Tummeli paransi jalkaihottuman!

Kun mikään lääkärin konsti ei enää tuntunut tepsivän, Jukka Niemi päätti kokeilla kaikkien tuntemaa lehmien utarevoidetta hankalaan jalkaihottumaansa. Ja katso: ihottuma otti ja katosi!


Seinäjoen Ylistarossa asuva Jukka Niemi, 60, työskenteli sisustustuotteita kaupittelevana myyntiedustajana, kun hyvin vaikeat iho-ongelmat puhkesivat eräänä aamuna vuonna 1985 Kemijärvellä. Jukka oli viettänyt työmatkalla yönsä hotellissa, mutta nukkumisesta ei tullut yhtään mitään, kun varpaita kutisi järkyttävästi.

– Varpaiden välit olivat ihan hajalla. Tuntui, ettei enää pääse kävelemään. Menin aamulla terveyskeskukseen, missä todettiin, että kyseessä oli sieni. Vaiva oli ilmoitellut itsestään hiukan jo aikaisemminkin, mutta olin selvinnyt siitä pesemällä. Nyt se löi oikein kunnolla päälle.

Pahin kutina oli varpaiden väleissä ja jalkaterässä, mutta sääreen saakka se ei noussut. Terveyskeskuksessa annettiin Jukalle ohjeeksi vain käyttää Daktarinia. Sen paremmin vaivaa ei hoidettu.

– Kävin vuosien mittaan useamman kerran lääkärissä saman ongelman takia, ja joka kerta määrättiin vain Daktarinia ja käskettiin pesemään jalat huolellisesti. Tätä kesti parikymmentä vuotta, ja toisinaan vaiva oli oikein paha.

– Sitten menin yksityislääkärin vastaanotolle, ja hän kirjoitti heti tablettilääkityksen, jolla sienivaiva meni ohi. Söin varmuuden vuoksi kaksi kuuria, koska vaivaa oli kestänyt niin kauan. Silloin kyseessä oli ainakin jalkasieni, mutta mahdollisesti myös kynsisieni.

Kutina kiusasi

Parin vuoden kuluttua ongelma palasi taas takaisin, ja oikein pahana. Jukka söi jälleen sienilääkityksen, mutta nyt se ei enää tehonnut.

– Sama yksityislääkäri tutki jalat ja totesi, ettei kyseessä ollut enää sieni. Hän kirjoitti uuden lääkityksen ja määräsi kahta eri voidetta. Hän oli sitä mieltä, että ongelmat johtuvat siitä, että ihoni on niin kovettunutta. Hänen määräämänsä lääkkeet kuitenkin vain kuivattivat ja pahensivat kutinaa, ja nyt se levisi jo jalkaterän alueelle.

– Jalkapohjissa ja etenkin kantapäissä oli pahoja kovettumia ja kipeitä känsiä. Kesäaikanakin oli tarkkaa, minkälaisia sukkia piti, kun jalkapohjat olivat niin arat.

Lääkärin määräämillä voiteilla Jukka sai tilanteen pidettyä joten kuten hallinnassa. Viime elokuusta lähtien hän on käynyt jalkojenhoitajan vastaanotolla, ja kovettumia onkin saatu katoamaan. Ihan toivottua tulosta ei kuitenkaan vielä ole tullut.

– Ihan sattumalta hoksasin talvella Tummelin. Ostin sitä tuubimuotoisena marketista, mutta on sitä näköjään apteekissakin myytävänä. Sillähän on jo vuosikausia hoidettu lehmien utareita ja niiden rohtumia, ihottumia ja karkeutta, joten päätin kokeilla tätäkin konstia. Olin jo aiemminkin käyttänyt sitä ihovoiteena.

– Pistin Tummelia varpaiden väleihin ja jalkaterään, ja kutina lakkasi. Varpaiden välitkään eivät enää ole auki. Ihottuma on lähes kokonaan poissa, mutta kovin näkyvä se ei ole koskaan ollutkaan. Kutina on ollut kaikkein pahin oire.

Elämä hymyilee taas

Jukka aikoo jatkaa jalkojenhoitajalla käymistä. Jäljellä on vielä hiukan kovettumaa, mutta se saadaan varmasti kokonaan pois. Kutina pysyy kurissa, kunhan hän muistaa joka ilta voidella jalkansa Tummelilla.

– En ole vielä ehtinyt kertoa Tummelista lääkärille tai jalkojenhoitajalle, mutta aion ilman muuta tehdä sen, kun tilanne tulee. Lääkäri tosin on jo eläkkeellä eikä ota enää vastaan, mutta enpä minä hänen tablettejaan enää tarvitse.

Jukka joutui jäämään burn outin takia eläkkeelle vain 37-vuotiaana vuonna 1989, mutta nykyään hän elää täyttä ja tasapainoista elämää. Hän on lähtenyt mukaan järjestötyöhön ja touhuaa vertaistukitoiminnassa loppuun palaneiden ja masentuneiden parissa.

– Siitä työstä olen saanut todella paljon, hän toteaa painokkaasti.

– Nyt katson myös itseni tasavertaiseksi muiden kanssa tässä yhteiskunnassa enkä häpeä enää yhtään menneisyyttäni. Vielä viime vuosisadan puolella minun piti piilotella omaa taustaani. Ei siitä voinut puhua eikä kukaan ymmärtänyt, että näin nuorena voi joutua eläkkeelle. Se ahdisti, sillä on opetettu, että ihmisellä on vain silloin arvoa, kun hän pystyy tekemään hyvää työtä ja pärjää sillä.

– Mutta nyt elämä hymyilee eivätkä jalat enää kutise. Harrastan valokuvausta ja teen luontoretkiä, Jukka kertoo tyytyväisenä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Anne Anttila

Terveys-Hymy 6-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: ihottuma, jalkaihottuma, jalkasieni, kovettuma, kutina, sieni, tummeli

Kommentit

VAAHTOKUMI pohjalliset kengissä pahensivat ongelmaa.
Mielestäni ne kuivattivat ihoa enempi ja kutina paheni
Nykyään tarvitsee käyttää Tummelia vain satunnaisesti n. kerran viikossa ja jalat pysyy hyvänä

Kyllä se vaan tummeli on parasta jalkarasvaa,olen käyttänyt vuosia,kuivat jalat ja halkeemat kantapäissä on parantunut tummelilla,joka ilta hieron jalkapohjiin tummelia,ja puuvillasukat yöksi jalkaan,suosittelen on halpaa ja auttaa.

Oma kommentti