun puolivälissä. Kyse oli aivan samasta testistä kuin puolta vuotta aiemmin. Nyt oli psykologin vuoro yllättyä.

– Psykologi kutsui minut aivan erikseen luokseen. Hän sanoi, että testien mukaan Pentti on normaalia älykkäämpi, ellei suorastaan älykkään tasoa, ja hän totesi Pentin olevan varmasti häntäkin älykkäämpi. Psykologi sanoi, ettei hän ollut koskaan aiemmin kirjoittanut tällaisia papereita.

– Pentiltä lopetettiin verenpainelääkkeet kokonaan pois toukokuussa eikä sen jälkeen niitä ole tarvittu. Hän on saanut myös ajokorttinsa takaisin. Pentin kaikki arvot ovat täysin kunnossa eikä mitään kovaa lääkitystä enää ole. Pentti touhuaa päivät pitkät tietokoneensa kanssa, hän on maalannut auton ja harrastaa kaikenlaisia matemaattisia tehtäviä kuten sudokua. Hän on samassa kimpassa työkaverinsa kanssa ja laatii veikkauksen monivetosysteemejä, joilla he ovat voittaneetkin. Pentti on paljon paremmassa kunnossa kuin ennen sairastumistaan. Hän syö edelleen päivittäin samoja ravintolisiä kuin kuurille ryhtyessään.

Pariskunnalla oli kesällä mielenkiintoinen tapaaminen sairaalan hoitohenkilökunnan kanssa.

– Kun kävimme testeissä, poikkesimme myös hoito-osastolla. Hoitajat olivat aivan ihmeissään ja huusivat Penttiä hoitaneen vanhemman lääkärin katsomaan ihmettä. Lääkäri muisti Pentin ja alkoi kummastella suureen ääneen, kuinka tämä on mahdollista. Sanoin suoraan, että Tolosen aineilla, jolloin lääkäri totesi hyvin avoimesti, että pitäisiköhän meidänkin ottaa tästä jotain oppia.

– Tapasin kaupungilla myös erään Penttiä hoitaneen hoitajan, joka sanoi, että jos en olisi ottanut Penttiä kotihoitoon, hän ei olisi pysynyt kroonikko-osastolla hengissä kahta kuukautta kauempaa. Pentti olisi jäänyt sinne muiden vihannesten joukkoon ja lopulta kuihtunut pois.

Sekä Pirjo että Pentti ovat tohtori Toloselle ikuisesti kiitollisia.

– Ei tämä tietysti ihan jokapäiväistä ole, Pentti Nurmi sanoo hiljaa. – En osaa olla muuta kuin kiitollinen sekä Pirjolle että Toloselle, mutta se täytyy myöntää, että hampaankoloon etenkin kaupunginsairaalan suuntaan jäi aika paljon. Osa hoitajista oli ihan mukavia ja asiallisia, mutta siellä oli myös muutama, jonka soisi korjaavan asennoitumistaan vaikeasti sairaisiin potilaisiin.

– Pullon korkki on ollut kiinni jo yli vuoden, Pentti Nurmi toteaa.

Karnosiini on biologisesti aktiivinen hermostoa suojaava valkuaisaine, jonka tohtori Tolonen toi Suomeen vuona 2003. Sitä on käytetty ja tutkittu Venäjällä alkoholistien hoidossa jo pitkään hyvällä menestyksellä. Karnosiini edistää aivoissa hermovälittäjäaineiden tuotantoa, mikä elvyttää aivosolujen keskinäistä viestintää. Pitkävaikutteinen Bio-Carnosin Forte sisältää myös sinkkiä ja E-vitamiinia, jotka niin ikään ehkäisevät aggressiivisuutta ja vihamielisyyttä, kohentavat mielialaa ja normalisoivat epäsosiaalista käytöstä.

E-EPA on ainutlaatuinen kalaöljy, josta on tislattu pois turhat ja haitalliset ainesosat. Sen EPA-rasvahappo pääsee hyvin verenkierrosta aivoihin ja korjaa niissä syntyneitä vaurioita. E-EPAa on tutkittu ja sitä käytetään monien mielenterveysongelmien ja muiden sairauksien lisähoitona.

Jutussa mainitut ravintolisät toimivat myös antioksidantteina, jotka korjaavat alkoholismin aivoissa aiheuttamaa hapetusstressiä. Psykiatri Rauramon suosittelemat magnesium ja B-vitamiinit tiedetään vanhastaan hyviksi ravintolisiksi alkoholismin haittojen hoidossa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-2006

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: alkoholishaittojen hoito, alkoholismi, antioksidantit, E-EPA, karnosiini, maksavaurio

Kommentit

Oma kommentti