Tupakka on myrkkyä munuaisellekin

Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö heikentävät myös munuaisten toimintaa. Ne aiheuttavat muutoksia verisuonissa ja nostavat verenpainetta. Munuainen on elimistön supersankari, joka kestää paljon – muttei sekään halua tukehtua savuun.


Kymmenesosalla väestöstä on merkkejä munuaissairaudesta, joka viidellä prosentilla johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Munuaisia vahingoittavat muun muassa diabetes ja korkea verenpaine. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö nostavat verenpainetta.

– Tupakointi yhdistettynä vaikka ylipainoon ja korkeaan kolesteroliin, tai jopa diabetekseen, lisäävät sairastumisriskiä entisestään. Alttius sairastua munuaissairauksiin sekä sepelvaltimotautiin ja aivoverisuonisairauksiin kasvaa huomattavasti, osastonylilääkäri Mervi Haapala HUS:sta kertoo.

Myös runsas alkoholin käyttö voi vahingoittaa munuaisia. Se nostaa painoa, veren huonoja rasva-arvoja ja aiheuttaa suola- ja mineraalitasapainon häiriöitä. Verenpaine nousee, mikä on pahaksi munuaisille.

Munuais- ja maksaliiton kampanjassa supersankarimunuainen vie, muttei vikise. Supersankari kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen, mutta supersankarikaan ei pärjää yksin. Kohonnut verenpaine ja diabetes vaurioittavat munuaisia. Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi – ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

Lisätietoa nettisivuilta www.supersankarimunuainen.fi.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi, alkoholi, verenpaine, munuaisten toiminta, munuainen

Kommentit

Oma kommentti