Tupakka suussa tuiskussakin

Suomessa on noin miljoona tupakoitsijaa. Työikäisistä miehistä 22 prosenttia ja naisista 16 prosenttia tupakoi päivittäin. Nuorista 15–24-vuotiaista miehistä ja naisista 14 prosenttia tupakoi joka päivä. Lisäksi nuorista miehistä 10 prosenttia ja naisista yhdeksän prosenttia polttaa silloin tällöin.

Miesten tupakointi on kuitenkin vähentynyt pikkuhiljaa. Naisten tupakointi pysyi samalla tasolla 1980-luvun puolivälistä alkaen, mutta viime vuosina sekin on kääntynyt laskuun. Valitettavasti nuorten tupakoinnin lasku näyttää pysähtyneen. Moni tupakoitsija on yrittänyt lopettaa, mutta pelkkä tahdonvoima ei riitä. Moni tupakoitsija seisoo vaikka sateessa, tuulessa ja tuiskussa polttaakseen yhden savukkeen.

Lääkeyhtiö Pfizerin teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että tuhannesta kyselyyn vastaajasta peräti 743 on yrittänyt lopettaa. Nikotiini koukuttaa kuitenkin niin vahvasti, että vain harva onnistuu lopettamaan ilman kunnollista apua ja tukea. Joka toinen vastaaja oli yrittänyt pelkän tahdonvoiman avulla, ja lähes joka toinen oli hankkinut nikotiinikorvaustuotteita.

Vain joka kymmenes oli turvautunut lääkärin apuun lopettamisaikeissaan. Kuitenkin vain alle puolet tupakoitsijoista on saanut terveydenhuollosta kehotuksen lopettaa ja apua tupakoinnin vieroitukseen. Työmaata siis riittää yhä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi

Kommentit

Oma kommentti