Tupakka tappaa 4000-6000 vuosittain


Tupakointi heikentää useiden lääkehoitojen tehoa. Samat elimistön entsyymit osallistuvat sekä tupakansavun sisältämien yhdisteiden että lääkeaineiden käsittelyyn.

Tämä vaikuttaa lääkeaineiden pitoisuuteen elimistössä, mikä voi puolestaan heikentää lääkehoidon tehoa. Jo vähäinenkin tupakointi (alle viisi savuketta päivässä) voi vaikuttaa lääkeaineiden pitoisuuteen.

Tupakointi vaikuttaa muun muassa psyykkisesti sairaiden lääkitykseen heikentämällä lääkkeiden vaikutusta. Myös astmaa tai sydänsairauksia sairastavat tupakoijat altistuvat lääkehoidon tehon heikentymiselle. Lääkehoidon tehon kohentuminen voi olla merkittävä kannustin tupakoinnin lopettamiseen.

Lääkäri on farmakologian asiantuntijana avainasemassa tupakoinnin lopettamisessa ja nikotiiniriippuvuuden hoidossa. Tupakoivat henkilöt eivät aina ole tietoisia kaikkien vieroituksen apukeinojen olemassaolosta tai hyödyllisyydestä. Lääkäri sen sijaan on aineenvaihdunnan ja lääkeaineiden ammattilainen, ja tuntee tupakasta vieroituksessa käytettävät tukikeinot.

Apulaisylilääkäri Seija Joukanen Hämeenlinnan terveyspalveluista muistuttaa, että tupakoinnin lopettamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa käytössä olevat lääkehoidot ja niiden annostelu lääkärin kanssa. Esimerkiksi psyykelääkkeiden annosta voidaan joissain tapauksissa vähentää jopa puoleen. Suomessa kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin vuosittain 4 000–6 000 ihmistä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakoinnin haitat, tupakointi

Kommentit

Oma kommentti