Tonnikalan syöntiä voisi vähentää

Vaikka Suomen vedet ovat täynnä silakoita ja muikkua – muista kaloista puhumattakaan – maamme toiseksi suosituin ruokakala heti lohen jälkeen on kaukaa monien merien takaa meille kuljetettu tonnikala. Ei sellaista kauppaa ole olemassakaan, jonka hyllyltä ei löytyisi säilyketonnikalapurkkia. Halpa tonnikala on vanhastaan ollut monen opiskelijan perusruoka. Mitä taas lapsiin tulee, Iltalehden pakinoitsija Aarno ”Loka” Laitinen heitti kerran nykylasten eläinopin tuntemuksen olevan niin huonoa, että ainoa heidän tuntemansa kalalaji on kalapuikko.

Maailman luonnonsäätiö varoittelee, että tonnikalakannat ovat ehtymässä maailman meriltä. Monet tonnikalakannat ovat jo ylikalastettuja, laiton kalastus on yhä kasvava ongelma ja tonnikalan kalastuskiintiöt ovat tutkijoiden suosituksia selkeästi suurempia. On jopa ennustettu, että jos toimiin ei ajoissa ryhdytä, tonnikala katoaa maailman meriltä kokonaan, ja kuinkas sitten suu pannaan?

Tutkijat suosittelevatkin myös suomalaisille siirtymistä lähikaloihin eli silakkaan ja muikkuun. Niitä pyydetään lähialueilta ja ne ovat maukkaita ja edullisia. Kun Harri Holkeri meni pääministerinä ollessaan laman aikoina ehdottamaan kansalaisille silakan syöntiä, hänestä tehtiin miltei maanpetturi. Holkeri oli kuitenkin aivan oikeassa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tonnikala

Kommentit

Oma kommentti