Triathlonisti luottaa magnesiumsuihkeeseen

Kansainvälisestikin menestynyt triathlonisti Jarmo Hast innostui lajiin 14 vuotta sitten, joten ei ole ihme, että silloin tällöin paikkoja hiukan jomottaa. – Olen löytänyt magnesiumsuihkeista hyvän avun kipuihin ja särkyihin, hän kertoo.

Jarmo Hast, 37, on syntynyt Valkeakoskella, mutta asuu nykyään perheensä kanssa Pirkkalassa. Ihan koko ajan hän ei kuitenkaan Pirkkalan polkuja tallaa, sillä esimerkiksi tätä juttua tehdessä hän oli juuri kotiutunut puolentoista kuukauden harjoitus- ja kilpailumatkalta Australiasta.

Jarmon kotijoukkueeseen kuuluu opettajana työskentelevän Tuija-vaimon lisäksi kaksi pientä tyttöä, kaksivuotias Judith ja nelivuotias Ingrid. Itseään Jarmo luonnehtii kokopäiväurheilijaksi.

Jarmo aloitti urheilu-uransa jo kymmenvuotiaana, tuolloin lajina oli uinti. Hän harjoitteli sitä aktiivisesti kahdeksan vuotta, ja menestystäkin seurasi, sillä hän saavutti kolme nuorten SM-hopeaa. Saavutukset viittasivat jo silloin nuoren miehen kestävyysominaisuuksiin. Jarmo kuului myös neljä vuotta uimaliiton juniorivalmennustiimiin.

Lempilaji löytyy

Jarmo kävi intin tasan 20 vuotta sitten, palveluspaikkana urheilujoukot Lahdessa. Samana vuonna eli 1994 hän kokeili myös ensimmäisen kerran triathlonia, jossa hän voitti heti 17-vuotiaiden Suomen mestaruuden pikamatkalla. 20-vuotiaiden sarjassa hän saavutti hopeaa puolimatkan kisassa.

– Uinti jäi, koska resurssit eivät riittäneet kansainväliselle huipulle, Jarmo toteaa.

– Triathlonissa ne ovat kohtalaisen hyvin riittäneet. Varsinaisen läpimurtoni tein vuonna 2000, jolloin voitin sekä pika- että olympiamatkan Suomen mestaruudet ja Joroisten puolimatkan. World cupissa sijoituin yhdenneksitoista.

Jarmo nimeää parhaimmiksi saavutuksikseen 2011 EM-hopean pitkältä matkalta ja kolmannen sijan Ironman Bolton -kisoissa. Suomen mestaruuksia hänellä on useita.

– Seuraava suuri tavoite on ensi vuoden Ironman-kisat Havaijilla. Olen tyytyväinen, jos pääsen karsintojen kautta kisoihin ja sijoitun kymmenen parhaan joukkoon.

Energian suurkuluttaja

Vaikka Jarmo on entinen kilpauimari, hän nimeää vahvimmaksi lajikseen juoksun, heikoin on pyöräily, uinti sijoittuu sinne väliin. Rankin osuus kisassa on viimeinen laji eli maraton, mutta voimia vie 180 kilometrin pyörälenkkikin. Ironman-kisa alkaa aina uinnilla, sitten seuraa pyöräilyosuus ja kolmas ja viimeinen vaihe on hiukan yli 42 kilometrin maratonjuoksu. Aikaa kisaan menee normaalisti yhdeksästä kymmeneen tuntiin.

Jarmo myös treenaa hurjaa tahtia. Viikossa harjoituksiin kuluu 20–25 tuntia, ja jokaista kolmea lajia on kehitettävä tasapuolisesti.

Yhtenä Jarmon esikuvana on nykyinen kansanedustaja Pauli Kiuru, jonka kanssa Jarmo tuli joskus nuorena uimarina myös treenanneeksi. Kiurun kautta Jarmo tutustui myös triathloniin vähän paremmin.

Helposti luulisi, että Jarmon kaltaisen huippu-urheilijan ruokavalio olisi mahdollisimman tiukka, mutta yllättäen niin ei ole.

– On pidettävä huolta siitä, että tulee syötyä tarpeeksi, hän naurahtaa.

– Kulutus on koko ajan suuri ja joudun käyttämään jonkin verran ravintolisiäkin, jotta tankki olisi koko ajan täynnä. Ravintolisät nopeuttavat palautumista, jolloin pystyy tekemään seuraavan harjoituksen hiukan paremmin kuin normaaliravinnon kanssa.

Kipuja ja särkyjä

Triathlonin kaltaisessa rankassa lajissa tapahtuu tietysti koko ajan yhtä ja toista, eikä vammoilta voi välttyä. Vuonna 2001 Jarmo kaatui pyörällä pariinkin otteeseen: ensin kotimaassa, sitten Eurooppa Cupin finaalissa, mistä hänen tiensä vei turkkilaiseen sairaalaan. Seurauksena oli muutaman kuukauden harjoittelutauko, sillä Jarmon vasen käsi jouduttiin leikkaamaan.

On tietysti myös luonnollista, että lihaksia särkee sekä kovien treenien että hurjavauhtisten kilpailujen jälkeen. Jarmo on löytänyt kipujen lievitykseen Pohjoismaiden Terveyssuihkeiden BetterYou-sarjaan kuuluvan Magnesium-Sport -suihkeen, johon hän on hyvin tyytyväinen.

– Olen käyttänyt sitä jo jonkin aikaa. Kun sitä laittaa ennen treeniä ja jos vetää hiukan kovempaa, lihakset toimivat vähän paremmin. Kun suihkutan sitä treenin jälkeen, lihakset tuntuvat palautuvan nopeammin.

– Suurin hyöty siitä on ollut rankkojen Ironman-kisojen jälkeen, jolloin lihaksiston kivut katoavat paljon nopeammin kuin ennen. Olen kokeillut tablettimuotoisiakin magnesiumvalmisteita, mutta suihkeen vaikutuksen huomaa kyllä ihan oikeasti paljon paremmin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Minna Jalovaara

Terveys-Hymy 8-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: lihassärky, magnesiumsuihke, palautuminen, ravintolisä, triathlon

Kommentit

Oma kommentti