Totta totisesti: verenpaine 248/164!

Ari HeikkinenLiikkeenharjoittaja Ari Heikkisen verenpainelukemat olivat kymmenkunta vuotta sitten suorastaan SM-tasoa. – Söin pahimmillaan kolmea eri lääkettä, mutta ne eivät sopineet.

Porilainen Ari Heikkinen, 53, kertoo olleensa liikealalla koko ikänsä. Hän on ehtinyt vaikuttaa muun muassa leipomossa myyntipäällikkönä ja Yhtyneissä Kuvalehdissä alemyyntipäällikkönäkin kymmenkunta vuotta. Tuolloin hänen asemapaikkansa oli Oulu. Syntyisin Ari on Suomusalmelta ja koulutukseltaan hän on merkonomi.

Arin vaimo Katriina, 57, työskentelee miehensä kanssa nykyisessä perheyrityksessä. Pariskunnalla on 16-vuotias Karoliina-tytär, joka käy lukion ensimmäistä luokkaa. Neiti ei ole vielä päättänyt, siirtyykö hän aikuisena vanhempiensa firmaan, mutta onneksi hänellä on vielä miettimisaikaa.

Ari on ollut koko ikänsä terve mies, mutta kymmenkunta vuotta sitten hänen päätään alkoi särkeä. Kun syytä ruvettiin tutkimaan, häneltä löytyi todella huikea ja vaarallisen korkea verenpaine, sillä pahimmillaan yläpainetta oli 248 ja alapainetta 164. Viimeksi mainittu olisi yläpaineeksikin aivan liikaa.

– Minulle määrättiin kolme eri lääkettä, mutta jostakin syystä ne eivät sopineet. Joko paineet eivät laskeneet tai olo oli niin huono, ettei jaksanut muuta kuin maata. Olen kuullut korkeammistakin verenpainearvoista, mutta harvassa niitä varmaan on.

– Kun lääkitystä kokeiltiin eikä mikään oikein onnistunut, niin lääkäri epäili, että kyseessä olisi suola- ja stressiperäinen verenpaine. Niinpä pudotin ruokavaliostani kokonaan ruokasuolan pois ja aloitin samalla säännöllisen liikunnan. Rupesin tekemään 3–4 kertaa viikossa viiden kilometrin sauvakävelylenkin. Sama tahti jatkuu tänäkin päivänä.

Vaimokin kaunistui!

Näillä konsteilla Arin verenpaine lähti pikku hiljaa hiukan putoamaan.

– Jatkoin sitkeästi liikuntaa ja kartoin suolaa missä vain voin. Paino ei silti lähtenyt tippumaan, sillä olen tyypillinen varjossa kasvanut rimpula, hän viisastelee.

Lukemat putosivat kuitenkin selvästi hurjimpiin aikoihin verrattuna. Arista ei koskaan tullut verenpainelääkkeiden käyttäjää, sillä kun ne eivät sopineet, hän yhteistuumin lääkärin kanssa joutui totemaan, että on yritettävä muita keinoja. Yksi niistä on ollut luontaistuote arginiini, josta onkin jonkin verran ollut apua.

Viime kesänä Ari sattui lukemaan Bio-Paine nimisestä uutuusvalmisteesta, jonka kerrottiin pudottavan verenpainetta.

– Kun ensimmäinen laatikko oli lopuillaan, verenpaineessa oli jo havaittavissa pientä laskua, ja kun olin syönyt toisen laatikon, käteni ja jalkani alkoivat tuntua lämpimiltä. Kolmannen laatikon jälkeen vastakkainen sukupuoli eli vaimo alkoi näyttää entistä kauniimmalta. Hän alkoi kysellä, mitä ihmettä minulle oli tapahtunut, kun olin jotenkin öiseen aikaan entistä pirteämpi ja ikään kuin kymmenen vuotta nuorempi.

Terve mies on kunnossa

Ari on nyt alkutalven aikana mitannut verenpainettaan viikottain ja nykyään arvo on 140/80 eli melko lähellä ihannetta.

– Tunnen olevani elämäni kunnossa. Jatkan edelleen kahdella kapselilla per päivä, ja hyvin menee. Olenkin leikkisästi sanonut, että syön niitä hautaan saakka, koska minun iässäni vastaranta alkaa jo näkyä.

Arin lempiharrastus on kalastus. Suurin hänen virvelillä saamansa kala on ollut yhdeksänkiloinen hauki, joka nousi Suomussalmen Vuokkijärvestä aivan Venäjän rajan tuntumasta. Viime kesän paras saalis oli kaksi kilon painoista ahventa, jotka hän virvelöi Kokemäenjoesta.

– Toinen on sienestys. Otan talteen lampaankäävät, kaikki tatit, haperot ja rouskut, hän luettelee.

– Kotieläiminä on kissa Karvinen ja seitsemänvuotias kultainen noutaja Nami. Sen kanssa käyn hyvin usein lenkillä.

Ari syö Bio-Paineen lisäksi päivittäin vitamiineja ja rasvahappoja. Mitään reseptilääkitystä hänellä ei ole. Kun verenpaine on kunnossa, moni muukin asia on kunnossa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 1-11

Teksti:Pharma Nord
Avainsanat: verenpaine

Kommentit

Oma kommentti